Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Tajniki smaku- przyprawy
      Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie …
    • Kuchnia i kulinaria
      Kuchnia jest miejscem, w którym możemy czuć się faktycznie swobodnie, ale pod warunkiem, że jak najbardziej postaramy się, aby była ona wysokiej jakości. Każde miejsce, w jakim znajduje się kuchnia, …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Bywają takie okresy w ciągu roku, kiedy to wszystko jest inne, aniżeli na co dzień. Takim czasem jest na pewno Boże Narodzenie – święta pełne tradycji i tej niesamowitej magii. Warto wspomnieć o tym, że w tym czasie także i kuchnia staje się całkiem odmiana. Pojawiają się nowe potrawy, na które czeka się cały rok. Niegdyś, kiedy wszędzie panowała bieda, każdy cieszył się na Wigilię, ponieważ była ona symbolem dobrobytu. Przez cały rok bowiem nie było co jeść, a na święta zawsze stół stawał się zapełniony. Obecnie na polskich stołach wigilijnych pojawiają się więc wyjątkowe potrawy. Według tradycji, takowych powinno być dwanaście. Najpopularniejszy jest karp, który jest niemalże obowiązkową rybą. W całej Polsce dominującym daniem jest barszcz czerwony z uszkami lub też nieco mniej popularna jest zupa grzybowa. Z Polską wigilią wiążą się nierozerwalnie pierogi z kapustą i grzybami, aczkolwiek na Śląsku taka potrawa nie przyjęła aż tak ważnego znaczenia i czasami się z niej rezygnuje. Za to Ślązacy obowiązkowo muszą na wigilijnym stole mieć makówki i moczkę, co zaś niekoniecznie jest znane dla reszty Polski. Wigilia w Polsce to głównie ryby pod różną postacią. Dosyć znane są także przyrządzane na wiele sposobów śledzie. Generalnie wigilia cechuje się tym, że posiada inną kuchnię, aniżeli na co dzień.

    Comments are closed.