Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Najważniejszy posiłek dnia
      Wiele osób preferuje różne pory dnia na spożywanie posiłków. Niektórzy posilają się wcześnie rano, inni czekają do późniejszych godzin rannych, a jeszcze inni w ogóle nie jedzą posiłków śniadaniowych. Wszystko …
    • Kuchnia chińska i jej rodzaje
      Kuchnia pekińska jest też odmianą kuchni chińskiej, ale wywodzącą się z północnych obszarów tego kraju. Tak jak w kuchni chińskiej podstawą każdego posiłku jest ryż, tak w tym przypadku prym …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Świeże warzywa do schrupania są zawsze bardzo polecane, ponieważ nie przetwarzane warzywa mają bardzo dużo witamin i mikroelementów, które są potrzebne dla zdrowia. Gotowanie, duszenie czy smażenie niszczy dużo ważnych dla nas związków. Jednak są produkty, których nie wolno jeść na surowo, ponieważ mogą zaszkodzić. Oczywiście, aby jeść na surowo warzywa trzeba zachować zasady bezpieczeństwa, bo zamiast zdrowia można nam przysporzyć problemów zdrowotnych. Jeżeli bowiem nie umyjemy dokładnie warzyw możemy zarazić się pasożytami, ponieważ na liściach sałaty mogą się znajdować jaj glisty ludzkiej lub innych pasożytów. Warzywa gruntowe natomiast trzeba albo dokładnie wyszorować, albo też sparzyć. Powinniśmy unikać niedogotowanych ziemniaków, w których jest toksyczna solanina, która może spowodować zatrucie pokarmowe. Również zielone pomidory mogą nam zaszkodzić, ponieważ tam też jest trujący odpowiednik tomatyna, którą niszczy temperatura, czyli obróbka termiczna spowoduje, że nawet zielone pomidory nie zaszkodzą.

    Comments are closed.