Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Domowa kuchnia w służbie zdrowego odżywiania
      Tradycyjna domowa kuchnia niekiedy bywa oceniana negatywnie. Wiele dań przyrządzanych w sposób, którego uczyły nas nasze mamy i babcie w ocenie dietetyków bywa niezdrowa. Jemy zbyt tłusto, zbyt słodko i …
    • Typowo polskie dania
      Polskie dania z pewnością zyskują uznanie wielu osób, a już na pewno poza polskimi granicami. Na całym świecie wychwalane pozostają także polskie odpowiedniki smacznych dań. Z pewnością wychwalany pozostaje barszcz …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Stereotypy są nieodłącznym elementem sposobu traktowania kraju, jego mieszkańców i potraw. Są one często nieprawdziwe, a jedynie potęgowane przez traktowanie charakterystycznych posiłków czy napojów, jako codzienność. Kuchnia niemiecka jest, odmiennie do opinii mieszkańców innych krajów, bogata w przyprawy i liczne dania. Najczęściej jadanymi niemieckimi potrawami są golonka z kapustą i zupa z węgorza. Potrawy niemieckie łączą w sobie wiele cech, przede wszystkim pożywność, wartość energetyczna oraz kaloryczność. Podstawowym dodatkiem spożywczym do innych posiłków jest bez wątpienia chleb, którego gatunków można napotkać około 300. Głównym artykułem spożywczym często będącym bazą do innych potraw jest kapusta, podobnie jak sałata, ogórki i korniszony, często traktowane też, jako przystawki. Charakterystycznym napojem dla Niemiec jest piwo, którego liczne gatunki są pędzone głównie na podstawie bawarskiej receptury. Podsumowując, więc: stereotypy odnośnie kuchni niemieckiej są prawdą tylko w niewielkiej części, gdyż większość potraw niemieckich jest popularna także w Polsce, głównie w rejonie Śląska

    Comments are closed.