Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Domowa kuchnia w służbie zdrowego odżywiania
      Tradycyjna domowa kuchnia niekiedy bywa oceniana negatywnie. Wiele dań przyrządzanych w sposób, którego uczyły nas nasze mamy i babcie w ocenie dietetyków bywa niezdrowa. Jemy zbyt tłusto, zbyt słodko i …
    • Kulinaria dla starszych
      Osoby starsze maja zdecydowanie inaczej zbilansowaną dietę, niżeli osoby młodsze. Koniecznie należy się postarać zrobić wszystko, aby dania, jakie chcemy mieć, a także, aby ogólnie rozumiane zajmowanie się jedzeniem, było …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Będący hitem ostatnich lat, zarówno w kosmetykach, jak i w preparatach farmakologicznych do przyjmowania doustnego, koenzym Q10 (ubichinon) należy do związków uczestniczących w utlenianiu substancji w komórkach, a więc w uzyskiwaniu niezbędnej do procesów biologicznych energii. Jednocześnie hamuje starzeniowe utlenianie tkanek, więc opóźnia procesy starzenia i niszczenia komórek. Obniża ciśnienie krwi i wzmacnia serce, często więc podaje się go jako suplement diety po zawałach serca, w nadciśnieniu tętniczym i miażdżycy. Najwięcej można go znaleźć w tłustych rybach, na przykład łososiu, sardynkach czy makreli; warto więc spożywać ich dużo. Q10 jest też obecny w mięsie wołowym, oleju sojowym i orzeszkach ziemnych, trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna dość szybko go niszczy. Dlatego należy spożywać produkty mało przetworzone, na przykład krótko opiekane czy gotowane na parze. W kosmetykach ubichinon uznawany jest za związek wspomagający odbudowę skóry i włosów.

    Comments are closed.