Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dobroczynny wpływ soi na nasz organizm
      Niektóre osoby, które nie spożywają mięsa z różnych przyczyn, bardzo często natury moralnej i etycznej bardzo chwalą sobie soje, którą znakomicie uzupełniają swoja dietę. Jest ona jak wiele roślin strączkowym …
    • Jak człowiek rozpoznaje smaki?
      Jak wiadomo to mózg ludzki jest głównym i praktycznie jedynym narządem, który odpowiada za odbieranie bodźców. Takie rzeczy jak palce, język czy też chociażby różnego rodzaju zakończenia nerwowe, to jedynie …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Własne, pierwsze mieszkanie to własna kuchnia, nowe garnki, talerze, przybory. To też niemałe wyzwanie dla dotychczas kulinarnego laika. Każdy przechodził ten czas i każdy wie, ile razy to co miało być oszałamiającym tortem lądowało w koszu, a spaloną do kości pieczeń nie chciał nawet powąchać najwierniejszy czworonożny przyjaciel. To co wydawałoby się banalnie proste staje się wyzwaniem. W końcu to wielka sztuka kulinarna a nie byle mieszanie w garach. Zasada pierwsza to oparcie się na swojej intuicji oraz sprawdzonych recepturach, które albo zna się z rodzinnego domu albo też są spisane przez ekspertów kulinarnych w książkach kucharskich. Na początek lepiej za bardzo nie modyfikować i nie zmieniać receptur i proporcji. Najpierw należy nauczyć się podstaw. Sztuka kulinarna nie jest prosta, ale jest inspirująca niczym białe płótno dla malarza. Przy odrobinie wprawy można już stworzyć swoje prawie autorskie kulinarne dzieło. Zabawa w pieczenie i gotowanie z czasem staje się tak wciągająca, że restauracyjne kolacje są miłym wspomnieniem. Nawet najprostsze danie przygotowane własnoręcznie smakuje lepiej niż gotowiec z pudełka. Oczywiście o ile nie popełni się jakiejś niweczącej wszystko gafy. Ale nie popełnia błędów tylko ten, kto nie robi nic.

    Comments are closed.