Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dystrybutor noży kuchennych
      Zakup odpowiedniego noża kuchennego. Nóż kuchenny jest bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni. Bardzo istotne jest, aby był on z wykonane z metalu, który charakteryzuje się doskonałymi parametrami jakościowymi. Dobry nóż …
    • Talent potrzebny do gotowania
      Dla wielu osób gotowanie jest nie lada sztuką. Inni nie potrafią zaś tego zrozumieć. Przede wszystkim umiejętności sporządzania dań (zwłaszcza obiadowych) nie wymaga się od mężczyzn. Taki pozostał stereotyp z …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o tym słyszał. Do pieczenia używa się żeliwnego, lub aluminiowego 4-, 5-kilowego garnka. Smaruje się go tłuszczem w postaci smalcu lub margaryny, zwłaszcza na spodzie. Następnie sporządza się warstwę składającą się z dużej liczby obranych i pokrojonych ziemniaków, posiekanej cebuli, pokrojonej kiełbasy i wszystko to doprawia się sporą ilością soli i pieprzu. Nie rzadko dodaje się też buraków, rzadziej marchewki, a można też użyć boczku. Tak przygotowaną warstwę powtarza się aż do wypełnienia garnka. Na wierzch kładzie się papier z margaryny, a częściej nawet liść kapusty. Garnek ma wieko, które zamyka się szczelnie za pomocą specjalnego zacisku. Potrawą piecze się przez około 40 minut na ogniu. Kiedy prażonki są już gotowe w okolicy rozchodzi się niepowtarzalny zapach. Potrawę można podawać popijając ją kefirem, albo żurkiem z kiełbasą.

    Comments are closed.