Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia dla weganów
      Kuchnia, która jest przeznaczona dla weganów, ma wiele specyficznych dodatków, jakie doskonale są w stanie spełnić nasze podstawowe zapotrzebowanie, na wykorzystywanie na przykład takich dań, na których zależy wielu osobą. …
    • Kuchnia, jako pomieszczenie codziennego użytku
      Bez dwóch zdań można stwierdzić, że dom to miejsce wypoczynku i codziennego funkcjonowania. W naszych czterech ścianach powinno znaleźć się wszystko to, co jest nam potrzebne każdego dnia do życia. …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Tradycją naszej polskiej kuchni były od lat obiady koniecznie dwu daniowe. Gdyby pan domu przyszedł po pracy, a na obiad była tylko zupa lub tylko drugie danie, z pewnością nie byłby uszczęśliwiony tym faktem, a z pewnością byłby głodny. Mało tego, niedziela była dniem, w którym specjalnym świątecznym obiadem był przeważnie rosół jako zupa – koniecznie z domowym makaronem, a daniem głównym sztuka mięsa z sosem chrzanowym, bądź pieczone kurze udka lub schabowe – w zależności od tego, co było głównym składnikiem rosołu. W tygodniu, na stole gościły potrawy mączne, placki ziemniaczane, a popularnymi zupami były pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, grochówka. Trzeba przyznać, że kuchnia była zdecydowanie cięższa niż w dzisiejszych czasach. Dziś, przeważnie na obiad wystarcza nam jedno danie – a tu pole do popisu jest wielkie. Może to być jedno danie mięsne, gulasz, kawałek pieczonego kurczaka, pierogi, gołąbki, makaron z sosem,do tego sałatka warzywna, surówka – i tez jesteśmy najedzeni. W tygodniu nie ma przeważnie czasu na dwudaniowy obiad, ale przecież nikt nie chodzi głodny – czyżby współczesne żołądki były mniejsze?

    Comments are closed.