Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Gotowanie – naturalnie!
      W kuchni powinniśmy stawiać przede wszystkim na naturalne składniki. Oczywiście, temat ten rozumiany jest na wiele sposobów, ale z całą pewnością warto się postarać o przemyślane działania w tej kwestii. …
    • Staropolska gościnność
      Od dawna Polska słynie z tego, że jest bardzo gościnnym krajem. Ta zasada wywodzi się głównie z dawnych czasach, w których posiłki przy wielkim wspólnym stole były standardem stosowanym wszędzie …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Stereotypy są nieodłącznym elementem sposobu traktowania kraju, jego mieszkańców i potraw. Są one często nieprawdziwe, a jedynie potęgowane przez traktowanie charakterystycznych posiłków czy napojów, jako codzienność. Kuchnia niemiecka jest, odmiennie do opinii mieszkańców innych krajów, bogata w przyprawy i liczne dania. Najczęściej jadanymi niemieckimi potrawami są golonka z kapustą i zupa z węgorza. Potrawy niemieckie łączą w sobie wiele cech, przede wszystkim pożywność, wartość energetyczna oraz kaloryczność. Podstawowym dodatkiem spożywczym do innych posiłków jest bez wątpienia chleb, którego gatunków można napotkać około 300. Głównym artykułem spożywczym często będącym bazą do innych potraw jest kapusta, podobnie jak sałata, ogórki i korniszony, często traktowane też, jako przystawki. Charakterystycznym napojem dla Niemiec jest piwo, którego liczne gatunki są pędzone głównie na podstawie bawarskiej receptury. Podsumowując, więc: stereotypy odnośnie kuchni niemieckiej są prawdą tylko w niewielkiej części, gdyż większość potraw niemieckich jest popularna także w Polsce, głównie w rejonie Śląska

    Comments are closed.