Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Smaki lata
      Lato to pora zbiorów i urodzaju, dlatego warto w tym czasie jeść świeże produkty, które oferują nam polskie gospodarstwa. Przede wszystkim próbujmy smacznych owoców. Na początku wakacji można kosztować najsmaczniejszych …
    • Z jakich potraw warto korzystać?
      Jeśli zastanawiamy się, co jeść, nie powinniśmy w naszych wyborach ulegać mitom. Do takich mitów możemy zaliczyć to, że jedzenie pewnych składników jest niezdrowe. Nie jest to prawdą, gdyż jak …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Świeże warzywa do schrupania są zawsze bardzo polecane, ponieważ nie przetwarzane warzywa mają bardzo dużo witamin i mikroelementów, które są potrzebne dla zdrowia. Gotowanie, duszenie czy smażenie niszczy dużo ważnych dla nas związków. Jednak są produkty, których nie wolno jeść na surowo, ponieważ mogą zaszkodzić. Oczywiście, aby jeść na surowo warzywa trzeba zachować zasady bezpieczeństwa, bo zamiast zdrowia można nam przysporzyć problemów zdrowotnych. Jeżeli bowiem nie umyjemy dokładnie warzyw możemy zarazić się pasożytami, ponieważ na liściach sałaty mogą się znajdować jaj glisty ludzkiej lub innych pasożytów. Warzywa gruntowe natomiast trzeba albo dokładnie wyszorować, albo też sparzyć. Powinniśmy unikać niedogotowanych ziemniaków, w których jest toksyczna solanina, która może spowodować zatrucie pokarmowe. Również zielone pomidory mogą nam zaszkodzić, ponieważ tam też jest trujący odpowiednik tomatyna, którą niszczy temperatura, czyli obróbka termiczna spowoduje, że nawet zielone pomidory nie zaszkodzą.

    Comments are closed.