Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Talent potrzebny do gotowania
      Dla wielu osób gotowanie jest nie lada sztuką. Inni nie potrafią zaś tego zrozumieć. Przede wszystkim umiejętności sporządzania dań (zwłaszcza obiadowych) nie wymaga się od mężczyzn. Taki pozostał stereotyp z …
    • Maszynki do makaronu
      Maszynki do makaronu. Makaron jest bardzo popularnym daniem. W sprzedaży można spotkać różne rodzaje makaronów. Jednak najlepiej jest go wykonać samodzielnie, ponieważ makarony własnej roboty odznaczają się najlepszymi właściwościami. W …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Nasz kraj ma za sobą naprawdę bardzo długą historię pełną nie tylko wielu bitew i walk o swoje, ale także tworzenia się jednej z najpiękniejszych kultur Europy Środkowej. Polacy od zawsze lubili dobrze zjeść i się napić. Z tego też powodu wymyślili naprawdę ogromne ilości przepisów, z czego niektóre nawet do dnia dzisiejszego można spotkać w niektórych restauracjach. Problemem jest jednak sama jakość składników, które kiedyś były dostępne w sposób naturalny z tego co się pasło koło domu lub też przerabiało. Na chwilę obecną głównie na wsiach można skosztować jeszcze dawnej kuchni staropolskiej, o której wręcz krążą legendy na skale światową. O dziwo okazuje się, że jesteśmy jak każdy inny kraj specyficzni pod pewnymi względami jeżeli chodzi o nasz dorobek kucharski. Przede wszystkim praktycznie nigdzie oprócz naszego kraju ludzie nie jedzą ogórków kiszonych, które ich zdaniem są po prostu zepsutymi. Tak samo ma się sprawa jeżeli chodzi o flaczki czy też wszelkie inne podroby. Żaden Polak jednak nie umiałby oddać tego nie powtarzalnego smaku polskich dań nawet za najbardziej kosztowne rarytasy stołów zagranicznych. Warto jest poznawać swoją kulturę jeszcze bardziej w pełni, aby umieć sobie zdawać sprawę z tego skąd pochodzimy oraz jak ogromny i kolorowy bagaż doświadczeń za sobą mamy.

    Comments are closed.