Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zupa – barszcz
      Barszcz czerwony na pewno jest bardzo dobrze dopasowaną zupą, którą jak najbardziej można uwzględnić nie tylko w okresie świątecznym. Tutaj doskonale można dostosować określone wartości smakowe także na podstawie bardziej …
    • Słodkie frykasy dla łasuchów
      Słodkie frykasy inaczej mówiąc wszelkiego rodzaju słodkości, które możemy kupić w sklepie spożywczym, jak również przyrządzić samodzielnie we własnym domu są produktami, bez których trudno jest się obyć łasuchom. Nie …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Własne, pierwsze mieszkanie to własna kuchnia, nowe garnki, talerze, przybory. To też niemałe wyzwanie dla dotychczas kulinarnego laika. Każdy przechodził ten czas i każdy wie, ile razy to co miało być oszałamiającym tortem lądowało w koszu, a spaloną do kości pieczeń nie chciał nawet powąchać najwierniejszy czworonożny przyjaciel. To co wydawałoby się banalnie proste staje się wyzwaniem. W końcu to wielka sztuka kulinarna a nie byle mieszanie w garach. Zasada pierwsza to oparcie się na swojej intuicji oraz sprawdzonych recepturach, które albo zna się z rodzinnego domu albo też są spisane przez ekspertów kulinarnych w książkach kucharskich. Na początek lepiej za bardzo nie modyfikować i nie zmieniać receptur i proporcji. Najpierw należy nauczyć się podstaw. Sztuka kulinarna nie jest prosta, ale jest inspirująca niczym białe płótno dla malarza. Przy odrobinie wprawy można już stworzyć swoje prawie autorskie kulinarne dzieło. Zabawa w pieczenie i gotowanie z czasem staje się tak wciągająca, że restauracyjne kolacje są miłym wspomnieniem. Nawet najprostsze danie przygotowane własnoręcznie smakuje lepiej niż gotowiec z pudełka. Oczywiście o ile nie popełni się jakiejś niweczącej wszystko gafy. Ale nie popełnia błędów tylko ten, kto nie robi nic.

    Comments are closed.