Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zdrowy rosół
      W momencie kiedy przychodzi do nas jesień coraz więcej osób zaczyna mieć różnego rodzaju problemy jeżeli chodzi o swoje zdrowie. Większość z nich jest spowodowana niestety zarazkami, które trzeba umieć …
    • Tajniki smaku- przyprawy
      Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Stereotypy są nieodłącznym elementem sposobu traktowania kraju, jego mieszkańców i potraw. Są one często nieprawdziwe, a jedynie potęgowane przez traktowanie charakterystycznych posiłków czy napojów, jako codzienność. Kuchnia niemiecka jest, odmiennie do opinii mieszkańców innych krajów, bogata w przyprawy i liczne dania. Najczęściej jadanymi niemieckimi potrawami są golonka z kapustą i zupa z węgorza. Potrawy niemieckie łączą w sobie wiele cech, przede wszystkim pożywność, wartość energetyczna oraz kaloryczność. Podstawowym dodatkiem spożywczym do innych posiłków jest bez wątpienia chleb, którego gatunków można napotkać około 300. Głównym artykułem spożywczym często będącym bazą do innych potraw jest kapusta, podobnie jak sałata, ogórki i korniszony, często traktowane też, jako przystawki. Charakterystycznym napojem dla Niemiec jest piwo, którego liczne gatunki są pędzone głównie na podstawie bawarskiej receptury. Podsumowując, więc: stereotypy odnośnie kuchni niemieckiej są prawdą tylko w niewielkiej części, gdyż większość potraw niemieckich jest popularna także w Polsce, głównie w rejonie Śląska

    Comments are closed.