Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kulinarne tradycje w Polsce
      Polska kuchnia nie jest zjawiskiem odrębnym i wiele wspólnych cech dzieli z tradycjami innych krajów, sąsiadujących lub leżących niedaleko Polski, należąc do dużej grupy kuchni znanych w całym świecie, charakterystycznych …
    • Koenzym Q10
      Będący hitem ostatnich lat, zarówno w kosmetykach, jak i w preparatach farmakologicznych do przyjmowania doustnego, koenzym Q10 (ubichinon) należy do związków uczestniczących w utlenianiu substancji w komórkach, a więc w …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Świeże warzywa do schrupania są zawsze bardzo polecane, ponieważ nie przetwarzane warzywa mają bardzo dużo witamin i mikroelementów, które są potrzebne dla zdrowia. Gotowanie, duszenie czy smażenie niszczy dużo ważnych dla nas związków. Jednak są produkty, których nie wolno jeść na surowo, ponieważ mogą zaszkodzić. Oczywiście, aby jeść na surowo warzywa trzeba zachować zasady bezpieczeństwa, bo zamiast zdrowia można nam przysporzyć problemów zdrowotnych. Jeżeli bowiem nie umyjemy dokładnie warzyw możemy zarazić się pasożytami, ponieważ na liściach sałaty mogą się znajdować jaj glisty ludzkiej lub innych pasożytów. Warzywa gruntowe natomiast trzeba albo dokładnie wyszorować, albo też sparzyć. Powinniśmy unikać niedogotowanych ziemniaków, w których jest toksyczna solanina, która może spowodować zatrucie pokarmowe. Również zielone pomidory mogą nam zaszkodzić, ponieważ tam też jest trujący odpowiednik tomatyna, którą niszczy temperatura, czyli obróbka termiczna spowoduje, że nawet zielone pomidory nie zaszkodzą.

    Comments are closed.