Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Na ostro
      Na ostro to przede wszystkim element dotyczący dań, które przyrządzane są w bardziej pikantnym zarysie. Tutaj na pewno możemy uwzględniać wszelkie wspaniałe sosy, doskonale przyprawione mięsa, a także zapiekanki, które …
    • Kulinarne zwiedzanie Krakowa
      Kraków od zawsze przyciąga setki tysięcy turystów rocznie. Wabią ich głównie wspaniałe zabytki, w tym zamek królewski na Wawelu i unikatowy na skalę światową Rynek Główny. Co oprócz zabytków ma …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Każdy człowiek, który kocha paprykę, na pewno też polubi kuchnię węgierską. Dzieje się tak, dlatego, że papryka jest dodawana niemal do każdej potrawy, dlatego dania tutaj maja nieco specyficzny i charakterystyczny smak. Rzadko jednak stosuje się tutaj paprykę ostrą najczęściej słodką, co powoduje, że dania nie są ostre, lecz bardzo przyjemne w smaku, ale także i w aromacie. Najbardziej popularną potrawą węgierską, która to znana jest niemal na całym świecie jest bardzo prosta zupa gulaszowa, która to stworzona jest z mięsa wołowego. Oczywiście ta zupa jest także doprawiona papryką. Dodatkowo ważna rolę pełnią w niej ziemniaki, bez których nie jest ona już idealną potrawą. Oczywiście mówiąc o kuchni węgierskiej dużą role odgrywa w niej cielęcy paprykarz. Najczęściej jest on także podawany z regionalnymi kluskami. Wielką sławą na tym terenie cieszy się także smażony ser. Kusi on wszystkich smakiem i znakomitym aromatem i kto raz go pokocha na pewno nie będzie w stanie się mu oprzeć. Oczywiście kuchnia węgierska znana jest także z doskonałego gulaszu, oraz z bardzo lekkiej bułeczki, która to wypełniona jest świeżym i wyśmienitym serkiem. Ta kuchnia jest bardzo przyjazna dla żołądka, co powoduje, ze potrawy tutaj przyrządzane może jeść w zasadzie każdy. Warto, choć raz w naszym polskim domu wypróbować potraw węgierskich, bowiem na pewno zaskoczą nas swoim doskonałym smakiem i aromatem.

    Comments are closed.