Najnowsze komentarze
    Na temat
    • W świecie kuchni
      Niewątpliwie bardzo ważnym czynnikiem w życiu każdego z nas jet zdrowie. Każdy z nas dba o niego najlepiej jak potrafi. Dlatego też wielu z nas zwraca uwagę na to co …
    • Hiszpańskie specjalności
      Chodne gaz pacho oraz sycące paelli to główne specjalności hiszpańskiej kuchni. Kuchnia ta kojarzy nam się z aromatem pysznego wina oraz zapachem oliwek. Oczywiście wielką role odgrywają tutaj także przyprawy, …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Nasz kraj ma za sobą naprawdę bardzo długą historię pełną nie tylko wielu bitew i walk o swoje, ale także tworzenia się jednej z najpiękniejszych kultur Europy Środkowej. Polacy od zawsze lubili dobrze zjeść i się napić. Z tego też powodu wymyślili naprawdę ogromne ilości przepisów, z czego niektóre nawet do dnia dzisiejszego można spotkać w niektórych restauracjach. Problemem jest jednak sama jakość składników, które kiedyś były dostępne w sposób naturalny z tego co się pasło koło domu lub też przerabiało. Na chwilę obecną głównie na wsiach można skosztować jeszcze dawnej kuchni staropolskiej, o której wręcz krążą legendy na skale światową. O dziwo okazuje się, że jesteśmy jak każdy inny kraj specyficzni pod pewnymi względami jeżeli chodzi o nasz dorobek kucharski. Przede wszystkim praktycznie nigdzie oprócz naszego kraju ludzie nie jedzą ogórków kiszonych, które ich zdaniem są po prostu zepsutymi. Tak samo ma się sprawa jeżeli chodzi o flaczki czy też wszelkie inne podroby. Żaden Polak jednak nie umiałby oddać tego nie powtarzalnego smaku polskich dań nawet za najbardziej kosztowne rarytasy stołów zagranicznych. Warto jest poznawać swoją kulturę jeszcze bardziej w pełni, aby umieć sobie zdawać sprawę z tego skąd pochodzimy oraz jak ogromny i kolorowy bagaż doświadczeń za sobą mamy.

    Comments are closed.