Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Wymagająca grupa smakoszy
      Nakarmienie dziecka dla jednych rodziców to ciągła walka. Wymyślanie coraz to nowszych potraw, które kończy się odrzuceniem przez małego nie jadka bywa frustrujące i potrafi zniechęcić najbardziej wytrwałych. Czy rzeczywiście …
    • Zaskocz swoich gości niezwykłymi smakami
      Każdy człowiek od czasu do czasu spotyka się z problemem odpowiedniego ugoszczenia swoich dano niewidzianych znajomych. Na taka okazję trzeba oczywiście przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Goście jak to goście mogą …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Kuchnia pekińska jest też odmianą kuchni chińskiej, ale wywodzącą się z północnych obszarów tego kraju. Tak jak w kuchni chińskiej podstawą każdego posiłku jest ryż, tak w tym przypadku prym wiodą bułki na parze lub makaron. Mięso jakie jest spożywane przez zwolenników tej kuchni to przede wszystkim baran czy krewetka, a tak poza tym to tylko i wyłącznie warzywa o wyrazistym smaku. W kuchni tej przyprawy są bardzo często, chętnie i dużo używane. Na innym obszarze Chin można się spotkać z kuchnią kantońską. Ta kuchnia opiera się głównie na rybach i owocach morza. Sposób przygotowania dań w tej kuchni to głównie na parze, by były zdrowsze i zachowały jak najwięcej witamin i składników mineralnych. Następnym rodzajem kuchni spotkanej w Chinach to kuchnia szanghajska. I tutaj najczęściej jedzone są świeże ryby i skorupiaki. Nie pogardzą też potrawami z warzyw. Chiny są dużym krajem stąd też rozłam na kilka narodowych kuchni. W Polsce też tak jest, ale nie widać aż tak wyraźnego rozłamu.

    Comments are closed.