Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Przyprawy i zioła
      Na pewno przyprawy są inspirujące, tym bardziej, kiedy mowa jest o nowych przepisach na znane potrawy. Gdyby nie używać ziół i przypraw potrawa z pewnością byłaby jałowa. Trzeba użyć odpowiednich …
    • Kuchnia niemiecka- czy stereotypy mówią prawdę?
      Stereotypy są nieodłącznym elementem sposobu traktowania kraju, jego mieszkańców i potraw. Są one często nieprawdziwe, a jedynie potęgowane przez traktowanie charakterystycznych posiłków czy napojów, jako codzienność. Kuchnia niemiecka jest, odmiennie …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Na Podlasiu jest bardzo wiele potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, chociaż w powszechnej nomenklaturze to Wielkopolska kojarzona jest z uprawą ziemniaka na wielką skalę. Jedną z takich potraw, znana praktycznie tylko na Podlasiu i na Suwalszczyźnie jest kiszka ziemniaczana. Przyrządza się ją w ten sposób, że należy kupić solony flak, który po wymoczeniu z soli trzeba dokładnie umyć. Następnie tarkujemy ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane, surowe ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy ziemniaczanej podsmażony boczek z cebulką. Następnie przy pomocy specjalnego jakby lejka nadziewamy flak w ten sposób, jak się robi swojską kiełbasę. Można następnie taki napełniony ciastem ziemniaczanym flak ugotować, jednak częściej stosuje się (i lepiej smakuje) kiszka ziemniaczana pieczona na blaszce w piekarniku, podlewana w międzyczasie tłuszczykiem. Można ja jadać sama, można też z zastosowanie surówki, na przykład z kiszonej kapusty. Ważnym elementem pieczenia jest nakłuwanie delikatne powierzchni kiszki, by ona nie pękła.

    Comments are closed.