Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Śniadanie dla pracownika fizycznego
      Coraz więcej osób w dzisiejszych czasach musi naprawdę bardzo ciężko pracować, aby móc zarobić odpowiednią ilość pieniędzy do przeżycia. Dzięki wielu godzin ciągłej pracy są oni w stanie dobrze utrzymać …
    • Zrozumieć kucharza
      Zawód kucharza nie jest wcale taki prosty jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Wymaga ogromnego poświęcenia, a najlepsi kucharze w branży zdobywają swoje bezcenne doświadczenie na przestrzeni wielu …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o tym słyszał. Do pieczenia używa się żeliwnego, lub aluminiowego 4-, 5-kilowego garnka. Smaruje się go tłuszczem w postaci smalcu lub margaryny, zwłaszcza na spodzie. Następnie sporządza się warstwę składającą się z dużej liczby obranych i pokrojonych ziemniaków, posiekanej cebuli, pokrojonej kiełbasy i wszystko to doprawia się sporą ilością soli i pieprzu. Nie rzadko dodaje się też buraków, rzadziej marchewki, a można też użyć boczku. Tak przygotowaną warstwę powtarza się aż do wypełnienia garnka. Na wierzch kładzie się papier z margaryny, a częściej nawet liść kapusty. Garnek ma wieko, które zamyka się szczelnie za pomocą specjalnego zacisku. Potrawą piecze się przez około 40 minut na ogniu. Kiedy prażonki są już gotowe w okolicy rozchodzi się niepowtarzalny zapach. Potrawę można podawać popijając ją kefirem, albo żurkiem z kiełbasą.

    Comments are closed.