Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Z góralskim przytupem
      Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła …
    • Stosowanie w kuchni dużej ilości warzyw
      Nie od dziś jest wiadomo, jak ważne dla zdrowia każdego człowieka jest spożywanie dużej ilości warzyw, niezależnie od tego, z czego składa się jego główne menu. W polskiej kuchni rola …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Jak wiadomo to mózg ludzki jest głównym i praktycznie jedynym narządem, który odpowiada za odbieranie bodźców. Takie rzeczy jak palce, język czy też chociażby różnego rodzaju zakończenia nerwowe, to jedynie narzędzia dla naszego mózgu. Dlatego też to właśnie mózg jest tym głównym organem, który jest odpowiedzialny za rozpoznawanie smaków. Nic więc dziwnego, że to właśnie w mózgu znajduje się układ, który odpowiada w ludzkim ciele właśnie za rozpoznawanie danego smaku. Jednak receptorem, który odpowiada za odczytanie smaku jest oczywiście język. To właśnie na języku znajdują się najważniejsze elementy, które odpowiedzialne są za rozpoznawanie smaku i z których przesyłany jest sygnał to naszego mózgu. Mózg jest z pewnością najważniejszym organem człowieka, jednak bez języka, człowiek nie jest w stanie rozpoznać smaku. Smak słodki oczywiście rozpoznaje sam czubek języka. Natomiast smak gorzki to sam koniec języka. Natomiast po bokach są umiejscowione receptory, które rozpoznają smak kwaśny oraz smak słony. Język jest więc najważniejszym elementem oprócz mózgu. Smaki jednak możemy również rozpoznawać za pomocą węchu. Tutaj jednak jest to zdecydowanie inna sprawa, ponieważ poprzez węch możemy rozpoznać jedynie pewien obraz smakowy, natomiast sam smak określa nam język i mózg.

    Comments are closed.