Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Blogi kulinarne
      Z roku na rok przybywa blogów kulinarnych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zainteresowanie kulinariami jest bardzo duże i żywe. Coraz więcej osób chce gotować, gdyż sprawia im to ogromną przyjemność. …
    • Domowe chipsy
      Nasze dzieci zostały od małego niestety nauczone miłości do rzeczy niezdrowych i naprawdę bardzo trudno jest je odciągnąć od tego typu rzeczy w czasach dzisiejszych. Wiele firm zbyt dużo pieniędzy …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Pomimo tego, że w sklepach i cukierniach można kupić najróżniejszego rodzaju ciasta i ciasteczka, to nie tak dobrze nie robi atmosferze domowej jak rozchodzący się zapach pieczonego ciasta. Obecnie, w dobie wszechobecnego Internetu nie ma najmniejszego problemu z dostępem do ciekawych przepisów, dodatkowym czynnikiem działającym na plus jest możliwość zapoznania się z bieżącymi komentarzami użytkowników Internetu, którzy właśnie skorzystali z danego przepisu i maja swoje uwagi, pozytywne bądź korygujące nieco dany przepis. Podczas pieczenia wszelkiego rodzaju ciast obowiązują pewne ogólne zasady, które nie zawsze są opisywane w poszczególnych przepisach, bowiem ich autorzy wychodzą z założenia, że zasady te są oczywiste. Jednak okazuje się, że nie wszystkie są znane tak szeroko i czasami można wszystko wykonywać zgodnie z przepisem, a ciasto po prostu nie wyjdzie, czyli powstanie tak zwany zakalec. Takim podstawowym błędem popełnianym przez wielu jest to, że po upieczeniu ciasto pozostawiane jest w piekarniku do ostygnięcia, a piekarnik jest w dodatku zamknięty – praktycznie każde ciasto wtedy opadnie i jest murowany zakalec.

    Comments are closed.