Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zakazane parówki uwielbiane przez Polaków
      Trudno spotkać w naszym kraju człowieka, który choć raz nie próbował by parówek, które choć niezdrowe i zakazane, posiadają miliony zagorzałych fanów. Każdy z nas chyba wie, że produkt ten …
    • Thats the whey isolate
      Odżywka białkowa dla każdego sportowca. W dzisiejszych czasach, panuje spora moda na zdrowy tryb życia. Dzięki wiedzy o szkodliwości przetworzonego jedzenia i braku ruchu, młodzi Polacy zmieniają swoje życie. W …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Jak wiadomo to mózg ludzki jest głównym i praktycznie jedynym narządem, który odpowiada za odbieranie bodźców. Takie rzeczy jak palce, język czy też chociażby różnego rodzaju zakończenia nerwowe, to jedynie narzędzia dla naszego mózgu. Dlatego też to właśnie mózg jest tym głównym organem, który jest odpowiedzialny za rozpoznawanie smaków. Nic więc dziwnego, że to właśnie w mózgu znajduje się układ, który odpowiada w ludzkim ciele właśnie za rozpoznawanie danego smaku. Jednak receptorem, który odpowiada za odczytanie smaku jest oczywiście język. To właśnie na języku znajdują się najważniejsze elementy, które odpowiedzialne są za rozpoznawanie smaku i z których przesyłany jest sygnał to naszego mózgu. Mózg jest z pewnością najważniejszym organem człowieka, jednak bez języka, człowiek nie jest w stanie rozpoznać smaku. Smak słodki oczywiście rozpoznaje sam czubek języka. Natomiast smak gorzki to sam koniec języka. Natomiast po bokach są umiejscowione receptory, które rozpoznają smak kwaśny oraz smak słony. Język jest więc najważniejszym elementem oprócz mózgu. Smaki jednak możemy również rozpoznawać za pomocą węchu. Tutaj jednak jest to zdecydowanie inna sprawa, ponieważ poprzez węch możemy rozpoznać jedynie pewien obraz smakowy, natomiast sam smak określa nam język i mózg.

    Comments are closed.