Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Sztuką nie jest kupienie gotowca a stworzenie coś własnymi siłami
      Ludzie coraz częściej wybierają produkty gotowe. Wystarczy wrzątek aby móc zrobić sobie obiad. Niestety niewielu jest świadomych tego, że w takim menu jest mnóstwo chemii. Wystarczy przeanalizować sobie lekturę z …
    • Dania z makaronem
      Kwestia makaronowych dań w konkretnym odniesieniu jest bardzo dobrze zastosowana. Trzeba mieć tutaj na uwadze takie aspekty jak wykorzystanie makaronu. Nie tylko spaghetti można z niego uczynić. Istnieją makarony, w …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o tym słyszał. Do pieczenia używa się żeliwnego, lub aluminiowego 4-, 5-kilowego garnka. Smaruje się go tłuszczem w postaci smalcu lub margaryny, zwłaszcza na spodzie. Następnie sporządza się warstwę składającą się z dużej liczby obranych i pokrojonych ziemniaków, posiekanej cebuli, pokrojonej kiełbasy i wszystko to doprawia się sporą ilością soli i pieprzu. Nie rzadko dodaje się też buraków, rzadziej marchewki, a można też użyć boczku. Tak przygotowaną warstwę powtarza się aż do wypełnienia garnka. Na wierzch kładzie się papier z margaryny, a częściej nawet liść kapusty. Garnek ma wieko, które zamyka się szczelnie za pomocą specjalnego zacisku. Potrawą piecze się przez około 40 minut na ogniu. Kiedy prażonki są już gotowe w okolicy rozchodzi się niepowtarzalny zapach. Potrawę można podawać popijając ją kefirem, albo żurkiem z kiełbasą.

    Comments are closed.