Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Nowoczesna produkcja żywności
      Produkcja żywności to dzisiaj wielki przemysł i dla większości inwestorów giełdowych udziały w branży spożywczej są więcej niż pożądane. Wszystko to wynika z rosnącej cywilizacyjnej potrzeby jedzenia nie tylko jako …
    • Potrawa z ziemniaków zwana prażonkami
      W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    W ramach oferowanych rodzajów produktów wyróżniamy takie, które cechuje bardzo krótki termin ważności. Muszą być one na bieżąco konsumowane, gdyż szybko tracą wszystkie posiadane wartości odżywcze oraz przestają korzystnie oddziaływać na nasze organizmy. Wśród katalogu krótkoterminowych produktów wyróżniamy wszelkiego rodzaju produkty nabiałowe. Mleko, twarogi, czy nawet sery nie powinny spędzać wiele czasu w naszych lodówkach. Lepiej zakupić mniejsze ich ilości i częściej aktualizować zawartość urządzenia chłodniczego, aniżeli spożywać długo leżące artykuły. Bardzo ważnym produktem o krótkim terminie przydatności są wszelkiego rodzaju mięsa. Muszą być one na bieżąco przetwarzane w ramach organizowanych potraw, gdyż podlegają szybkim procesom psucia. Wśród produktów krótkoterminowych wyróżniamy także wszelkie soki. Po otwarciu nie mogą one spędzić w lodówce wielu dni. Trzeba zatem systematycznie opróżniać kartoniki z sokami tak, aby nie być zmuszonym do wylania zawartości do zlewu. Nie powinniśmy gromadzić nadmiernych ilości wędlin oraz jajek. Wędliny powinny zniknąć z półek lodówki w ciągu najwyżej dwóch dni. Możemy mieć wtedy pewność, że nasza rodzina jada jedynie świeże produkty. Jajka wykazują większą odporność na proces przechowywania, aczkolwiek w okresie letnim również mogą szybko się zepsuć.

    Comments are closed.