Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Potrawy odpowiednie na zimę
      Okres zimowy, z uwagi na niskie temperatury oraz niekorzystne warunki pogodowe wymusza na nas również dostosowanie swoich posiłków do wzmożonego wysiłku organizmu ludzkiego. Każdy z nas potrzebuje w tym okresie …
    • Kulinarne zwiedzanie Krakowa
      Kraków od zawsze przyciąga setki tysięcy turystów rocznie. Wabią ich głównie wspaniałe zabytki, w tym zamek królewski na Wawelu i unikatowy na skalę światową Rynek Główny. Co oprócz zabytków ma …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Nasz kraj ma za sobą naprawdę bardzo długą historię pełną nie tylko wielu bitew i walk o swoje, ale także tworzenia się jednej z najpiękniejszych kultur Europy Środkowej. Polacy od zawsze lubili dobrze zjeść i się napić. Z tego też powodu wymyślili naprawdę ogromne ilości przepisów, z czego niektóre nawet do dnia dzisiejszego można spotkać w niektórych restauracjach. Problemem jest jednak sama jakość składników, które kiedyś były dostępne w sposób naturalny z tego co się pasło koło domu lub też przerabiało. Na chwilę obecną głównie na wsiach można skosztować jeszcze dawnej kuchni staropolskiej, o której wręcz krążą legendy na skale światową. O dziwo okazuje się, że jesteśmy jak każdy inny kraj specyficzni pod pewnymi względami jeżeli chodzi o nasz dorobek kucharski. Przede wszystkim praktycznie nigdzie oprócz naszego kraju ludzie nie jedzą ogórków kiszonych, które ich zdaniem są po prostu zepsutymi. Tak samo ma się sprawa jeżeli chodzi o flaczki czy też wszelkie inne podroby. Żaden Polak jednak nie umiałby oddać tego nie powtarzalnego smaku polskich dań nawet za najbardziej kosztowne rarytasy stołów zagranicznych. Warto jest poznawać swoją kulturę jeszcze bardziej w pełni, aby umieć sobie zdawać sprawę z tego skąd pochodzimy oraz jak ogromny i kolorowy bagaż doświadczeń za sobą mamy.

    Comments are closed.