Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Czasopisma kulinarne
      Niejednokrotnie zdarza się, ze osoba nie wyniesie z domu umiejętności gotowania, bo w domu matka sama przygotowywała posiłki i nie pozwalała nikomu na gotowanie jedzenia. I taka osoba idąc na …
    • Na ostro
      Na ostro to przede wszystkim element dotyczący dań, które przyrządzane są w bardziej pikantnym zarysie. Tutaj na pewno możemy uwzględniać wszelkie wspaniałe sosy, doskonale przyprawione mięsa, a także zapiekanki, które …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Co powiecie na faszerowaną cukinię w śródziemnomorskich ziołach? Składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania tej smacznie brzmiącej potrawy to: 4 nieduże cukinie, pół kilo pieczarek, dwie cebule, 6 łyżek tartego żółtego sera, łyżka oleju, sól, dwie łyżki octu winnego (cytrynowego), pieprz ziołowy, oregano, tymianek, bazylia i rozmaryn. Przejdźmy więc do przygotowania. Cukinie musimy przekroić wzdłuż połówki, łyżką delikatnie wyjąć miąższ i pestki. Skrapiamy teraz cukinie octem cytrynowym i obficie solimy, po czym odkładamy do lodówki. Cebulę siekamy w kostkę, smażymy na oleju aż stanie się szklista, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusimy przez około pół godziny, następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem ziołowym. Farsz wkładamy teraz do wydrążonych cukinii, całość posypujemy serem, oregano, tymiankiem, oregano i rozmarynem. Pieczemy teraz cukinie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut. Przygotowanie zajmie nam nieco ponad godzinę, ale smak, który poczujemy po przygotowaniu – będzie tego wart! Smacznego!

    Comments are closed.