Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Słoneczna kuchnia w zimowy czas
      Gdy nadejdą pierwsze chłody, a w ślad za nimi nadejdzie mróz, śnieg, ciemne popołudnia i wieczory, zaczynamy tęsknić za słońcem. Niedosyt słońca ma bardzo duży wpływ na wiele osób. Nachodzą …
    • Bazylia
      Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Niezwykle oryginalną kuchnią jest kuchnia rosyjska, cechuje się wielkim bogactwem dań. Można co prawda się w niej doszukiwać wpływów litewskich, niemieckich czy francuskich. Kwas chlebowy i miodowy jest bardzo charakterystyczny dla tej kuchni. Jako przekąski podaje się kawior, chleb ze smalcem czy sałatki z buraków, śledziową oraz krabową, które się jada z chlebem. Wiele dań z kuchni rosyjskiej przyjęło się także u nas. Na pewno wszyscy słyszeli o Strogonowie, który jest popularnym daniem obiadowym w Rosji, czyli zupie gulaszowej sporządzanej z mięsa wołowego cebuli i pieczarek i przecieru pomidorowego. Zupy rosyjskie są bardzo podobne do naszych polskich, jednak nie dodaje się do nich włoszczyzny. Również zaprawia się je śmietaną a dekoruje posiekaną natką pietruszki, którą się posypuje zupę. Miłośnicy rosyjskiej kuchni uwielbiają wprost bliny (naleśniki drożdżowe), pirażki czy pielmieni (niewielkie pierożki z rybą lub mięsem). Tradycyjnymi słodyczami w Rosji są watruszki – bułeczki z masą czy tradycyjne ciasto, które można kupić w każdej cukierni w Rosji – skubane, które jest kawowe z bakaliami. Nie da się wymienić wyśmienitych specjałów rosyjskich.

    Comments are closed.