Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dania z makaronu
      Niekiedy dania wykonane z makaronu nie cieszą na tyle, aby jeść je, na co dzień. Bywa, że marudni w tym aspekcie bywają przede wszystkim mężczyźni, którzy oczekują od codziennego obiadu …
    • Dystrybutor noży kuchennych
      Zakup odpowiedniego noża kuchennego. Nóż kuchenny jest bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni. Bardzo istotne jest, aby był on z wykonane z metalu, który charakteryzuje się doskonałymi parametrami jakościowymi. Dobry nóż …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Świeże warzywa do schrupania są zawsze bardzo polecane, ponieważ nie przetwarzane warzywa mają bardzo dużo witamin i mikroelementów, które są potrzebne dla zdrowia. Gotowanie, duszenie czy smażenie niszczy dużo ważnych dla nas związków. Jednak są produkty, których nie wolno jeść na surowo, ponieważ mogą zaszkodzić. Oczywiście, aby jeść na surowo warzywa trzeba zachować zasady bezpieczeństwa, bo zamiast zdrowia można nam przysporzyć problemów zdrowotnych. Jeżeli bowiem nie umyjemy dokładnie warzyw możemy zarazić się pasożytami, ponieważ na liściach sałaty mogą się znajdować jaj glisty ludzkiej lub innych pasożytów. Warzywa gruntowe natomiast trzeba albo dokładnie wyszorować, albo też sparzyć. Powinniśmy unikać niedogotowanych ziemniaków, w których jest toksyczna solanina, która może spowodować zatrucie pokarmowe. Również zielone pomidory mogą nam zaszkodzić, ponieważ tam też jest trujący odpowiednik tomatyna, którą niszczy temperatura, czyli obróbka termiczna spowoduje, że nawet zielone pomidory nie zaszkodzą.

    Comments are closed.