Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zmysł smaku
      Człowiek to organizm niezwykle skomplikowany, w którym znajduje się wiele różnego rodzaju komórek, które z kolei tworzą niezwykłe tkanki. Na pewno warto wspomnieć o tym, co odpowiada w naszym organizmie …
    • Lampy podłogowe artemide
      Lampy podłogowe artemide. Lampy podłogowe Artemide uznano za podstawę nowoczesnego stylu wykończenia wnętrz. Nowoczesnego, mimo iż znane są od bardzo dawna i można było je zaobserwować w wielkich ilościach nawet …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Tradycją naszej polskiej kuchni były od lat obiady koniecznie dwu daniowe. Gdyby pan domu przyszedł po pracy, a na obiad była tylko zupa lub tylko drugie danie, z pewnością nie byłby uszczęśliwiony tym faktem, a z pewnością byłby głodny. Mało tego, niedziela była dniem, w którym specjalnym świątecznym obiadem był przeważnie rosół jako zupa – koniecznie z domowym makaronem, a daniem głównym sztuka mięsa z sosem chrzanowym, bądź pieczone kurze udka lub schabowe – w zależności od tego, co było głównym składnikiem rosołu. W tygodniu, na stole gościły potrawy mączne, placki ziemniaczane, a popularnymi zupami były pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, grochówka. Trzeba przyznać, że kuchnia była zdecydowanie cięższa niż w dzisiejszych czasach. Dziś, przeważnie na obiad wystarcza nam jedno danie – a tu pole do popisu jest wielkie. Może to być jedno danie mięsne, gulasz, kawałek pieczonego kurczaka, pierogi, gołąbki, makaron z sosem,do tego sałatka warzywna, surówka – i tez jesteśmy najedzeni. W tygodniu nie ma przeważnie czasu na dwudaniowy obiad, ale przecież nikt nie chodzi głodny – czyżby współczesne żołądki były mniejsze?

    Comments are closed.