Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Nowe przepisy, nowe przeżycia
      Każdy kto ma chęć na zjedzenie czegoś dobrego musi niestety zapewnić sobie dostęp do najlepszych przepisów. Jak to zrobić najlepiej i gdzie ich szukać, aby móc odmienić swój świat kulinarny …
    • Słoneczna kuchnia w zimowy czas
      Gdy nadejdą pierwsze chłody, a w ślad za nimi nadejdzie mróz, śnieg, ciemne popołudnia i wieczory, zaczynamy tęsknić za słońcem. Niedosyt słońca ma bardzo duży wpływ na wiele osób. Nachodzą …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Tradycyjna domowa kuchnia niekiedy bywa oceniana negatywnie. Wiele dań przyrządzanych w sposób, którego uczyły nas nasze mamy i babcie w ocenie dietetyków bywa niezdrowa. Jemy zbyt tłusto, zbyt słodko i mało racjonalnie. Zwraca to uwagę tym bardziej, że wiele osób z powodów zdrowotnych, albo związanych z potrzebą zrzucenia kilku kilogramów, stosuje jakąś dietę. Dobra znajomość szeroko pojętych kulinariów może w tym jedynie pomóc. Zarówno profesjonalni kucharze, jak i specjaliści zajmujący się dietetyką słusznie zauważają, że gotując w domu i stosując sprawdzone przepisy, mamy największy wpływ na to, co i w jaki sposób zjadamy. Można samodzielnie kontrolować proces przygotowania, ilość kalorii i smak potraw. Kuchnia może być pod tym względem wsparciem dla potrzeby zdrowego odżywiania się. Wystarczy zaznajomić się z możliwościami, jakie stwarzają tradycyjne przepisy i ich modyfikacje, aby pozostać w zgodzie z zaleceniami racjonalnej diety, a jednocześnie czerpać z jedzenia prawdziwą frajdę.

    Comments are closed.