Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Żeby nauczyć się gotować trzeba dorosnąć wewnętrznie
      Kuchnia to sztuka do której nie każdy jest przygotowany psychicznie. Aby móc powiedzieć, że gotowanie sprawia przyjemność potrzeba przede wszystkim cierpliwości. Na pewno nie wolno się spieszyć w innym przypadku …
    • Thats the whey isolate
      Odżywka białkowa dla każdego sportowca. W dzisiejszych czasach, panuje spora moda na zdrowy tryb życia. Dzięki wiedzy o szkodliwości przetworzonego jedzenia i braku ruchu, młodzi Polacy zmieniają swoje życie. W …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Jaki jest smak polskich potraw i co go wyróżnia? Oczywiście, jednoznaczne określenie tego właśnie zagadnienia nie jest dla nas proste. Jednakże z powodzeniem wskażemy te przyprawy i zioła, które używane są w naszej kuchni z dużą częstotliwością, co da pogląd na smak polskiej kuchni. Przede wszystkim, używamy dość dużo soli oraz pieprzu – coraz częściej tego, który jest świeżo mielony. Dodatkowo, stawiamy na przyprawy takie, jak majeranek, pietruszka oraz koperek – znajdziemy je niemal w każdym polskim daniu. Jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, to nie boimy się użyć ostrej papryki, czy też pieprzu, a także chrzanu, który jest bardzo charakterystyczny dla polskich potraw. Ponadto, wykorzystujemy do nadania potrawom smaku także warzywa – bardzo ważną rolę odgrywają tu przede wszystkim czosnek oraz cebula. Z przypraw bardzo charakterystycznych dla naszego kraju, warto wskazać także na jałowiec, czy też lubczyk, które znaleźć możemy także w wielu różnorodnych kontekstach, a dzięki nim jedzenie nabiera charakteru.

    Comments are closed.