Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Skromnie ale zdrowo czyli gdzie się podziały dobre nawyki żywieniowe
      Twierdzi się że dawniej było gorzej. Warto przeanalizować taki wniosek podając za przykład kuchnie. Kiedyś człowiek to co zagospodarował wkładał do garnka. Powstały skromne ale pyszne potrawy. Dzięki produktom naturalnym …
    • Słodycze, ciasta i wypieki
      Jedzenie to nie tylko podstawowa potrzeba naszego organizmu, ale również, o czym doskonale wszyscy na pewno wiemy, również niebywała przyjemność. Tym właśnie należy tłumaczyć sobie powstanie całej masy słodkich wyrobów, …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Polska kuchnia nie jest zjawiskiem odrębnym i wiele wspólnych cech dzieli z tradycjami innych krajów, sąsiadujących lub leżących niedaleko Polski, należąc do dużej grupy kuchni znanych w całym świecie, charakterystycznych dla Środkowej i Wschodniej Europy. Mimo tego, posiada kilka potraw, które jednoznacznie kojarzą się tylko i wyłącznie z naszym krajem. Każdy na pewno domyśla się, o jakie dania w tym momencie chodzi – niewątpliwie są to bigos, żurek, pierogi, a także inne kluski, na przykład śląskie, oraz bogactwo rozmaitych wędlin, takich jak kiełbasy, szybki czy boczek. Oprócz tego, polska kuchnia kojarzy się oczywiście z napojami alkoholowymi, takimi jak piwo, czy wódka, która znana jest na całym świecie. Innymi napojami, tym razem bezalkoholowymi, posiadającymi polski rodowód są przeróżne kompoty i soki, pite do niemal wszystkich posiłków, a w niektórych regionach Polski wschodniej popularny jest też kwas chlebowy. Polska kuchnia wraz z biegiem lat staje się coraz bardziej znana na świecie.

    Comments are closed.