Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Naleśniki
      O potrawach z mąki można mówić bardzo dużo. Niejedna książka kucharska jest zapełniona po brzegi tymi doskonałymi przepisami. Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, …
    • Kuchnia, jako pomieszczenie codziennego użytku
      Bez dwóch zdań można stwierdzić, że dom to miejsce wypoczynku i codziennego funkcjonowania. W naszych czterech ścianach powinno znaleźć się wszystko to, co jest nam potrzebne każdego dnia do życia. …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Jaki jest smak polskich potraw i co go wyróżnia? Oczywiście, jednoznaczne określenie tego właśnie zagadnienia nie jest dla nas proste. Jednakże z powodzeniem wskażemy te przyprawy i zioła, które używane są w naszej kuchni z dużą częstotliwością, co da pogląd na smak polskiej kuchni. Przede wszystkim, używamy dość dużo soli oraz pieprzu – coraz częściej tego, który jest świeżo mielony. Dodatkowo, stawiamy na przyprawy takie, jak majeranek, pietruszka oraz koperek – znajdziemy je niemal w każdym polskim daniu. Jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, to nie boimy się użyć ostrej papryki, czy też pieprzu, a także chrzanu, który jest bardzo charakterystyczny dla polskich potraw. Ponadto, wykorzystujemy do nadania potrawom smaku także warzywa – bardzo ważną rolę odgrywają tu przede wszystkim czosnek oraz cebula. Z przypraw bardzo charakterystycznych dla naszego kraju, warto wskazać także na jałowiec, czy też lubczyk, które znaleźć możemy także w wielu różnorodnych kontekstach, a dzięki nim jedzenie nabiera charakteru.

    Comments are closed.