Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Odpowiednia gospodarka grzybowa naszej kuchni
      Grzyby stanowią doskonały składnik wielu przygotowywanych w kuchni potraw. Niejednokrotnie wykorzystywane są przy okazji przygotowania wielu różnorodnych potraw. Dobrze komponują się z wszelakimi odmianami mięsa oraz stanowią dobrą przystawkę do …
    • Kto lepiej gotuje kobiety czy mężczyźni
      Kobiety i mężczyźni różnią się znacznie od siebie, ale największe różnice można odkryć okazuje się w najmniej oczekiwanym miejscu, którym jest najzwyklejsza w świecie domowa kuchnia. Pojedynek się rozpoczął i …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Jest to azjatycka kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Dlaczego jest taka droga? Proces pozyskiwania ziaren kawy kopi luwak jest żmudny i długotrwały. Ziarna wybiera sie bowiem ręcznie z odchodów cywety, zwierzątka nieco większego od kuny, które wprost uwielbia ziarna kawowca. W organizmie cywet, miąższ okrywający ziarenko kawy zostaje strawiony, a samo ziarenko po nadtrawieniu enzymami zostaje wydalane z organizmu. Dzięki temu, ziarna kawy tracą gorzki smak. Potem czynności związane z obróbką ziaren kawy wyglądają podobnie jak w przypadku kawy pozyskiwanej w normalny sposób. Oczyszczanie, prażenie, pakowanie… Kawa jest prawdziwym rarytasem, jej roczne zbiory wynoszą tylko od 300 – 500 kilogramów. Przy takiej ilości nie powinna więc dziwić tak wysoka cena. Aby zwiększyć ‘produkcję’ kawy, mieszkańcy terenów zamieszkałych przez cywety oswajają je, tworząc małe przydomowe hodowle i intensywnie karmią zwierzęta ziarnami kawowca. W Polsce za filiżankę kawy kopi luwak trzeba zapłacić około stu złotych.

    Comments are closed.