Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Naleśniki
      O potrawach z mąki można mówić bardzo dużo. Niejedna książka kucharska jest zapełniona po brzegi tymi doskonałymi przepisami. Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, …
    • Specjalne diety
      Na pewno można bardzo dobrze zauważyć, że kulinarne przepisy bardzo często wytyczają dość skomplikowane dania. Wiele z nich można uwzględnić wykorzystując je w specjalnej diecie. Pasja kulinarna na pewno jest …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Kuchnia Śląska jest kuchnią bardzo zróżnicowaną. Ślązacy mogą poszczycić się nie tylko smacznymi zupami, ale również potrawami mącznymi jak i deserami. Jedną z najbardziej popularnych potraw są kluski śląskie, rolady oraz czerwona kapusta. Jest to typowy tradycyjny niedzielny obiad w prawdziwej śląskiej rodziny. W okresie świąt Wielkanocnych na stołach dominuje żurek śląski, który przygotowywany jest na własnym zakwasie natomiast w święta Bożego Narodzenia przygotowuje się śląską potrawę zwaną moczką, która przygotowywana jest na bazie piernika, czekolady oraz wielu bakalii. Przed uroczystością, jaką jest wesele młodzi odwiedzają rodzinę, znajomych, sąsiadów niosąc nowinę wraz z kołoczem, który przygotowywany jest najczęściej z nadzieniem makowym, serowym jak i jabłkowym. Patrząc na kuchnię śląską można stwierdzić, że jest ona odzwierciedleniem regionu. Uzupełnia się ona nie tylko z śląskimi obyczajami, ale również z atmosferą, która panuje w śląskich domach. Najważniejsza jest rodzina i wspólnie spędzone chwile przy dobrych potrawach przyrządzonych zgodnie z tradycją.

    Comments are closed.