Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia niemiecka- czy stereotypy mówią prawdę?
      Stereotypy są nieodłącznym elementem sposobu traktowania kraju, jego mieszkańców i potraw. Są one często nieprawdziwe, a jedynie potęgowane przez traktowanie charakterystycznych posiłków czy napojów, jako codzienność. Kuchnia niemiecka jest, odmiennie …
    • Internetowe serwisy o gotowaniu
      Gotowanie stało się modne. Przyczyniły się do tego opinie lekarzy, stwierdzające, że jedzenie w fast-foodach i kupowanie gotowej, wysoko przetworzonej żywości może być przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, jak np: otyłości, …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Jest to azjatycka kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Dlaczego jest taka droga? Proces pozyskiwania ziaren kawy kopi luwak jest żmudny i długotrwały. Ziarna wybiera sie bowiem ręcznie z odchodów cywety, zwierzątka nieco większego od kuny, które wprost uwielbia ziarna kawowca. W organizmie cywet, miąższ okrywający ziarenko kawy zostaje strawiony, a samo ziarenko po nadtrawieniu enzymami zostaje wydalane z organizmu. Dzięki temu, ziarna kawy tracą gorzki smak. Potem czynności związane z obróbką ziaren kawy wyglądają podobnie jak w przypadku kawy pozyskiwanej w normalny sposób. Oczyszczanie, prażenie, pakowanie… Kawa jest prawdziwym rarytasem, jej roczne zbiory wynoszą tylko od 300 – 500 kilogramów. Przy takiej ilości nie powinna więc dziwić tak wysoka cena. Aby zwiększyć ‘produkcję’ kawy, mieszkańcy terenów zamieszkałych przez cywety oswajają je, tworząc małe przydomowe hodowle i intensywnie karmią zwierzęta ziarnami kawowca. W Polsce za filiżankę kawy kopi luwak trzeba zapłacić około stu złotych.

    Comments are closed.