Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Cukinia w ziołach śródziemnomorskich
      Co powiecie na faszerowaną cukinię w śródziemnomorskich ziołach? Składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania tej smacznie brzmiącej potrawy to: 4 nieduże cukinie, pół kilo pieczarek, dwie cebule, 6 łyżek …
    • Jak człowiek rozpoznaje smaki?
      Jak wiadomo to mózg ludzki jest głównym i praktycznie jedynym narządem, który odpowiada za odbieranie bodźców. Takie rzeczy jak palce, język czy też chociażby różnego rodzaju zakończenia nerwowe, to jedynie …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi ona z tropikalnej strefy Afryki, jednak dzisiaj nie rośna ona tam już dziko, lecz występuje tylko w uprawie. Obecnie znanych jest wiele zastosować bazylii, jest to głównie roślina uprawna. Największe uprawy znajdują się w Ameryce Południowej oraz w Azji. Ponadto znane jest zastosowanie tej rośliny jako leczniczej, stanowi ona ważny surowiec zielarski. Działa ona na układ pokarmowy, poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Bazylia jest również doskonałym dodatkiem do wielu dań. Przez smakoszy ceniona jest za delikatny, korzenny smak, w którym występuje nutka pikanterii oraz słodyczy. Bazylii używa się w postaci suszonych, lub znacznie częściej świeżo ściętych liści. Roślina ta doskonale komponuje się z pomidorami oraz makaronem, stąd tak wielka popularność bazylii we Włoszech.

    Comments are closed.