Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Smaki życia
      Każdy z nas przechodząc przez życie, pragnie przeżyć je w jak najlepszy sposób. Smaki naszego życia, zależą głównie od tego, w jaki sposób je zaplanujemy i jak konsekwentnie będziemy swój …
    • Skromnie ale zdrowo czyli gdzie się podziały dobre nawyki żywieniowe
      Twierdzi się że dawniej było gorzej. Warto przeanalizować taki wniosek podając za przykład kuchnie. Kiedyś człowiek to co zagospodarował wkładał do garnka. Powstały skromne ale pyszne potrawy. Dzięki produktom naturalnym …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Na Podlasiu jest bardzo wiele potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, chociaż w powszechnej nomenklaturze to Wielkopolska kojarzona jest z uprawą ziemniaka na wielką skalę. Jedną z takich potraw, znana praktycznie tylko na Podlasiu i na Suwalszczyźnie jest kiszka ziemniaczana. Przyrządza się ją w ten sposób, że należy kupić solony flak, który po wymoczeniu z soli trzeba dokładnie umyć. Następnie tarkujemy ziemniaki tak jak na placki ziemniaczane, surowe ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy ziemniaczanej podsmażony boczek z cebulką. Następnie przy pomocy specjalnego jakby lejka nadziewamy flak w ten sposób, jak się robi swojską kiełbasę. Można następnie taki napełniony ciastem ziemniaczanym flak ugotować, jednak częściej stosuje się (i lepiej smakuje) kiszka ziemniaczana pieczona na blaszce w piekarniku, podlewana w międzyczasie tłuszczykiem. Można ja jadać sama, można też z zastosowanie surówki, na przykład z kiszonej kapusty. Ważnym elementem pieczenia jest nakłuwanie delikatne powierzchni kiszki, by ona nie pękła.

    Comments are closed.