Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Staropolska gościnność
      Od dawna Polska słynie z tego, że jest bardzo gościnnym krajem. Ta zasada wywodzi się głównie z dawnych czasach, w których posiłki przy wielkim wspólnym stole były standardem stosowanym wszędzie …
    • Słodycz w potrawach mięsnych
      Czy słodki smak dobrze komponuje się z elementami takimi, jak na przykład mięso? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ zależy, o jakim mięsie mówimy i o …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Często dzieci wybrzydzają przy jedzeniu, mówiąc, że coś im nie pasuje, lub też twierdząc, że smak danej potrawy jest im naprawdę nie na rękę. Wówczas nie należy dziecka zmuszać do jedzenia czegoś, bowiem smak bardzo często jest kształtowany przez bardzo wiele lat, wobec czego smaki bardzo gruntownie się zmieniają. Pamiętajmy o tym, że smakowanie potraw jest o tyle ważne, że klaruje nam się pogląd na daną potrawę. Dlatego też jeśli nasze dziecko czegoś nie lubi możemy przyzwyczaić go do tego smaku mimo wszystko. Wystarczy, że jedną z jego ulubionych potraw będziemy po prostu delikatnie zabarwiać jakimś dodatkiem, który ma dany smak. Wówczas stopniowo zwiększając w danej potrawie ten składnik albo przyzwyczaimy dziecko do tego, żeby polubiło ten smak, albo też po prostu sprawimy, że dziecko bardzo polubi całą potrawę, która ma dany smak. Jest to bardzo istotne, jeśli chcemy dziecko przyzwyczaić do jedzenia warzyw, bowiem wówczas dziecko ma szansę przyzwyczaić się przykładowo do marchewki, nie jeśli podamy mu ją całą ale jeśli przykładowo dodamy potartą marchewkę do ziemniaków lub też dorzucimy jej nieco do zupy. Często bowiem dziecko traktuje źle nie dany smak, lecz całą potrawę, która zwyczajnie może mu nie podchodzić.

    Comments are closed.