Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Pieczenie ciast – najważniejsze zasady
      Pomimo tego, że w sklepach i cukierniach można kupić najróżniejszego rodzaju ciasta i ciasteczka, to nie tak dobrze nie robi atmosferze domowej jak rozchodzący się zapach pieczonego ciasta. Obecnie, w …
    • Wymagająca grupa smakoszy
      Nakarmienie dziecka dla jednych rodziców to ciągła walka. Wymyślanie coraz to nowszych potraw, które kończy się odrzuceniem przez małego nie jadka bywa frustrujące i potrafi zniechęcić najbardziej wytrwałych. Czy rzeczywiście …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Czy słodki smak dobrze komponuje się z elementami takimi, jak na przykład mięso? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ zależy, o jakim mięsie mówimy i o jakich słodkich dodatkach. Na pewno jednak już teraz stwierdzić możemy, że dodanie słodkiego posmaku w odpowiedni sposób z całą pewnością daje lepsze efekty smakowe pod każdym względem, z czego zdecydowanie warto skorzystać w praktyce. A oto i przykłady takich właśnie dodatków. Idealnie, na przykład, do potraw z kurczaka nadawać się będzie słodki owoc, jakim jest ananas. Połączony z pomidorami oraz innymi tego typu składnikami, nadającymi ostrość, daje szansę na osiągnięcie ciekawej fuzji smaków. Dość dobrze do potraw mięsnych – szczególnie w odniesieniu do mięs smażonych i grillowanych sprawdza się dodatek w postaci miodu – ten nada odpowiedniego poziomu karmelizacji, a więc głęboki, złocisty kolor, a przy tym wzbogaci smak lekko pikantnej potrawy. Ja więc widać, opłaca się sięgać po tego typu rozwiązania w praktyce bez najmniejszych nawet wątpliwości.

    Comments are closed.