Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Talent potrzebny do gotowania
      Dla wielu osób gotowanie jest nie lada sztuką. Inni nie potrafią zaś tego zrozumieć. Przede wszystkim umiejętności sporządzania dań (zwłaszcza obiadowych) nie wymaga się od mężczyzn. Taki pozostał stereotyp z …
    • Słodycz w potrawach mięsnych
      Czy słodki smak dobrze komponuje się z elementami takimi, jak na przykład mięso? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ zależy, o jakim mięsie mówimy i o …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Mięso ryb cieszy się wielkim powodzeniem oraz uznaniem smakoszy. Nawet osoby, które nie lubią mięsa, ryby jedzą bardzo chętnie. Ich mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że na stałe weszło do jadłospisu mieszkańców niemal wszystkich regionów świata, a niektóre z nich wręcz szczycą się potrawami przygotowywanymi na bazie takiego mięsa. W Polsce ryby zdobyły największą popularność na Pomorzu oraz Kaszubach, czyli regionach, które z racji swojego nadmorskiego położenia cieszą się wielką obfitością tych zwierząt. Są także stałym elementem świątecznych stołów naszych rodaków. Można je sporządzać na naprawdę wiele sposobów, wśród których znajdzie się na pewno smażenie, pieczenie, gotowanie oraz zapiekanie. Na tym jednak przygotowywanie ryb się nie kończy – usmażone czy upieczone często poddaje się dodatkowej obróbce lub umieszcza w specjalnej zaprawie – na przykład occie, oleju czy też sosie pomidorowym, jak jest w przypadku słynnej ryby po grecku, serwowanej w Polsce w okresie świąt.

    Comments are closed.