Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Czasopisma kulinarne
      Niejednokrotnie zdarza się, ze osoba nie wyniesie z domu umiejętności gotowania, bo w domu matka sama przygotowywała posiłki i nie pozwalała nikomu na gotowanie jedzenia. I taka osoba idąc na …
    • Nowoczesna produkcja żywności
      Produkcja żywności to dzisiaj wielki przemysł i dla większości inwestorów giełdowych udziały w branży spożywczej są więcej niż pożądane. Wszystko to wynika z rosnącej cywilizacyjnej potrzeby jedzenia nie tylko jako …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Każda kuchnia musi być przygotowana w taki sposób by łatwo było w niej się poruszać, a jednocześnie by była ona dostosowana do liczby domowników, czy do stylu naszego życia. W kuchni musi być zachowana jedna ważna zasada, czyli ciąg technologiczny. Taki ciąg technologiczny polega na umieszczaniu poszczególnych elementów w kuchni zgodnie z wykonywaniem czynności w kuchni. Gdy przygotowujemy posiłki najpierw wyciągamy produkty, jakie posiadamy w lodówce. Takie produkty musimy umyć, a następnie przygotować przed ugotowaniem. Na samym końcu gotujemy jedzenie, a potem musimy je podać. Po spożytym posiłku musimy zmyć naczynia. Układ sprzętów kuchennych musi być z tego powodu funkcjonalny, tak by w kuchni nie było zbyt dużych odległości pomiędzy urządzeniami kuchennymi. Z drugiej strony w kuchni musimy posiadać odpowiednią ilość wolnej przestrzeni, tak by możliwe było swobodne poruszanie się po kuchni. W dużej kuchni powinniśmy unikać, zbyt dużych, czyli ponad standardowych odległości, jakie mogą powstać pomiędzy urządzeniami i meblami kuchennymi. Z drugiej strony w małej kuchni musimy znaleźć odpowiednią ilość miejsca na wszystkie niezbędne urządzenia. Dobrym rozwiązaniem jest również zbudowanie dobrego oświetlenia, jakie ułatwia gotowanie.

    Comments are closed.