Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jedzenie ma przesłanie organizm potrzebuje energii
      Człowiek aby prawidłowo funkcjonował musi jeść. Rzecz jasna produkty maja mieć odpowiednią jakość i wartość. Niestety mimo, iż sklepy zapewniają możliwość wyborów ludzie często rezygnują z samodzielnego gotowania tylko wybierają …
    • Ryby w diecie
      Sporo osób stara się w dzisiejszych czasach poprawić przede wszystkim swój wygląd, który od pracy w pozycji siedzącej oraz ciągłego poruszania się za pomocą środków transportu mechanicznego jest naprawdę w …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Jest to azjatycka kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Dlaczego jest taka droga? Proces pozyskiwania ziaren kawy kopi luwak jest żmudny i długotrwały. Ziarna wybiera sie bowiem ręcznie z odchodów cywety, zwierzątka nieco większego od kuny, które wprost uwielbia ziarna kawowca. W organizmie cywet, miąższ okrywający ziarenko kawy zostaje strawiony, a samo ziarenko po nadtrawieniu enzymami zostaje wydalane z organizmu. Dzięki temu, ziarna kawy tracą gorzki smak. Potem czynności związane z obróbką ziaren kawy wyglądają podobnie jak w przypadku kawy pozyskiwanej w normalny sposób. Oczyszczanie, prażenie, pakowanie… Kawa jest prawdziwym rarytasem, jej roczne zbiory wynoszą tylko od 300 – 500 kilogramów. Przy takiej ilości nie powinna więc dziwić tak wysoka cena. Aby zwiększyć ‘produkcję’ kawy, mieszkańcy terenów zamieszkałych przez cywety oswajają je, tworząc małe przydomowe hodowle i intensywnie karmią zwierzęta ziarnami kawowca. W Polsce za filiżankę kawy kopi luwak trzeba zapłacić około stu złotych.

    Comments are closed.