Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Catering na imprezy okolicznościowe Poznań
      Najlepsze jedzenie na imprezy. Organizacja imprezy okolicznościowej, takiej jak integracyjna, firmowa, czy urodzinowa zawsze wiąże się z pokonaniem pewnych problemów. Jednym z nich może być zorganizowanie dobrego jedzenia wraz z …
    • Kuchnia niemiecka- czy stereotypy mówią prawdę?
      Stereotypy są nieodłącznym elementem sposobu traktowania kraju, jego mieszkańców i potraw. Są one często nieprawdziwe, a jedynie potęgowane przez traktowanie charakterystycznych posiłków czy napojów, jako codzienność. Kuchnia niemiecka jest, odmiennie …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Na Podlasiu jest bardzo wiele potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, chociaż w powszechnej nomenklaturze to Wielkopolska kojarzona jest z uprawą ziemniaka na wielką skalę. Jedną z takich potraw, znana praktycznie tylko na Podlasiu i na Suwalszczyźnie jest kiszka ziemniaczana. Przyrządza się ją w ten sposób, że należy kupić solony flak, który po wymoczeniu z soli trzeba dokładnie umyć. Następnie tarkujemy ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane, surowe ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy ziemniaczanej podsmażony boczek z cebulką. Następnie przy pomocy specjalnego jakby lejka nadziewamy flak w ten sposób, jak się robi swojską kiełbasę. Można następnie taki napełniony ciastem ziemniaczanym flak ugotować, jednak częściej stosuje się (i lepiej smakuje) kiszka ziemniaczana pieczona na blaszce w piekarniku, podlewana w międzyczasie tłuszczykiem. Można ja jadać sama, można też z zastosowanie surówki, na przykład z kiszonej kapusty. Ważnym elementem pieczenia jest nakłuwanie delikatne powierzchni kiszki, by ona nie pękła.

    Comments are closed.