Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zdrowy rosół
      W momencie kiedy przychodzi do nas jesień coraz więcej osób zaczyna mieć różnego rodzaju problemy jeżeli chodzi o swoje zdrowie. Większość z nich jest spowodowana niestety zarazkami, które trzeba umieć …
    • O gotowaniu i pieczeniu słów kilka
      Własne, pierwsze mieszkanie to własna kuchnia, nowe garnki, talerze, przybory. To też niemałe wyzwanie dla dotychczas kulinarnego laika. Każdy przechodził ten czas i każdy wie, ile razy to co miało …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Kuchnia Śląska jest kuchnią bardzo zróżnicowaną. Ślązacy mogą poszczycić się nie tylko smacznymi zupami, ale również potrawami mącznymi jak i deserami. Jedną z najbardziej popularnych potraw są kluski śląskie, rolady oraz czerwona kapusta. Jest to typowy tradycyjny niedzielny obiad w prawdziwej śląskiej rodziny. W okresie świąt Wielkanocnych na stołach dominuje żurek śląski, który przygotowywany jest na własnym zakwasie natomiast w święta Bożego Narodzenia przygotowuje się śląską potrawę zwaną moczką, która przygotowywana jest na bazie piernika, czekolady oraz wielu bakalii. Przed uroczystością, jaką jest wesele młodzi odwiedzają rodzinę, znajomych, sąsiadów niosąc nowinę wraz z kołoczem, który przygotowywany jest najczęściej z nadzieniem makowym, serowym jak i jabłkowym. Patrząc na kuchnię śląską można stwierdzić, że jest ona odzwierciedleniem regionu. Uzupełnia się ona nie tylko z śląskimi obyczajami, ale również z atmosferą, która panuje w śląskich domach. Najważniejsza jest rodzina i wspólnie spędzone chwile przy dobrych potrawach przyrządzonych zgodnie z tradycją.

    Comments are closed.