Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Lampy zewnętrzne na dom
      Jakie lampy zewnętrzne zamontować na domu?. Dom jednorodzinny wolnostojący to marzenie wielu osób. Proces budowy wymaga nakładów zarówno tych finansowych jak i czasowych. Jeśli jesteśmy laikami w tym zakresie, trudnością …
    • Dania z makaronem
      Kwestia makaronowych dań w konkretnym odniesieniu jest bardzo dobrze zastosowana. Trzeba mieć tutaj na uwadze takie aspekty jak wykorzystanie makaronu. Nie tylko spaghetti można z niego uczynić. Istnieją makarony, w …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Na Podlasiu jest bardzo wiele potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, chociaż w powszechnej nomenklaturze to Wielkopolska kojarzona jest z uprawą ziemniaka na wielką skalę. Jedną z takich potraw, znana praktycznie tylko na Podlasiu i na Suwalszczyźnie jest kiszka ziemniaczana. Przyrządza się ją w ten sposób, że należy kupić solony flak, który po wymoczeniu z soli trzeba dokładnie umyć. Następnie tarkujemy ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane, surowe ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy ziemniaczanej podsmażony boczek z cebulką. Następnie przy pomocy specjalnego jakby lejka nadziewamy flak w ten sposób, jak się robi swojską kiełbasę. Można następnie taki napełniony ciastem ziemniaczanym flak ugotować, jednak częściej stosuje się (i lepiej smakuje) kiszka ziemniaczana pieczona na blaszce w piekarniku, podlewana w międzyczasie tłuszczykiem. Można ja jadać sama, można też z zastosowanie surówki, na przykład z kiszonej kapusty. Ważnym elementem pieczenia jest nakłuwanie delikatne powierzchni kiszki, by ona nie pękła.

    Comments are closed.