Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zrozumieć kucharza
      Zawód kucharza nie jest wcale taki prosty jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Wymaga ogromnego poświęcenia, a najlepsi kucharze w branży zdobywają swoje bezcenne doświadczenie na przestrzeni wielu …
    • Kuchnia jednogarnkowa, czyli coś dla zabieganej pani domu
      Tradycją naszej polskiej kuchni były od lat obiady koniecznie dwu daniowe. Gdyby pan domu przyszedł po pracy, a na obiad była tylko zupa lub tylko drugie danie, z pewnością nie …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Często dzieci wybrzydzają przy jedzeniu, mówiąc, że coś im nie pasuje, lub też twierdząc, że smak danej potrawy jest im naprawdę nie na rękę. Wówczas nie należy dziecka zmuszać do jedzenia czegoś, bowiem smak bardzo często jest kształtowany przez bardzo wiele lat, wobec czego smaki bardzo gruntownie się zmieniają. Pamiętajmy o tym, że smakowanie potraw jest o tyle ważne, że klaruje nam się pogląd na daną potrawę. Dlatego też jeśli nasze dziecko czegoś nie lubi możemy przyzwyczaić go do tego smaku mimo wszystko. Wystarczy, że jedną z jego ulubionych potraw będziemy po prostu delikatnie zabarwiać jakimś dodatkiem, który ma dany smak. Wówczas stopniowo zwiększając w danej potrawie ten składnik albo przyzwyczaimy dziecko do tego, żeby polubiło ten smak, albo też po prostu sprawimy, że dziecko bardzo polubi całą potrawę, która ma dany smak. Jest to bardzo istotne, jeśli chcemy dziecko przyzwyczaić do jedzenia warzyw, bowiem wówczas dziecko ma szansę przyzwyczaić się przykładowo do marchewki, nie jeśli podamy mu ją całą ale jeśli przykładowo dodamy potartą marchewkę do ziemniaków lub też dorzucimy jej nieco do zupy. Często bowiem dziecko traktuje źle nie dany smak, lecz całą potrawę, która zwyczajnie może mu nie podchodzić.

    Comments are closed.