Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Naleśniki
      O potrawach z mąki można mówić bardzo dużo. Niejedna książka kucharska jest zapełniona po brzegi tymi doskonałymi przepisami. Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, …
    • Słoneczna kuchnia w zimowy czas
      Gdy nadejdą pierwsze chłody, a w ślad za nimi nadejdzie mróz, śnieg, ciemne popołudnia i wieczory, zaczynamy tęsknić za słońcem. Niedosyt słońca ma bardzo duży wpływ na wiele osób. Nachodzą …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Każda kuchnia musi być przygotowana w taki sposób by łatwo było w niej się poruszać, a jednocześnie by była ona dostosowana do liczby domowników, czy do stylu naszego życia. W kuchni musi być zachowana jedna ważna zasada, czyli ciąg technologiczny. Taki ciąg technologiczny polega na umieszczaniu poszczególnych elementów w kuchni zgodnie z wykonywaniem czynności w kuchni. Gdy przygotowujemy posiłki najpierw wyciągamy produkty, jakie posiadamy w lodówce. Takie produkty musimy umyć, a następnie przygotować przed ugotowaniem. Na samym końcu gotujemy jedzenie, a potem musimy je podać. Po spożytym posiłku musimy zmyć naczynia. Układ sprzętów kuchennych musi być z tego powodu funkcjonalny, tak by w kuchni nie było zbyt dużych odległości pomiędzy urządzeniami kuchennymi. Z drugiej strony w kuchni musimy posiadać odpowiednią ilość wolnej przestrzeni, tak by możliwe było swobodne poruszanie się po kuchni. W dużej kuchni powinniśmy unikać, zbyt dużych, czyli ponad standardowych odległości, jakie mogą powstać pomiędzy urządzeniami i meblami kuchennymi. Z drugiej strony w małej kuchni musimy znaleźć odpowiednią ilość miejsca na wszystkie niezbędne urządzenia. Dobrym rozwiązaniem jest również zbudowanie dobrego oświetlenia, jakie ułatwia gotowanie.

    Comments are closed.