Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Smaki życia
      Każdy z nas przechodząc przez życie, pragnie przeżyć je w jak najlepszy sposób. Smaki naszego życia, zależą głównie od tego, w jaki sposób je zaplanujemy i jak konsekwentnie będziemy swój …
    • Dodatki do kuchni
      Kuchnia jest jednym ze strategicznych pomieszczeń w naszych domach gdzie spędza się w niej naprawdę ogromne ilości wolnego czasu o dziwo nie tylko na przygotowaniu potraw, ale również i na …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Jest to azjatycka kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Dlaczego jest taka droga? Proces pozyskiwania ziaren kawy kopi luwak jest żmudny i długotrwały. Ziarna wybiera sie bowiem ręcznie z odchodów cywety, zwierzątka nieco większego od kuny, które wprost uwielbia ziarna kawowca. W organizmie cywet, miąższ okrywający ziarenko kawy zostaje strawiony, a samo ziarenko po nadtrawieniu enzymami zostaje wydalane z organizmu. Dzięki temu, ziarna kawy tracą gorzki smak. Potem czynności związane z obróbką ziaren kawy wyglądają podobnie jak w przypadku kawy pozyskiwanej w normalny sposób. Oczyszczanie, prażenie, pakowanie… Kawa jest prawdziwym rarytasem, jej roczne zbiory wynoszą tylko od 300 – 500 kilogramów. Przy takiej ilości nie powinna więc dziwić tak wysoka cena. Aby zwiększyć ‘produkcję’ kawy, mieszkańcy terenów zamieszkałych przez cywety oswajają je, tworząc małe przydomowe hodowle i intensywnie karmią zwierzęta ziarnami kawowca. W Polsce za filiżankę kawy kopi luwak trzeba zapłacić około stu złotych.

    Comments are closed.