Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Ekspres do kawy dla gastronomii
      Niezawodny ekspres do kawy. W gastronomii używa się specjalnego sprzętu przeznaczonego właśnie na potrzeby restauracji, kawiarni czy hoteli. Charakteryzuje się on przede wszystkim dużą wydajnością – na przykład ekspres do …
    • Zapiekane potrawy
      Zapiekane potrawy na pewno będą bardzo dobrze dostosowane w zakresie potraw ogólnie łatwych do przyrządzenia. Na pewno trzeba dostosować do tego kwestię najlepszych składników. Wszystko będzie także bardziej zastosowane pod …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Każda kuchnia musi być przygotowana w taki sposób by łatwo było w niej się poruszać, a jednocześnie by była ona dostosowana do liczby domowników, czy do stylu naszego życia. W kuchni musi być zachowana jedna ważna zasada, czyli ciąg technologiczny. Taki ciąg technologiczny polega na umieszczaniu poszczególnych elementów w kuchni zgodnie z wykonywaniem czynności w kuchni. Gdy przygotowujemy posiłki najpierw wyciągamy produkty, jakie posiadamy w lodówce. Takie produkty musimy umyć, a następnie przygotować przed ugotowaniem. Na samym końcu gotujemy jedzenie, a potem musimy je podać. Po spożytym posiłku musimy zmyć naczynia. Układ sprzętów kuchennych musi być z tego powodu funkcjonalny, tak by w kuchni nie było zbyt dużych odległości pomiędzy urządzeniami kuchennymi. Z drugiej strony w kuchni musimy posiadać odpowiednią ilość wolnej przestrzeni, tak by możliwe było swobodne poruszanie się po kuchni. W dużej kuchni powinniśmy unikać, zbyt dużych, czyli ponad standardowych odległości, jakie mogą powstać pomiędzy urządzeniami i meblami kuchennymi. Z drugiej strony w małej kuchni musimy znaleźć odpowiednią ilość miejsca na wszystkie niezbędne urządzenia. Dobrym rozwiązaniem jest również zbudowanie dobrego oświetlenia, jakie ułatwia gotowanie.

    Comments are closed.