Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Wspaniałe przepisy
      Wspaniałe przepisy z pewnością pozostają bardzo dobrze uwarunkowane, jeżeli chodzi o dość konkretne książki kulinarne. Można bardzo łatwo zauważyć, że doskonałe potrawy, które są mimo wszystko dość łatwe w przygotowaniu, …
    • Koenzym Q10
      Będący hitem ostatnich lat, zarówno w kosmetykach, jak i w preparatach farmakologicznych do przyjmowania doustnego, koenzym Q10 (ubichinon) należy do związków uczestniczących w utlenianiu substancji w komórkach, a więc w …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o tym słyszał. Do pieczenia używa się żeliwnego, lub aluminiowego 4-, 5-kilowego garnka. Smaruje się go tłuszczem w postaci smalcu lub margaryny, zwłaszcza na spodzie. Następnie sporządza się warstwę składającą się z dużej liczby obranych i pokrojonych ziemniaków, posiekanej cebuli, pokrojonej kiełbasy i wszystko to doprawia się sporą ilością soli i pieprzu. Nie rzadko dodaje się też buraków, rzadziej marchewki, a można też użyć boczku. Tak przygotowaną warstwę powtarza się aż do wypełnienia garnka. Na wierzch kładzie się papier z margaryny, a częściej nawet liść kapusty. Garnek ma wieko, które zamyka się szczelnie za pomocą specjalnego zacisku. Potrawą piecze się przez około 40 minut na ogniu. Kiedy prażonki są już gotowe w okolicy rozchodzi się niepowtarzalny zapach. Potrawę można podawać popijając ją kefirem, albo żurkiem z kiełbasą.

    Comments are closed.