Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dania kontynentalne
      Dania kontynentalne mają bardzo duży zasięg i obszerność pod względem potraw. Dania kontynentalne to przede wszystkim doskonała kuchnia europejska, która zaskakuje swoim zróżnicowanym menu. Można powiedzieć o tym, że najlepszą …
    • Ekologiczna żywność, moda czy świadomy wybór
      Podczas codziennych zakupów staramy się wybierać produkty, które zawierają jak najmniej dodatków i konserwantów chemicznych. Staramy się jeść zdrowo, a nasz jadłospis staje się coraz bardziej przemyślany. Nasza codzienna dieta …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi ona z tropikalnej strefy Afryki, jednak dzisiaj nie rośna ona tam już dziko, lecz występuje tylko w uprawie. Obecnie znanych jest wiele zastosować bazylii, jest to głównie roślina uprawna. Największe uprawy znajdują się w Ameryce Południowej oraz w Azji. Ponadto znane jest zastosowanie tej rośliny jako leczniczej, stanowi ona ważny surowiec zielarski. Działa ona na układ pokarmowy, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Bazylia jest również doskonałym dodatkiem do wielu dań. Przez smakoszy ceniona jest za delikatny, korzenny smak, w którym występuje nutka pikanterii oraz słodyczy. Bazylii używa się w postaci suszonych, lub znacznie częściej świeżo ściętych liści. Roślina ta doskonale komponuje się z pomidorami oraz makaronem, stąd tak wielka popularność bazylii we Włoszech.

    Comments are closed.