Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jak tanio zorganizować jedzenie dla gości?
      Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje przynajmniej małego odpoczynku od codziennych spraw co z pewnością nie jest takie bardzo proste do wykonania. Nasza codzienna praca oraz wszystkie powszednie …
    • Sok z aloesu
      Sok z aloesu dobry na wszystko!. Nikogo nie trzeba przekonywać , że aloes to roślina mająca niezwykle właściwości zdrowotne. Pełna wartościowych składników odżywczych powinna często gościć na naszym stole. Świetnym …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Jak wiadomo to mózg ludzki jest głównym i praktycznie jedynym narządem, który odpowiada za odbieranie bodźców. Takie rzeczy jak palce, język czy też chociażby różnego rodzaju zakończenia nerwowe, to jedynie narzędzia dla naszego mózgu. Dlatego też to właśnie mózg jest tym głównym organem, który jest odpowiedzialny za rozpoznawanie smaków. Nic więc dziwnego, że to właśnie w mózgu znajduje się układ, który odpowiada w ludzkim ciele właśnie za rozpoznawanie danego smaku. Jednak receptorem, który odpowiada za odczytanie smaku jest oczywiście język. To właśnie na języku znajdują się najważniejsze elementy, które odpowiedzialne są za rozpoznawanie smaku i z których przesyłany jest sygnał to naszego mózgu. Mózg jest z pewnością najważniejszym organem człowieka, jednak bez języka, człowiek nie jest w stanie rozpoznać smaku. Smak słodki oczywiście rozpoznaje sam czubek języka. Natomiast smak gorzki to sam koniec języka. Natomiast po bokach są umiejscowione receptory, które rozpoznają smak kwaśny oraz smak słony. Język jest więc najważniejszym elementem oprócz mózgu. Smaki jednak możemy również rozpoznawać za pomocą węchu. Tutaj jednak jest to zdecydowanie inna sprawa, ponieważ poprzez węch możemy rozpoznać jedynie pewien obraz smakowy, natomiast sam smak określa nam język i mózg.

    Comments are closed.