Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Tajniki smaku- przyprawy
      Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie …
    • Z góralskim przytupem
      Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Tradycją naszej polskiej kuchni były od lat obiady koniecznie dwu daniowe. Gdyby pan domu przyszedł po pracy, a na obiad była tylko zupa lub tylko drugie danie, z pewnością nie byłby uszczęśliwiony tym faktem, a z pewnością byłby głodny. Mało tego, niedziela była dniem, w którym specjalnym świątecznym obiadem był przeważnie rosół jako zupa – koniecznie z domowym makaronem, a daniem głównym sztuka mięsa z sosem chrzanowym, bądź pieczone kurze udka lub schabowe – w zależności od tego, co było głównym składnikiem rosołu. W tygodniu, na stole gościły potrawy mączne, placki ziemniaczane, a popularnymi zupami były pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, grochówka. Trzeba przyznać, że kuchnia była zdecydowanie cięższa niż w dzisiejszych czasach. Dziś, przeważnie na obiad wystarcza nam jedno danie – a tu pole do popisu jest wielkie. Może to być jedno danie mięsne, gulasz, kawałek pieczonego kurczaka, pierogi, gołąbki, makaron z sosem,do tego sałatka warzywna, surówka – i tez jesteśmy najedzeni. W tygodniu nie ma przeważnie czasu na dwudaniowy obiad, ale przecież nikt nie chodzi głodny – czyżby współczesne żołądki były mniejsze?

    Comments are closed.