Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Ryby przyrządzone na różne sposoby
      Mięso ryb cieszy się wielkim powodzeniem oraz uznaniem smakoszy. Nawet osoby, które nie lubią mięsa, ryby jedzą bardzo chętnie. Ich mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że …
    • Tanie dania dla studentów
      Młodzi ludzie w dzisiejszych czasach doskonale zdają sobie sprawę co do tego, co ich czeka w przyszłości i wiedzą, że nie będzie to bajkowa opowieść o znajdywaniu zawodu wymarzonego zaraz …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Australia może stać się kontynentem o najlepszej kuchni świata – wiele napływowych kultur stworzyło tu jedyna w swoim rodzaju kuchnię oparta na wpływach z całego świata. Niepowtarzalne smaki, kolory, zapachy sprawiają, że Australijczycy odżywiają się naprawdę znakomicie. Ale prawdziwą atrakcją dla turystów poszukujących niepowtarzalnych kulinarnych doznań, jest kuchnia aborygeńska, prezentowana przez rdzennych mieszkańców Australii mieszkających w rezerwatach w środkowej części kontynentu. Prowadzony kiedyś koczowniczy tryb życia, pozwolił Aborygenom na wprowadzenie do swojego jadłospisu produktów odkrywanych na kolejnych drogach Australii. Podstawą kuchni aborygeńskiej są korzenie, owoce, zioła, jadalne liście roślin, których nigdzie indziej żaden kucharz nam nie przyrządzi. Aborygeni uwielbiają potrawy mięsne, a mięso pozyskuje się ze stworzeń, które żyją w naturze, w pobliżu rezerwatów – kangury, węże i jaszczurki, żółwie, strusie, dzikie ptaki. Znakomitym źródłem białka w aborygeńskiej diecie są larwy owadów, które przyrządza się między innymi w popiele – tak upieczone przypominają w smaku delikatne ziarna kukurydzy. Generalnie, kuchnia Aborygenów oparta jest na zbieractwie i polowaniach, co dotrwało do współczesnych czasów.

    Comments are closed.