Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Najlepsze smaki
      Zazwyczaj, gdy rozmawiamy z naszymi znajomymi o tym, co najbardziej lubimy jeść to możemy się spotkać z różną opinią. Przede wszystkim możemy się dowiedzieć o tym, czy coś im smakuje …
    • Na ostro
      Na ostro to przede wszystkim element dotyczący dań, które przyrządzane są w bardziej pikantnym zarysie. Tutaj na pewno możemy uwzględniać wszelkie wspaniałe sosy, doskonale przyprawione mięsa, a także zapiekanki, które …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi ona z tropikalnej strefy Afryki, jednak dzisiaj nie rośna ona tam już dziko, lecz występuje tylko w uprawie. Obecnie znanych jest wiele zastosować bazylii, jest to głównie roślina uprawna. Największe uprawy znajdują się w Ameryce Południowej oraz w Azji. Ponadto znane jest zastosowanie tej rośliny jako leczniczej, stanowi ona ważny surowiec zielarski. Działa ona na układ pokarmowy, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Bazylia jest również doskonałym dodatkiem do wielu dań. Przez smakoszy ceniona jest za delikatny, korzenny smak, w którym występuje nutka pikanterii oraz słodyczy. Bazylii używa się w postaci suszonych, lub znacznie częściej świeżo ściętych liści. Roślina ta doskonale komponuje się z pomidorami oraz makaronem, stąd tak wielka popularność bazylii we Włoszech.

    Comments are closed.