Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Lampy podłogowe artemide
      Lampy podłogowe artemide. Lampy podłogowe Artemide uznano za podstawę nowoczesnego stylu wykończenia wnętrz. Nowoczesnego, mimo iż znane są od bardzo dawna i można było je zaobserwować w wielkich ilościach nawet …
    • Dania bezmięsne
      Dania bezmięsne także mogą by bardzo dobrze zaprezentowane. Tutaj najczęściej można odnieść się do takich aspektów jak typowe dania wegetariańskie. Istotne jest, że używamy w tym celu wyłącznie warzyw. To …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Bywają takie okresy w ciągu roku, kiedy to wszystko jest inne, aniżeli na co dzień. Takim czasem jest na pewno Boże Narodzenie – święta pełne tradycji i tej niesamowitej magii. Warto wspomnieć o tym, że w tym czasie także i kuchnia staje się całkiem odmiana. Pojawiają się nowe potrawy, na które czeka się cały rok. Niegdyś, kiedy wszędzie panowała bieda, każdy cieszył się na Wigilię, ponieważ była ona symbolem dobrobytu. Przez cały rok bowiem nie było co jeść, a na święta zawsze stół stawał się zapełniony. Obecnie na polskich stołach wigilijnych pojawiają się więc wyjątkowe potrawy. Według tradycji, takowych powinno być dwanaście. Najpopularniejszy jest karp, który jest niemalże obowiązkową rybą. W całej Polsce dominującym daniem jest barszcz czerwony z uszkami lub też nieco mniej popularna jest zupa grzybowa. Z Polską wigilią wiążą się nierozerwalnie pierogi z kapustą i grzybami, aczkolwiek na Śląsku taka potrawa nie przyjęła aż tak ważnego znaczenia i czasami się z niej rezygnuje. Za to Ślązacy obowiązkowo muszą na wigilijnym stole mieć makówki i moczkę, co zaś niekoniecznie jest znane dla reszty Polski. Wigilia w Polsce to głównie ryby pod różną postacią. Dosyć znane są także przyrządzane na wiele sposobów śledzie. Generalnie wigilia cechuje się tym, że posiada inną kuchnię, aniżeli na co dzień.

    Comments are closed.