Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Nowe przepisy, nowe przeżycia
      Każdy kto ma chęć na zjedzenie czegoś dobrego musi niestety zapewnić sobie dostęp do najlepszych przepisów. Jak to zrobić najlepiej i gdzie ich szukać, aby móc odmienić swój świat kulinarny …
    • Kulinarne tradycje w Polsce
      Polska kuchnia nie jest zjawiskiem odrębnym i wiele wspólnych cech dzieli z tradycjami innych krajów, sąsiadujących lub leżących niedaleko Polski, należąc do dużej grupy kuchni znanych w całym świecie, charakterystycznych …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    W ramach oferowanych rodzajów produktów wyróżniamy takie, które cechuje bardzo krótki termin ważności. Muszą być one na bieżąco konsumowane, gdyż szybko tracą wszystkie posiadane wartości odżywcze oraz przestają korzystnie oddziaływać na nasze organizmy. Wśród katalogu krótkoterminowych produktów wyróżniamy wszelkiego rodzaju produkty nabiałowe. Mleko, twarogi, czy nawet sery nie powinny spędzać wiele czasu w naszych lodówkach. Lepiej zakupić mniejsze ich ilości i częściej aktualizować zawartość urządzenia chłodniczego, aniżeli spożywać długo leżące artykuły. Bardzo ważnym produktem o krótkim terminie przydatności są wszelkiego rodzaju mięsa. Muszą być one na bieżąco przetwarzane w ramach organizowanych potraw, gdyż podlegają szybkim procesom psucia. Wśród produktów krótkoterminowych wyróżniamy także wszelkie soki. Po otwarciu nie mogą one spędzić w lodówce wielu dni. Trzeba zatem systematycznie opróżniać kartoniki z sokami tak, aby nie być zmuszonym do wylania zawartości do zlewu. Nie powinniśmy gromadzić nadmiernych ilości wędlin oraz jajek. Wędliny powinny zniknąć z półek lodówki w ciągu najwyżej dwóch dni. Możemy mieć wtedy pewność, że nasza rodzina jada jedynie świeże produkty. Jajka wykazują większą odporność na proces przechowywania, aczkolwiek w okresie letnim również mogą szybko się zepsuć.

    Comments are closed.