Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Bazylia
      Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi …
    • Catering na imprezy okolicznościowe Poznań
      Najlepsze jedzenie na imprezy. Organizacja imprezy okolicznościowej, takiej jak integracyjna, firmowa, czy urodzinowa zawsze wiąże się z pokonaniem pewnych problemów. Jednym z nich może być zorganizowanie dobrego jedzenia wraz z …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Na Podlasiu jest bardzo wiele potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, chociaż w powszechnej nomenklaturze to Wielkopolska kojarzona jest z uprawą ziemniaka na wielką skalę. Jedną z takich potraw, znana praktycznie tylko na Podlasiu i na Suwalszczyźnie jest kiszka ziemniaczana. Przyrządza się ją w ten sposób, że należy kupić solony flak, który po wymoczeniu z soli trzeba dokładnie umyć. Następnie tarkujemy ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane, surowe ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy ziemniaczanej podsmażony boczek z cebulką. Następnie przy pomocy specjalnego jakby lejka nadziewamy flak w ten sposób, jak się robi swojską kiełbasę. Można następnie taki napełniony ciastem ziemniaczanym flak ugotować, jednak częściej stosuje się (i lepiej smakuje) kiszka ziemniaczana pieczona na blaszce w piekarniku, podlewana w międzyczasie tłuszczykiem. Można ja jadać sama, można też z zastosowanie surówki, na przykład z kiszonej kapusty. Ważnym elementem pieczenia jest nakłuwanie delikatne powierzchni kiszki, by ona nie pękła.

    Comments are closed.