Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zdrowy rosół
      W momencie kiedy przychodzi do nas jesień coraz więcej osób zaczyna mieć różnego rodzaju problemy jeżeli chodzi o swoje zdrowie. Większość z nich jest spowodowana niestety zarazkami, które trzeba umieć …
    • To samo, ale inne
      Kuchnie wielu narodów mają wiele potraw, które można spotkać w innych państwach. Trzeba jednak przyznać, że nie wiadomo jak bardzo by się człowiek starał to i tak mu ona nie …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Świeże warzywa do schrupania są zawsze bardzo polecane, ponieważ nie przetwarzane warzywa mają bardzo dużo witamin i mikroelementów, które są potrzebne dla zdrowia. Gotowanie, duszenie czy smażenie niszczy dużo ważnych dla nas związków. Jednak są produkty, których nie wolno jeść na surowo, ponieważ mogą zaszkodzić. Oczywiście, aby jeść na surowo warzywa trzeba zachować zasady bezpieczeństwa, bo zamiast zdrowia można nam przysporzyć problemów zdrowotnych. Jeżeli bowiem nie umyjemy dokładnie warzyw możemy zarazić się pasożytami, ponieważ na liściach sałaty mogą się znajdować jaj glisty ludzkiej lub innych pasożytów. Warzywa gruntowe natomiast trzeba albo dokładnie wyszorować, albo też sparzyć. Powinniśmy unikać niedogotowanych ziemniaków, w których jest toksyczna solanina, która może spowodować zatrucie pokarmowe. Również zielone pomidory mogą nam zaszkodzić, ponieważ tam też jest trujący odpowiednik tomatyna, którą niszczy temperatura, czyli obróbka termiczna spowoduje, że nawet zielone pomidory nie zaszkodzą.

    Comments are closed.