Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia dla dzieci
      Dla dzieci, zdecydowanie najlepszym pomysłem, jest lekka kuchnia, bez dodatków, jakie mogłyby w jakiś sposób je odmienić, czy nawet spełnić ich wymagania. Dla nas, jako osób, które doskonale znają się …
    • Jak to naprawdę jest z programami kulinarnymi?
      Telewizja przy całym animuszu swojej misji proponuje również programy tylko i wyłącznie dla pań. Są to przeważnie programy kulinarne. Znani i profesjonalni kucharze uczą w nich, jak gotować różne oryginalnie …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Bywają takie okresy w ciągu roku, kiedy to wszystko jest inne, aniżeli na co dzień. Takim czasem jest na pewno Boże Narodzenie – święta pełne tradycji i tej niesamowitej magii. Warto wspomnieć o tym, że w tym czasie także i kuchnia staje się całkiem odmiana. Pojawiają się nowe potrawy, na które czeka się cały rok. Niegdyś, kiedy wszędzie panowała bieda, każdy cieszył się na Wigilię, ponieważ była ona symbolem dobrobytu. Przez cały rok bowiem nie było co jeść, a na święta zawsze stół stawał się zapełniony. Obecnie na polskich stołach wigilijnych pojawiają się więc wyjątkowe potrawy. Według tradycji, takowych powinno być dwanaście. Najpopularniejszy jest karp, który jest niemalże obowiązkową rybą. W całej Polsce dominującym daniem jest barszcz czerwony z uszkami lub też nieco mniej popularna jest zupa grzybowa. Z Polską wigilią wiążą się nierozerwalnie pierogi z kapustą i grzybami, aczkolwiek na Śląsku taka potrawa nie przyjęła aż tak ważnego znaczenia i czasami się z niej rezygnuje. Za to Ślązacy obowiązkowo muszą na wigilijnym stole mieć makówki i moczkę, co zaś niekoniecznie jest znane dla reszty Polski. Wigilia w Polsce to głównie ryby pod różną postacią. Dosyć znane są także przyrządzane na wiele sposobów śledzie. Generalnie wigilia cechuje się tym, że posiada inną kuchnię, aniżeli na co dzień.

    Comments are closed.