Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dzieci i smak
      Często dzieci wybrzydzają przy jedzeniu, mówiąc, że coś im nie pasuje, lub też twierdząc, że smak danej potrawy jest im naprawdę nie na rękę. Wówczas nie należy dziecka zmuszać do …
    • Tanie dania dla studentów
      Młodzi ludzie w dzisiejszych czasach doskonale zdają sobie sprawę co do tego, co ich czeka w przyszłości i wiedzą, że nie będzie to bajkowa opowieść o znajdywaniu zawodu wymarzonego zaraz …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Kuchnia pekińska jest też odmianą kuchni chińskiej, ale wywodzącą się z północnych obszarów tego kraju. Tak jak w kuchni chińskiej podstawą każdego posiłku jest ryż, tak w tym przypadku prym wiodą bułki na parze lub makaron. Mięso jakie jest spożywane przez zwolenników tej kuchni to przede wszystkim baran czy krewetka, a tak poza tym to tylko i wyłącznie warzywa o wyrazistym smaku. W kuchni tej przyprawy są bardzo często, chętnie i dużo używane. Na innym obszarze Chin można się spotkać z kuchnią kantońską. Ta kuchnia opiera się głównie na rybach i owocach morza. Sposób przygotowania dań w tej kuchni to głównie na parze, by były zdrowsze i zachowały jak najwięcej witamin i składników mineralnych. Następnym rodzajem kuchni spotkanej w Chinach to kuchnia szanghajska. I tutaj najczęściej jedzone są świeże ryby i skorupiaki. Nie pogardzą też potrawami z warzyw. Chiny są dużym krajem stąd też rozłam na kilka narodowych kuchni. W Polsce też tak jest, ale nie widać aż tak wyraźnego rozłamu.

    Comments are closed.