Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Rosnące zainteresowanie szkołą gastronomiczną
      W dzisiejszych czasach powstaję coraz więcej lokali z serwowaniem jedzenia dlatego, też tak mnóstwo młodych ludzi decydują się na szkołę gastronomiczną. Dawniej zwracano szczególną uwagę na wykształcenie, ludzie pochłaniali teorię …
    • Lampy sufitowe halogenowe
      Odpowiednie oświetlenie w Twoim wnętrzu. Kiedy dekorujemy swoje mieszkanie, często tematyka oświetlenia jest traktowana po macoszemu. Nie powinno tak jednak być, bowiem to właśnie z pomocą światła można stworzyć odpowiedni …
    Luty 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728  

    W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o tym słyszał. Do pieczenia używa się żeliwnego, lub aluminiowego 4-, 5-kilowego garnka. Smaruje się go tłuszczem w postaci smalcu lub margaryny, zwłaszcza na spodzie. Następnie sporządza się warstwę składającą się z dużej liczby obranych i pokrojonych ziemniaków, posiekanej cebuli, pokrojonej kiełbasy i wszystko to doprawia się sporą ilością soli i pieprzu. Nie rzadko dodaje się też buraków, rzadziej marchewki, a można też użyć boczku. Tak przygotowaną warstwę powtarza się aż do wypełnienia garnka. Na wierzch kładzie się papier z margaryny, a częściej nawet liść kapusty. Garnek ma wieko, które zamyka się szczelnie za pomocą specjalnego zacisku. Potrawą piecze się przez około 40 minut na ogniu. Kiedy prażonki są już gotowe w okolicy rozchodzi się niepowtarzalny zapach. Potrawę można podawać popijając ją kefirem, albo żurkiem z kiełbasą.

    Comments are closed.