Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Stosowanie w kuchni dużej ilości warzyw
      Nie od dziś jest wiadomo, jak ważne dla zdrowia każdego człowieka jest spożywanie dużej ilości warzyw, niezależnie od tego, z czego składa się jego główne menu. W polskiej kuchni rola …
    • Przepis na obiad
      Skąd czerpać pomysły na przepis na obiad?. Nawet najbardziej kreatywne panie domu czasem mają problem z tym co dobrego przyrządzić dla swojej rodzinki. Na szczęście w sieci znajdziemy nie jeden …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Bywają takie okresy w ciągu roku, kiedy to wszystko jest inne, aniżeli na co dzień. Takim czasem jest na pewno Boże Narodzenie – święta pełne tradycji i tej niesamowitej magii. Warto wspomnieć o tym, że w tym czasie także i kuchnia staje się całkiem odmiana. Pojawiają się nowe potrawy, na które czeka się cały rok. Niegdyś, kiedy wszędzie panowała bieda, każdy cieszył się na Wigilię, ponieważ była ona symbolem dobrobytu. Przez cały rok bowiem nie było co jeść, a na święta zawsze stół stawał się zapełniony. Obecnie na polskich stołach wigilijnych pojawiają się więc wyjątkowe potrawy. Według tradycji, takowych powinno być dwanaście. Najpopularniejszy jest karp, który jest niemalże obowiązkową rybą. W całej Polsce dominującym daniem jest barszcz czerwony z uszkami lub też nieco mniej popularna jest zupa grzybowa. Z Polską wigilią wiążą się nierozerwalnie pierogi z kapustą i grzybami, aczkolwiek na Śląsku taka potrawa nie przyjęła aż tak ważnego znaczenia i czasami się z niej rezygnuje. Za to Ślązacy obowiązkowo muszą na wigilijnym stole mieć makówki i moczkę, co zaś niekoniecznie jest znane dla reszty Polski. Wigilia w Polsce to głównie ryby pod różną postacią. Dosyć znane są także przyrządzane na wiele sposobów śledzie. Generalnie wigilia cechuje się tym, że posiada inną kuchnię, aniżeli na co dzień.

    Comments are closed.