Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Najważniejszy posiłek – śniadanie
      Przygotowując śniadanie, musimy pamiętać, że jest to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To właśnie jedzenie spożyte podczas śniadania musi nam dodać sił i energii na cały poranek. Warto …
    • Walory tradycyjnej kuchni góralskiej
      Z czym może nam się kojarzyć Podhale? Z kulturą góralską, tradycją, malowniczymi krajobrazami, charakterystyczną gwarą i niespotykaną gdzie indziej fauną i florą. Jednak dla smakosza bardziej będzie się liczyć góralska …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Australia może stać się kontynentem o najlepszej kuchni świata – wiele napływowych kultur stworzyło tu jedyna w swoim rodzaju kuchnię oparta na wpływach z całego świata. Niepowtarzalne smaki, kolory, zapachy sprawiają, że Australijczycy odżywiają się naprawdę znakomicie. Ale prawdziwą atrakcją dla turystów poszukujących niepowtarzalnych kulinarnych doznań, jest kuchnia aborygeńska, prezentowana przez rdzennych mieszkańców Australii mieszkających w rezerwatach w środkowej części kontynentu. Prowadzony kiedyś koczowniczy tryb życia, pozwolił Aborygenom na wprowadzenie do swojego jadłospisu produktów odkrywanych na kolejnych drogach Australii. Podstawą kuchni aborygeńskiej są korzenie, owoce, zioła, jadalne liście roślin, których nigdzie indziej żaden kucharz nam nie przyrządzi. Aborygeni uwielbiają potrawy mięsne, a mięso pozyskuje się ze stworzeń, które żyją w naturze, w pobliżu rezerwatów – kangury, węże i jaszczurki, żółwie, strusie, dzikie ptaki. Znakomitym źródłem białka w aborygeńskiej diecie są larwy owadów, które przyrządza się między innymi w popiele – tak upieczone przypominają w smaku delikatne ziarna kukurydzy. Generalnie, kuchnia Aborygenów oparta jest na zbieractwie i polowaniach, co dotrwało do współczesnych czasów.

    Comments are closed.