Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Oliwa z oliwek a domowe kulinaria
      Nie można zaprzeczyć, że produkty, które przybyły do nas z daleka są ówcześnie bardzo popularne na stołach polskich. Rewelacyjnym przykładem może być włoska pizza, która co prawda w odmienionej formie …
    • Rosnące zainteresowanie szkołą gastronomiczną
      W dzisiejszych czasach powstaję coraz więcej lokali z serwowaniem jedzenia dlatego, też tak mnóstwo młodych ludzi decydują się na szkołę gastronomiczną. Dawniej zwracano szczególną uwagę na wykształcenie, ludzie pochłaniali teorię …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Na Podlasiu jest bardzo wiele potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, chociaż w powszechnej nomenklaturze to Wielkopolska kojarzona jest z uprawą ziemniaka na wielką skalę. Jedną z takich potraw, znana praktycznie tylko na Podlasiu i na Suwalszczyźnie jest kiszka ziemniaczana. Przyrządza się ją w ten sposób, że należy kupić solony flak, który po wymoczeniu z soli trzeba dokładnie umyć. Następnie tarkujemy ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane, surowe ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy ziemniaczanej podsmażony boczek z cebulką. Następnie przy pomocy specjalnego jakby lejka nadziewamy flak w ten sposób, jak się robi swojską kiełbasę. Można następnie taki napełniony ciastem ziemniaczanym flak ugotować, jednak częściej stosuje się (i lepiej smakuje) kiszka ziemniaczana pieczona na blaszce w piekarniku, podlewana w międzyczasie tłuszczykiem. Można ja jadać sama, można też z zastosowanie surówki, na przykład z kiszonej kapusty. Ważnym elementem pieczenia jest nakłuwanie delikatne powierzchni kiszki, by ona nie pękła.

    Comments are closed.