Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Grecka oliwa z oliwek sklep internetowy
      Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek?. Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w każdej kuchni. Wielu profesjonalnych kucharzy i amatorów gotowania nie wyobraża sobie bez niej życia. Nic w tym dziwnego. …
    • Smaki lata
      Lato to pora zbiorów i urodzaju, dlatego warto w tym czasie jeść świeże produkty, które oferują nam polskie gospodarstwa. Przede wszystkim próbujmy smacznych owoców. Na początku wakacji można kosztować najsmaczniejszych …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Bywają takie okresy w ciągu roku, kiedy to wszystko jest inne, aniżeli na co dzień. Takim czasem jest na pewno Boże Narodzenie – święta pełne tradycji i tej niesamowitej magii. Warto wspomnieć o tym, że w tym czasie także i kuchnia staje się całkiem odmiana. Pojawiają się nowe potrawy, na które czeka się cały rok. Niegdyś, kiedy wszędzie panowała bieda, każdy cieszył się na Wigilię, ponieważ była ona symbolem dobrobytu. Przez cały rok bowiem nie było co jeść, a na święta zawsze stół stawał się zapełniony. Obecnie na polskich stołach wigilijnych pojawiają się więc wyjątkowe potrawy. Według tradycji, takowych powinno być dwanaście. Najpopularniejszy jest karp, który jest niemalże obowiązkową rybą. W całej Polsce dominującym daniem jest barszcz czerwony z uszkami lub też nieco mniej popularna jest zupa grzybowa. Z Polską wigilią wiążą się nierozerwalnie pierogi z kapustą i grzybami, aczkolwiek na Śląsku taka potrawa nie przyjęła aż tak ważnego znaczenia i czasami się z niej rezygnuje. Za to Ślązacy obowiązkowo muszą na wigilijnym stole mieć makówki i moczkę, co zaś niekoniecznie jest znane dla reszty Polski. Wigilia w Polsce to głównie ryby pod różną postacią. Dosyć znane są także przyrządzane na wiele sposobów śledzie. Generalnie wigilia cechuje się tym, że posiada inną kuchnię, aniżeli na co dzień.

    Comments are closed.