Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Skromnie ale zdrowo czyli gdzie się podziały dobre nawyki żywieniowe
      Twierdzi się że dawniej było gorzej. Warto przeanalizować taki wniosek podając za przykład kuchnie. Kiedyś człowiek to co zagospodarował wkładał do garnka. Powstały skromne ale pyszne potrawy. Dzięki produktom naturalnym …
    • Z góralskim przytupem
      Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Kuchnia Śląska jest kuchnią bardzo zróżnicowaną. Ślązacy mogą poszczycić się nie tylko smacznymi zupami, ale również potrawami mącznymi jak i deserami. Jedną z najbardziej popularnych potraw są kluski śląskie, rolady oraz czerwona kapusta. Jest to typowy tradycyjny niedzielny obiad w prawdziwej śląskiej rodziny. W okresie świąt Wielkanocnych na stołach dominuje żurek śląski, który przygotowywany jest na własnym zakwasie natomiast w święta Bożego Narodzenia przygotowuje się śląską potrawę zwaną moczką, która przygotowywana jest na bazie piernika, czekolady oraz wielu bakalii. Przed uroczystością, jaką jest wesele młodzi odwiedzają rodzinę, znajomych, sąsiadów niosąc nowinę wraz z kołoczem, który przygotowywany jest najczęściej z nadzieniem makowym, serowym jak i jabłkowym. Patrząc na kuchnię śląską można stwierdzić, że jest ona odzwierciedleniem regionu. Uzupełnia się ona nie tylko z śląskimi obyczajami, ale również z atmosferą, która panuje w śląskich domach. Najważniejsza jest rodzina i wspólnie spędzone chwile przy dobrych potrawach przyrządzonych zgodnie z tradycją.

    Comments are closed.