Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jak tanio zorganizować jedzenie dla gości?
      Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje przynajmniej małego odpoczynku od codziennych spraw co z pewnością nie jest takie bardzo proste do wykonania. Nasza codzienna praca oraz wszystkie powszednie …
    • Najlepsze smaki
      Zazwyczaj, gdy rozmawiamy z naszymi znajomymi o tym, co najbardziej lubimy jeść to możemy się spotkać z różną opinią. Przede wszystkim możemy się dowiedzieć o tym, czy coś im smakuje …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Kuchnia pekińska jest też odmianą kuchni chińskiej, ale wywodzącą się z północnych obszarów tego kraju. Tak jak w kuchni chińskiej podstawą każdego posiłku jest ryż, tak w tym przypadku prym wiodą bułki na parze lub makaron. Mięso jakie jest spożywane przez zwolenników tej kuchni to przede wszystkim baran czy krewetka, a tak poza tym to tylko i wyłącznie warzywa o wyrazistym smaku. W kuchni tej przyprawy są bardzo często, chętnie i dużo używane. Na innym obszarze Chin można się spotkać z kuchnią kantońską. Ta kuchnia opiera się głównie na rybach i owocach morza. Sposób przygotowania dań w tej kuchni to głównie na parze, by były zdrowsze i zachowały jak najwięcej witamin i składników mineralnych. Następnym rodzajem kuchni spotkanej w Chinach to kuchnia szanghajska. I tutaj najczęściej jedzone są świeże ryby i skorupiaki. Nie pogardzą też potrawami z warzyw. Chiny są dużym krajem stąd też rozłam na kilka narodowych kuchni. W Polsce też tak jest, ale nie widać aż tak wyraźnego rozłamu.

    Comments are closed.