Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia węgierska
      Każdy człowiek, który kocha paprykę, na pewno też polubi kuchnię węgierską. Dzieje się tak, dlatego, że papryka jest dodawana niemal do każdej potrawy, dlatego dania tutaj maja nieco specyficzny i …
    • Przyprawy i zioła
      Na pewno przyprawy są inspirujące, tym bardziej, kiedy mowa jest o nowych przepisach na znane potrawy. Gdyby nie używać ziół i przypraw potrawa z pewnością byłaby jałowa. Trzeba użyć odpowiednich …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Będący hitem ostatnich lat, zarówno w kosmetykach, jak i w preparatach farmakologicznych do przyjmowania doustnego, koenzym Q10 (ubichinon) należy do związków uczestniczących w utlenianiu substancji w komórkach, a więc w uzyskiwaniu niezbędnej do procesów biologicznych energii. Jednocześnie hamuje starzeniowe utlenianie tkanek, więc opóźnia procesy starzenia i niszczenia komórek. Obniża ciśnienie krwi i wzmacnia serce, często więc podaje się go jako suplement diety po zawałach serca, w nadciśnieniu tętniczym i miażdżycy. Najwięcej można go znaleźć w tłustych rybach, na przykład łososiu, sardynkach czy makreli; warto więc spożywać ich dużo. Q10 jest też obecny w mięsie wołowym, oleju sojowym i orzeszkach ziemnych, trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna dość szybko go niszczy. Dlatego należy spożywać produkty mało przetworzone, na przykład krótko opiekane czy gotowane na parze. W kosmetykach ubichinon uznawany jest za związek wspomagający odbudowę skóry i włosów.

    Comments are closed.