Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dania kontynentalne
      Dania kontynentalne mają bardzo duży zasięg i obszerność pod względem potraw. Dania kontynentalne to przede wszystkim doskonała kuchnia europejska, która zaskakuje swoim zróżnicowanym menu. Można powiedzieć o tym, że najlepszą …
    • Karmy dla psow
      Zdrowie Twojego psa. Udomowienie zwierząt sprawiło, że pies i człowiek stali się najlepszymi przyjaciółmi. Zgodnie z umową, powinni się sobą wzajemnie opiekować. Niestety ludzie nie zawsze zdają sobie sprawę z …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Własne, pierwsze mieszkanie to własna kuchnia, nowe garnki, talerze, przybory. To też niemałe wyzwanie dla dotychczas kulinarnego laika. Każdy przechodził ten czas i każdy wie, ile razy to co miało być oszałamiającym tortem lądowało w koszu, a spaloną do kości pieczeń nie chciał nawet powąchać najwierniejszy czworonożny przyjaciel. To co wydawałoby się banalnie proste staje się wyzwaniem. W końcu to wielka sztuka kulinarna a nie byle mieszanie w garach. Zasada pierwsza to oparcie się na swojej intuicji oraz sprawdzonych recepturach, które albo zna się z rodzinnego domu albo też są spisane przez ekspertów kulinarnych w książkach kucharskich. Na początek lepiej za bardzo nie modyfikować i nie zmieniać receptur i proporcji. Najpierw należy nauczyć się podstaw. Sztuka kulinarna nie jest prosta, ale jest inspirująca niczym białe płótno dla malarza. Przy odrobinie wprawy można już stworzyć swoje prawie autorskie kulinarne dzieło. Zabawa w pieczenie i gotowanie z czasem staje się tak wciągająca, że restauracyjne kolacje są miłym wspomnieniem. Nawet najprostsze danie przygotowane własnoręcznie smakuje lepiej niż gotowiec z pudełka. Oczywiście o ile nie popełni się jakiejś niweczącej wszystko gafy. Ale nie popełnia błędów tylko ten, kto nie robi nic.

    Comments are closed.