Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zrozumieć kucharza
      Zawód kucharza nie jest wcale taki prosty jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Wymaga ogromnego poświęcenia, a najlepsi kucharze w branży zdobywają swoje bezcenne doświadczenie na przestrzeni wielu …
    • Odpowiednia gospodarka grzybowa naszej kuchni
      Grzyby stanowią doskonały składnik wielu przygotowywanych w kuchni potraw. Niejednokrotnie wykorzystywane są przy okazji przygotowania wielu różnorodnych potraw. Dobrze komponują się z wszelakimi odmianami mięsa oraz stanowią dobrą przystawkę do …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Niezwykle oryginalną kuchnią jest kuchnia rosyjska, cechuje się wielkim bogactwem dań. Można co prawda się w niej doszukiwać wpływów litewskich, niemieckich czy francuskich. Kwas chlebowy i miodowy jest bardzo charakterystyczny dla tej kuchni. Jako przekąski podaje się kawior, chleb ze smalcem czy sałatki z buraków, śledziową oraz krabową, które się jada z chlebem. Wiele dań z kuchni rosyjskiej przyjęło się także u nas. Na pewno wszyscy słyszeli o Strogonowie, który jest popularnym daniem obiadowym w Rosji, czyli zupie gulaszowej sporządzanej z mięsa wołowego cebuli i pieczarek i przecieru pomidorowego. Zupy rosyjskie są bardzo podobne do naszych polskich, jednak nie dodaje się do nich włoszczyzny. Również zaprawia się je śmietaną a dekoruje posiekaną natką pietruszki, którą się posypuje zupę. Miłośnicy rosyjskiej kuchni uwielbiają wprost bliny (naleśniki drożdżowe), pirażki czy pielmieni (niewielkie pierożki z rybą lub mięsem). Tradycyjnymi słodyczami w Rosji są watruszki – bułeczki z masą czy tradycyjne ciasto, które można kupić w każdej cukierni w Rosji – skubane, które jest kawowe z bakaliami. Nie da się wymienić wyśmienitych specjałów rosyjskich.

    Comments are closed.