Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Koenzym Q10
      Będący hitem ostatnich lat, zarówno w kosmetykach, jak i w preparatach farmakologicznych do przyjmowania doustnego, koenzym Q10 (ubichinon) należy do związków uczestniczących w utlenianiu substancji w komórkach, a więc w …
    • Ekspres do kawy dla gastronomii
      Niezawodny ekspres do kawy. W gastronomii używa się specjalnego sprzętu przeznaczonego właśnie na potrzeby restauracji, kawiarni czy hoteli. Charakteryzuje się on przede wszystkim dużą wydajnością – na przykład ekspres do …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Jest to azjatycka kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Dlaczego jest taka droga? Proces pozyskiwania ziaren kawy kopi luwak jest żmudny i długotrwały. Ziarna wybiera sie bowiem ręcznie z odchodów cywety, zwierzątka nieco większego od kuny, które wprost uwielbia ziarna kawowca. W organizmie cywet, miąższ okrywający ziarenko kawy zostaje strawiony, a samo ziarenko po nadtrawieniu enzymami zostaje wydalane z organizmu. Dzięki temu, ziarna kawy tracą gorzki smak. Potem czynności związane z obróbką ziaren kawy wyglądają podobnie jak w przypadku kawy pozyskiwanej w normalny sposób. Oczyszczanie, prażenie, pakowanie… Kawa jest prawdziwym rarytasem, jej roczne zbiory wynoszą tylko od 300 – 500 kilogramów. Przy takiej ilości nie powinna więc dziwić tak wysoka cena. Aby zwiększyć ‘produkcję’ kawy, mieszkańcy terenów zamieszkałych przez cywety oswajają je, tworząc małe przydomowe hodowle i intensywnie karmią zwierzęta ziarnami kawowca. W Polsce za filiżankę kawy kopi luwak trzeba zapłacić około stu złotych.

    Comments are closed.