Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Talent potrzebny do gotowania
      Dla wielu osób gotowanie jest nie lada sztuką. Inni nie potrafią zaś tego zrozumieć. Przede wszystkim umiejętności sporządzania dań (zwłaszcza obiadowych) nie wymaga się od mężczyzn. Taki pozostał stereotyp z …
    • Kulinarne tradycje w Polsce
      Polska kuchnia nie jest zjawiskiem odrębnym i wiele wspólnych cech dzieli z tradycjami innych krajów, sąsiadujących lub leżących niedaleko Polski, należąc do dużej grupy kuchni znanych w całym świecie, charakterystycznych …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Postępujące po sobie pory roku mają nie dający się przecenić wpływ na nasze życie. Inaczej ubieramy się przecież latem, a zimą, innych szukamy rozrywek i w końcu – jemy inne potrawy i pijemy inne napoje. Dzieje się tak przede wszystkim z dwóch powodów – podczas tej chłodniejszej pory nasz organizm potrzebuje o wiele więcej energii, niż latem, którą my musimy mu dostarczyć wraz z jedzeniem – potrawy zimowe będą więc o wiele bardziej syte, treściwe i kaloryczne, niż ich odpowiedniki, które spożywamy, kiedy za oknem jest ciepło, zielono i świeci słońce. Poza tym, ważną rolę odgrywa też na pewno temperatura jadła i napojów, które spożywamy. Zimą oczywiście mamy o wiele większą chęć rozgrzania swojego ciała, przez co wybierzemy ciepłe napoje i posiłki, latem zaś zadowalając się szklanką zimnej wody lub soku oraz chłodnikiem i zimnym deserem. Różnie ważny jest także skład potraw, które konsumujemy zimą – z uwagi na panujące na dworze warunki musimy podnieść naszą odporność, a witaminy i inny składniki dostarczymy oczywiście wraz z jedzeniem, dlatego też zimowy jadłospis będzie składał się z dań po pierwsze sytych, po drugie – ciepłych, a po trzecie – bogatych w witaminy i inne substancje podnoszące odporność.

    Comments are closed.