Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jak to naprawdę jest z programami kulinarnymi?
      Telewizja przy całym animuszu swojej misji proponuje również programy tylko i wyłącznie dla pań. Są to przeważnie programy kulinarne. Znani i profesjonalni kucharze uczą w nich, jak gotować różne oryginalnie …
    • Domowe żarełko jest najlepsze
      Życie na studiach nie jest proste szczególnie jeśli chodzi o jedzenie. Praktycznie większość osób uczących się stawia na posiłki na mieście albo produkty łatwe i szybkie do przygotowania. Takie jak …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Kuchnia pekińska jest też odmianą kuchni chińskiej, ale wywodzącą się z północnych obszarów tego kraju. Tak jak w kuchni chińskiej podstawą każdego posiłku jest ryż, tak w tym przypadku prym wiodą bułki na parze lub makaron. Mięso jakie jest spożywane przez zwolenników tej kuchni to przede wszystkim baran czy krewetka, a tak poza tym to tylko i wyłącznie warzywa o wyrazistym smaku. W kuchni tej przyprawy są bardzo często, chętnie i dużo używane. Na innym obszarze Chin można się spotkać z kuchnią kantońską. Ta kuchnia opiera się głównie na rybach i owocach morza. Sposób przygotowania dań w tej kuchni to głównie na parze, by były zdrowsze i zachowały jak najwięcej witamin i składników mineralnych. Następnym rodzajem kuchni spotkanej w Chinach to kuchnia szanghajska. I tutaj najczęściej jedzone są świeże ryby i skorupiaki. Nie pogardzą też potrawami z warzyw. Chiny są dużym krajem stąd też rozłam na kilka narodowych kuchni. W Polsce też tak jest, ale nie widać aż tak wyraźnego rozłamu.

    Comments are closed.