Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zdrowe śniadanie
      Dla każdego śniadanie ma zupełnie inne znaczenie. Niektóre osoby rozpoczynają swój dzień obfitym i smacznym śniadaniem składającym się z jajecznicy, parówek i kanapek. Inni zaś lekko i delikatnie rozpoczynają kolejny …
    • Cukinia w ziołach śródziemnomorskich
      Co powiecie na faszerowaną cukinię w śródziemnomorskich ziołach? Składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania tej smacznie brzmiącej potrawy to: 4 nieduże cukinie, pół kilo pieczarek, dwie cebule, 6 łyżek …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Jaki jest smak polskich potraw i co go wyróżnia? Oczywiście, jednoznaczne określenie tego właśnie zagadnienia nie jest dla nas proste. Jednakże z powodzeniem wskażemy te przyprawy i zioła, które używane są w naszej kuchni z dużą częstotliwością, co da pogląd na smak polskiej kuchni. Przede wszystkim, używamy dość dużo soli oraz pieprzu – coraz częściej tego, który jest świeżo mielony. Dodatkowo, stawiamy na przyprawy takie, jak majeranek, pietruszka oraz koperek – znajdziemy je niemal w każdym polskim daniu. Jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, to nie boimy się użyć ostrej papryki, czy też pieprzu, a także chrzanu, który jest bardzo charakterystyczny dla polskich potraw. Ponadto, wykorzystujemy do nadania potrawom smaku także warzywa – bardzo ważną rolę odgrywają tu przede wszystkim czosnek oraz cebula. Z przypraw bardzo charakterystycznych dla naszego kraju, warto wskazać także na jałowiec, czy też lubczyk, które znaleźć możemy także w wielu różnorodnych kontekstach, a dzięki nim jedzenie nabiera charakteru.

    Comments are closed.