Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Ryby przyrządzone na różne sposoby
      Mięso ryb cieszy się wielkim powodzeniem oraz uznaniem smakoszy. Nawet osoby, które nie lubią mięsa, ryby jedzą bardzo chętnie. Ich mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że …
    • Thats the whey isolate
      Odżywka białkowa dla każdego sportowca. W dzisiejszych czasach, panuje spora moda na zdrowy tryb życia. Dzięki wiedzy o szkodliwości przetworzonego jedzenia i braku ruchu, młodzi Polacy zmieniają swoje życie. W …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Jaki jest smak polskich potraw i co go wyróżnia? Oczywiście, jednoznaczne określenie tego właśnie zagadnienia nie jest dla nas proste. Jednakże z powodzeniem wskażemy te przyprawy i zioła, które używane są w naszej kuchni z dużą częstotliwością, co da pogląd na smak polskiej kuchni. Przede wszystkim, używamy dość dużo soli oraz pieprzu – coraz częściej tego, który jest świeżo mielony. Dodatkowo, stawiamy na przyprawy takie, jak majeranek, pietruszka oraz koperek – znajdziemy je niemal w każdym polskim daniu. Jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, to nie boimy się użyć ostrej papryki, czy też pieprzu, a także chrzanu, który jest bardzo charakterystyczny dla polskich potraw. Ponadto, wykorzystujemy do nadania potrawom smaku także warzywa – bardzo ważną rolę odgrywają tu przede wszystkim czosnek oraz cebula. Z przypraw bardzo charakterystycznych dla naszego kraju, warto wskazać także na jałowiec, czy też lubczyk, które znaleźć możemy także w wielu różnorodnych kontekstach, a dzięki nim jedzenie nabiera charakteru.

    Comments are closed.