Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Tosty czy zapiekanki?
      Odpowiedzią na wszelkie wątpliwości powiązane z jedzeniem dla dzieci staje się zapiekany ser. Tutaj większość kocha tą rozciągliwość, smak i połączenie z ketchupem. Zapiekanki są doskonałym daniem dla wybrednych dzieci, …
    • Potrawy smaczne i proste
      Kiedy przed nami przedstawia się wizja przyszłego gotowania warto się do tego odpowiednio nastawić. Zdarza się, że gotowanie jest na tyle trudnym zadaniem dla wielu, że przechodzi ochota na naukę. …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Kuchnia pekińska jest też odmianą kuchni chińskiej, ale wywodzącą się z północnych obszarów tego kraju. Tak jak w kuchni chińskiej podstawą każdego posiłku jest ryż, tak w tym przypadku prym wiodą bułki na parze lub makaron. Mięso jakie jest spożywane przez zwolenników tej kuchni to przede wszystkim baran czy krewetka, a tak poza tym to tylko i wyłącznie warzywa o wyrazistym smaku. W kuchni tej przyprawy są bardzo często, chętnie i dużo używane. Na innym obszarze Chin można się spotkać z kuchnią kantońską. Ta kuchnia opiera się głównie na rybach i owocach morza. Sposób przygotowania dań w tej kuchni to głównie na parze, by były zdrowsze i zachowały jak najwięcej witamin i składników mineralnych. Następnym rodzajem kuchni spotkanej w Chinach to kuchnia szanghajska. I tutaj najczęściej jedzone są świeże ryby i skorupiaki. Nie pogardzą też potrawami z warzyw. Chiny są dużym krajem stąd też rozłam na kilka narodowych kuchni. W Polsce też tak jest, ale nie widać aż tak wyraźnego rozłamu.

    Comments are closed.