Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia i kulinaria
      Kuchnia jest miejscem, w którym możemy czuć się faktycznie swobodnie, ale pod warunkiem, że jak najbardziej postaramy się, aby była ona wysokiej jakości. Każde miejsce, w jakim znajduje się kuchnia, …
    • Kulinarne zmiany
      Nowoczesność staje się miejscem, w którym wiele codziennych obowiązków przechodzi zmianę jednak gotowanie i jedzenie jest niezbędnym elementem życia. Nie da się żyć bez jedzenia i wody, obecnie niestety coraz …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Tradycją naszej polskiej kuchni były od lat obiady koniecznie dwu daniowe. Gdyby pan domu przyszedł po pracy, a na obiad była tylko zupa lub tylko drugie danie, z pewnością nie byłby uszczęśliwiony tym faktem, a z pewnością byłby głodny. Mało tego, niedziela była dniem, w którym specjalnym świątecznym obiadem był przeważnie rosół jako zupa – koniecznie z domowym makaronem, a daniem głównym sztuka mięsa z sosem chrzanowym, bądź pieczone kurze udka lub schabowe – w zależności od tego, co było głównym składnikiem rosołu. W tygodniu, na stole gościły potrawy mączne, placki ziemniaczane, a popularnymi zupami były pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, grochówka. Trzeba przyznać, że kuchnia była zdecydowanie cięższa niż w dzisiejszych czasach. Dziś, przeważnie na obiad wystarcza nam jedno danie – a tu pole do popisu jest wielkie. Może to być jedno danie mięsne, gulasz, kawałek pieczonego kurczaka, pierogi, gołąbki, makaron z sosem,do tego sałatka warzywna, surówka – i tez jesteśmy najedzeni. W tygodniu nie ma przeważnie czasu na dwudaniowy obiad, ale przecież nikt nie chodzi głodny – czyżby współczesne żołądki były mniejsze?

    Comments are closed.