Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jak szukać owoców?
      Jedzenie doskonale smakujących owoców, dla wielu z nas, może być okazją, do znacznego podniesienia poziomu witamin w swoim organizmie. Wszystko w nim, jest dla nas jak najbardziej dodatnie, pod warunkiem, …
    • Domowa kuchnia w służbie zdrowego odżywiania
      Tradycyjna domowa kuchnia niekiedy bywa oceniana negatywnie. Wiele dań przyrządzanych w sposób, którego uczyły nas nasze mamy i babcie w ocenie dietetyków bywa niezdrowa. Jemy zbyt tłusto, zbyt słodko i …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Jak wiadomo to mózg ludzki jest głównym i praktycznie jedynym narządem, który odpowiada za odbieranie bodźców. Takie rzeczy jak palce, język czy też chociażby różnego rodzaju zakończenia nerwowe, to jedynie narzędzia dla naszego mózgu. Dlatego też to właśnie mózg jest tym głównym organem, który jest odpowiedzialny za rozpoznawanie smaków. Nic więc dziwnego, że to właśnie w mózgu znajduje się układ, który odpowiada w ludzkim ciele właśnie za rozpoznawanie danego smaku. Jednak receptorem, który odpowiada za odczytanie smaku jest oczywiście język. To właśnie na języku znajdują się najważniejsze elementy, które odpowiedzialne są za rozpoznawanie smaku i z których przesyłany jest sygnał to naszego mózgu. Mózg jest z pewnością najważniejszym organem człowieka, jednak bez języka, człowiek nie jest w stanie rozpoznać smaku. Smak słodki oczywiście rozpoznaje sam czubek języka. Natomiast smak gorzki to sam koniec języka. Natomiast po bokach są umiejscowione receptory, które rozpoznają smak kwaśny oraz smak słony. Język jest więc najważniejszym elementem oprócz mózgu. Smaki jednak możemy również rozpoznawać za pomocą węchu. Tutaj jednak jest to zdecydowanie inna sprawa, ponieważ poprzez węch możemy rozpoznać jedynie pewien obraz smakowy, natomiast sam smak określa nam język i mózg.

    Comments are closed.