Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Sklep gastronomiczny poznań
      Zaopatrzenie dla gastronomii. Gastronomia cechuje się własną specyfiką pracy. Wykorzystuje się w niej specjalny rodzaj sprzętu – taki, którego trudno uświadczyć w naszych prywatnych domowych kuchniach. Przykładowo, wielkie patelnie gastronomiczne …
    • Ryby przyrządzone na różne sposoby
      Mięso ryb cieszy się wielkim powodzeniem oraz uznaniem smakoszy. Nawet osoby, które nie lubią mięsa, ryby jedzą bardzo chętnie. Ich mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Postępujące po sobie pory roku mają nie dający się przecenić wpływ na nasze życie. Inaczej ubieramy się przecież latem, a zimą, innych szukamy rozrywek i w końcu – jemy inne potrawy i pijemy inne napoje. Dzieje się tak przede wszystkim z dwóch powodów – podczas tej chłodniejszej pory nasz organizm potrzebuje o wiele więcej energii, niż latem, którą my musimy mu dostarczyć wraz z jedzeniem – potrawy zimowe będą więc o wiele bardziej syte, treściwe i kaloryczne, niż ich odpowiedniki, które spożywamy, kiedy za oknem jest ciepło, zielono i świeci słońce. Poza tym, ważną rolę odgrywa też na pewno temperatura jadła i napojów, które spożywamy. Zimą oczywiście mamy o wiele większą chęć rozgrzania swojego ciała, przez co wybierzemy ciepłe napoje i posiłki, latem zaś zadowalając się szklanką zimnej wody lub soku oraz chłodnikiem i zimnym deserem. Różnie ważny jest także skład potraw, które konsumujemy zimą – z uwagi na panujące na dworze warunki musimy podnieść naszą odporność, a witaminy i inny składniki dostarczymy oczywiście wraz z jedzeniem, dlatego też zimowy jadłospis będzie składał się z dań po pierwsze sytych, po drugie – ciepłych, a po trzecie – bogatych w witaminy i inne substancje podnoszące odporność.

    Comments are closed.