Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dobrej jakości garnki
      Gotowanie sprawa większości z nas naprawdę bardzo dużą ilość przyjemności kiedy możemy gotować z pasji, a nie konieczności. Warto jest się wtedy postarać o naprawdę dobry sprzęt do przygotowania swoich …
    • Smaki dzieciństwa
      Mów się, że smak jest jednym z najtrwalszych zmysłów człowieka. Często smaki nasuwają nam wspomnienia, mało tego, zmysł smaku jest nawet wykorzystywany w niektórych praktykach psychologicznych- pomaga przypomnieć sobie jakieś …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Mięso ryb cieszy się wielkim powodzeniem oraz uznaniem smakoszy. Nawet osoby, które nie lubią mięsa, ryby jedzą bardzo chętnie. Ich mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że na stałe weszło do jadłospisu mieszkańców niemal wszystkich regionów świata, a niektóre z nich wręcz szczycą się potrawami przygotowywanymi na bazie takiego mięsa. W Polsce ryby zdobyły największą popularność na Pomorzu oraz Kaszubach, czyli regionach, które z racji swojego nadmorskiego położenia cieszą się wielką obfitością tych zwierząt. Są także stałym elementem świątecznych stołów naszych rodaków. Można je sporządzać na naprawdę wiele sposobów, wśród których znajdzie się na pewno smażenie, pieczenie, gotowanie oraz zapiekanie. Na tym jednak przygotowywanie ryb się nie kończy – usmażone czy upieczone często poddaje się dodatkowej obróbce lub umieszcza w specjalnej zaprawie – na przykład occie, oleju czy też sosie pomidorowym, jak jest w przypadku słynnej ryby po grecku, serwowanej w Polsce w okresie świąt.

    Comments are closed.