Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jak się uczyć sztuki gotowania?
      W nieco dawniejszych czasach, gotowanie było sztuką, którą musiały opanować wszystkie dziewczęta- wraz ze swoimi matkami, a często i babciami, spędzały w kuchni sporo czasu, by posiąść tajniki trudnej sztuki …
    • Kuchnia i kulinaria
      Kuchnia jest miejscem, w którym możemy czuć się faktycznie swobodnie, ale pod warunkiem, że jak najbardziej postaramy się, aby była ona wysokiej jakości. Każde miejsce, w jakim znajduje się kuchnia, …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Mięso ryb cieszy się wielkim powodzeniem oraz uznaniem smakoszy. Nawet osoby, które nie lubią mięsa, ryby jedzą bardzo chętnie. Ich mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że na stałe weszło do jadłospisu mieszkańców niemal wszystkich regionów świata, a niektóre z nich wręcz szczycą się potrawami przygotowywanymi na bazie takiego mięsa. W Polsce ryby zdobyły największą popularność na Pomorzu oraz Kaszubach, czyli regionach, które z racji swojego nadmorskiego położenia cieszą się wielką obfitością tych zwierząt. Są także stałym elementem świątecznych stołów naszych rodaków. Można je sporządzać na naprawdę wiele sposobów, wśród których znajdzie się na pewno smażenie, pieczenie, gotowanie oraz zapiekanie. Na tym jednak przygotowywanie ryb się nie kończy – usmażone czy upieczone często poddaje się dodatkowej obróbce lub umieszcza w specjalnej zaprawie – na przykład occie, oleju czy też sosie pomidorowym, jak jest w przypadku słynnej ryby po grecku, serwowanej w Polsce w okresie świąt.

    Comments are closed.