Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Słoneczna kuchnia w zimowy czas
      Gdy nadejdą pierwsze chłody, a w ślad za nimi nadejdzie mróz, śnieg, ciemne popołudnia i wieczory, zaczynamy tęsknić za słońcem. Niedosyt słońca ma bardzo duży wpływ na wiele osób. Nachodzą …
    • Staropolska gościnność
      Od dawna Polska słynie z tego, że jest bardzo gościnnym krajem. Ta zasada wywodzi się głównie z dawnych czasach, w których posiłki przy wielkim wspólnym stole były standardem stosowanym wszędzie …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Własne, pierwsze mieszkanie to własna kuchnia, nowe garnki, talerze, przybory. To też niemałe wyzwanie dla dotychczas kulinarnego laika. Każdy przechodził ten czas i każdy wie, ile razy to co miało być oszałamiającym tortem lądowało w koszu, a spaloną do kości pieczeń nie chciał nawet powąchać najwierniejszy czworonożny przyjaciel. To co wydawałoby się banalnie proste staje się wyzwaniem. W końcu to wielka sztuka kulinarna a nie byle mieszanie w garach. Zasada pierwsza to oparcie się na swojej intuicji oraz sprawdzonych recepturach, które albo zna się z rodzinnego domu albo też są spisane przez ekspertów kulinarnych w książkach kucharskich. Na początek lepiej za bardzo nie modyfikować i nie zmieniać receptur i proporcji. Najpierw należy nauczyć się podstaw. Sztuka kulinarna nie jest prosta, ale jest inspirująca niczym białe płótno dla malarza. Przy odrobinie wprawy można już stworzyć swoje prawie autorskie kulinarne dzieło. Zabawa w pieczenie i gotowanie z czasem staje się tak wciągająca, że restauracyjne kolacje są miłym wspomnieniem. Nawet najprostsze danie przygotowane własnoręcznie smakuje lepiej niż gotowiec z pudełka. Oczywiście o ile nie popełni się jakiejś niweczącej wszystko gafy. Ale nie popełnia błędów tylko ten, kto nie robi nic.

    Comments are closed.