Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dania bezmięsne
      Dania bezmięsne także mogą by bardzo dobrze zaprezentowane. Tutaj najczęściej można odnieść się do takich aspektów jak typowe dania wegetariańskie. Istotne jest, że używamy w tym celu wyłącznie warzyw. To …
    • Przyprawy i zioła
      Na pewno przyprawy są inspirujące, tym bardziej, kiedy mowa jest o nowych przepisach na znane potrawy. Gdyby nie używać ziół i przypraw potrawa z pewnością byłaby jałowa. Trzeba użyć odpowiednich …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Nasz kraj ma za sobą naprawdę bardzo długą historię pełną nie tylko wielu bitew i walk o swoje, ale także tworzenia się jednej z najpiękniejszych kultur Europy Środkowej. Polacy od zawsze lubili dobrze zjeść i się napić. Z tego też powodu wymyślili naprawdę ogromne ilości przepisów, z czego niektóre nawet do dnia dzisiejszego można spotkać w niektórych restauracjach. Problemem jest jednak sama jakość składników, które kiedyś były dostępne w sposób naturalny z tego co się pasło koło domu lub też przerabiało. Na chwilę obecną głównie na wsiach można skosztować jeszcze dawnej kuchni staropolskiej, o której wręcz krążą legendy na skale światową. O dziwo okazuje się, że jesteśmy jak każdy inny kraj specyficzni pod pewnymi względami jeżeli chodzi o nasz dorobek kucharski. Przede wszystkim praktycznie nigdzie oprócz naszego kraju ludzie nie jedzą ogórków kiszonych, które ich zdaniem są po prostu zepsutymi. Tak samo ma się sprawa jeżeli chodzi o flaczki czy też wszelkie inne podroby. Żaden Polak jednak nie umiałby oddać tego nie powtarzalnego smaku polskich dań nawet za najbardziej kosztowne rarytasy stołów zagranicznych. Warto jest poznawać swoją kulturę jeszcze bardziej w pełni, aby umieć sobie zdawać sprawę z tego skąd pochodzimy oraz jak ogromny i kolorowy bagaż doświadczeń za sobą mamy.

    Comments are closed.