Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Domowa kuchnia w służbie zdrowego odżywiania
      Tradycyjna domowa kuchnia niekiedy bywa oceniana negatywnie. Wiele dań przyrządzanych w sposób, którego uczyły nas nasze mamy i babcie w ocenie dietetyków bywa niezdrowa. Jemy zbyt tłusto, zbyt słodko i …
    • Potrawy letnie i zimowe
      Postępujące po sobie pory roku mają nie dający się przecenić wpływ na nasze życie. Inaczej ubieramy się przecież latem, a zimą, innych szukamy rozrywek i w końcu – jemy inne …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Chodne gaz pacho oraz sycące paelli to główne specjalności hiszpańskiej kuchni. Kuchnia ta kojarzy nam się z aromatem pysznego wina oraz zapachem oliwek. Oczywiście wielką role odgrywają tutaj także przyprawy, których w kuchni hiszpańskiej używa się naprawdę dużo. Nic w tym zaskakującego, ponieważ przyprawy te dają doskonały i jeszcze lepszy smak każdej potrawie. Daniom, określanym, jako latynoskie wprost trudno się oprzeć, bowiem pod każdym względem są wyjątkowe. Bardzo łatwo zauważyć, że kuchnia hiszpańska wyróżnia się produktami naturalnymi, tymi, które daje nam morze i lat. Są to proste produkty jednakże można z nich przyrządzić bardzo smakowite, niemal królewskie potrawy. Hiszpania leży nad Morzem Śródziemnym i niego to właśnie są wydobywane produkty, następnie przetwarzane w kuchni. Warto, więc zaznaczyć, że wielka ilość hiszpańskich posiłków składa się z ryb, a także skorupiaków i innych owoców morza. Dodatkowo podstawę żywienia stanowią tutaj także warzywa i słynna hiszpańska oliwa z oliwek. hiszpańska gastronomia to także duże ilości mięsa. Charakterystyczne są tutaj suszone szynki, ale także szynki serrano oraz kiełbaski chorizo. Nader popularna jest tutaj jagnięcina oraz wieprzowina.

    Comments are closed.