Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Tosty czy zapiekanki?
      Odpowiedzią na wszelkie wątpliwości powiązane z jedzeniem dla dzieci staje się zapiekany ser. Tutaj większość kocha tą rozciągliwość, smak i połączenie z ketchupem. Zapiekanki są doskonałym daniem dla wybrednych dzieci, …
    • Thats the whey isolate
      Odżywka białkowa dla każdego sportowca. W dzisiejszych czasach, panuje spora moda na zdrowy tryb życia. Dzięki wiedzy o szkodliwości przetworzonego jedzenia i braku ruchu, młodzi Polacy zmieniają swoje życie. W …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi ona z tropikalnej strefy Afryki, jednak dzisiaj nie rośna ona tam już dziko, lecz występuje tylko w uprawie. Obecnie znanych jest wiele zastosować bazylii, jest to głównie roślina uprawna. Największe uprawy znajdują się w Ameryce Południowej oraz w Azji. Ponadto znane jest zastosowanie tej rośliny jako leczniczej, stanowi ona ważny surowiec zielarski. Działa ona na układ pokarmowy, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Bazylia jest również doskonałym dodatkiem do wielu dań. Przez smakoszy ceniona jest za delikatny, korzenny smak, w którym występuje nutka pikanterii oraz słodyczy. Bazylii używa się w postaci suszonych, lub znacznie częściej świeżo ściętych liści. Roślina ta doskonale komponuje się z pomidorami oraz makaronem, stąd tak wielka popularność bazylii we Włoszech.

    Comments are closed.