Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Ryby na stół
      Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść dla siebie coś naprawdę dobrego i innego od swoich codziennych posiłków. W wielu wypadkach wychodzi na to, że ludzie najmniej jedzą …
    • Polska Wigilia
      Bywają takie okresy w ciągu roku, kiedy to wszystko jest inne, aniżeli na co dzień. Takim czasem jest na pewno Boże Narodzenie – święta pełne tradycji i tej niesamowitej magii. …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o tym słyszał. Do pieczenia używa się żeliwnego, lub aluminiowego 4-, 5-kilowego garnka. Smaruje się go tłuszczem w postaci smalcu lub margaryny, zwłaszcza na spodzie. Następnie sporządza się warstwę składającą się z dużej liczby obranych i pokrojonych ziemniaków, posiekanej cebuli, pokrojonej kiełbasy i wszystko to doprawia się sporą ilością soli i pieprzu. Nie rzadko dodaje się też buraków, rzadziej marchewki, a można też użyć boczku. Tak przygotowaną warstwę powtarza się aż do wypełnienia garnka. Na wierzch kładzie się papier z margaryny, a częściej nawet liść kapusty. Garnek ma wieko, które zamyka się szczelnie za pomocą specjalnego zacisku. Potrawą piecze się przez około 40 minut na ogniu. Kiedy prażonki są już gotowe w okolicy rozchodzi się niepowtarzalny zapach. Potrawę można podawać popijając ją kefirem, albo żurkiem z kiełbasą.

    Comments are closed.