Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Staropolska gościnność
      Od dawna Polska słynie z tego, że jest bardzo gościnnym krajem. Ta zasada wywodzi się głównie z dawnych czasach, w których posiłki przy wielkim wspólnym stole były standardem stosowanym wszędzie …
    • Kuchnia włoska
      Włoskie potrawy są tymi, które lubimy niemal najbardziej na świecie. W wielu krajach ludzie deklarują, że najlepiej smakują im potrawy z okolic Florencji, Rzymu, czy też Neapolu. Dlaczego jednak tak …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Kuchnia Śląska jest kuchnią bardzo zróżnicowaną. Ślązacy mogą poszczycić się nie tylko smacznymi zupami, ale również potrawami mącznymi jak i deserami. Jedną z najbardziej popularnych potraw są kluski śląskie, rolady oraz czerwona kapusta. Jest to typowy tradycyjny niedzielny obiad w prawdziwej śląskiej rodziny. W okresie świąt Wielkanocnych na stołach dominuje żurek śląski, który przygotowywany jest na własnym zakwasie natomiast w święta Bożego Narodzenia przygotowuje się śląską potrawę zwaną moczką, która przygotowywana jest na bazie piernika, czekolady oraz wielu bakalii. Przed uroczystością, jaką jest wesele młodzi odwiedzają rodzinę, znajomych, sąsiadów niosąc nowinę wraz z kołoczem, który przygotowywany jest najczęściej z nadzieniem makowym, serowym jak i jabłkowym. Patrząc na kuchnię śląską można stwierdzić, że jest ona odzwierciedleniem regionu. Uzupełnia się ona nie tylko z śląskimi obyczajami, ale również z atmosferą, która panuje w śląskich domach. Najważniejsza jest rodzina i wspólnie spędzone chwile przy dobrych potrawach przyrządzonych zgodnie z tradycją.

    Comments are closed.