Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Potrawy letnie i zimowe
      Postępujące po sobie pory roku mają nie dający się przecenić wpływ na nasze życie. Inaczej ubieramy się przecież latem, a zimą, innych szukamy rozrywek i w końcu – jemy inne …
    • Oliwa z oliwek a domowe kulinaria
      Nie można zaprzeczyć, że produkty, które przybyły do nas z daleka są ówcześnie bardzo popularne na stołach polskich. Rewelacyjnym przykładem może być włoska pizza, która co prawda w odmienionej formie …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi ona z tropikalnej strefy Afryki, jednak dzisiaj nie rośna ona tam już dziko, lecz występuje tylko w uprawie. Obecnie znanych jest wiele zastosować bazylii, jest to głównie roślina uprawna. Największe uprawy znajdują się w Ameryce Południowej oraz w Azji. Ponadto znane jest zastosowanie tej rośliny jako leczniczej, stanowi ona ważny surowiec zielarski. Działa ona na układ pokarmowy, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Bazylia jest również doskonałym dodatkiem do wielu dań. Przez smakoszy ceniona jest za delikatny, korzenny smak, w którym występuje nutka pikanterii oraz słodyczy. Bazylii używa się w postaci suszonych, lub znacznie częściej świeżo ściętych liści. Roślina ta doskonale komponuje się z pomidorami oraz makaronem, stąd tak wielka popularność bazylii we Włoszech.

    Comments are closed.