Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Produkty posiadające krótkie terminy ważności
      W ramach oferowanych rodzajów produktów wyróżniamy takie, które cechuje bardzo krótki termin ważności. Muszą być one na bieżąco konsumowane, gdyż szybko tracą wszystkie posiadane wartości odżywcze oraz przestają korzystnie oddziaływać …
    • Jak szukać owoców?
      Jedzenie doskonale smakujących owoców, dla wielu z nas, może być okazją, do znacznego podniesienia poziomu witamin w swoim organizmie. Wszystko w nim, jest dla nas jak najbardziej dodatnie, pod warunkiem, …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Australia może stać się kontynentem o najlepszej kuchni świata – wiele napływowych kultur stworzyło tu jedyna w swoim rodzaju kuchnię oparta na wpływach z całego świata. Niepowtarzalne smaki, kolory, zapachy sprawiają, że Australijczycy odżywiają się naprawdę znakomicie. Ale prawdziwą atrakcją dla turystów poszukujących niepowtarzalnych kulinarnych doznań, jest kuchnia aborygeńska, prezentowana przez rdzennych mieszkańców Australii mieszkających w rezerwatach w środkowej części kontynentu. Prowadzony kiedyś koczowniczy tryb życia, pozwolił Aborygenom na wprowadzenie do swojego jadłospisu produktów odkrywanych na kolejnych drogach Australii. Podstawą kuchni aborygeńskiej są korzenie, owoce, zioła, jadalne liście roślin, których nigdzie indziej żaden kucharz nam nie przyrządzi. Aborygeni uwielbiają potrawy mięsne, a mięso pozyskuje się ze stworzeń, które żyją w naturze, w pobliżu rezerwatów – kangury, węże i jaszczurki, żółwie, strusie, dzikie ptaki. Znakomitym źródłem białka w aborygeńskiej diecie są larwy owadów, które przyrządza się między innymi w popiele – tak upieczone przypominają w smaku delikatne ziarna kukurydzy. Generalnie, kuchnia Aborygenów oparta jest na zbieractwie i polowaniach, co dotrwało do współczesnych czasów.

    Comments are closed.