Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Polska Wigilia
      Bywają takie okresy w ciągu roku, kiedy to wszystko jest inne, aniżeli na co dzień. Takim czasem jest na pewno Boże Narodzenie – święta pełne tradycji i tej niesamowitej magii. …
    • Gotowanie – naturalnie!
      W kuchni powinniśmy stawiać przede wszystkim na naturalne składniki. Oczywiście, temat ten rozumiany jest na wiele sposobów, ale z całą pewnością warto się postarać o przemyślane działania w tej kwestii. …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Jest to azjatycka kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Dlaczego jest taka droga? Proces pozyskiwania ziaren kawy kopi luwak jest żmudny i długotrwały. Ziarna wybiera sie bowiem ręcznie z odchodów cywety, zwierzątka nieco większego od kuny, które wprost uwielbia ziarna kawowca. W organizmie cywet, miąższ okrywający ziarenko kawy zostaje strawiony, a samo ziarenko po nadtrawieniu enzymami zostaje wydalane z organizmu. Dzięki temu, ziarna kawy tracą gorzki smak. Potem czynności związane z obróbką ziaren kawy wyglądają podobnie jak w przypadku kawy pozyskiwanej w normalny sposób. Oczyszczanie, prażenie, pakowanie… Kawa jest prawdziwym rarytasem, jej roczne zbiory wynoszą tylko od 300 – 500 kilogramów. Przy takiej ilości nie powinna więc dziwić tak wysoka cena. Aby zwiększyć ‘produkcję’ kawy, mieszkańcy terenów zamieszkałych przez cywety oswajają je, tworząc małe przydomowe hodowle i intensywnie karmią zwierzęta ziarnami kawowca. W Polsce za filiżankę kawy kopi luwak trzeba zapłacić około stu złotych.

    Comments are closed.