Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Szarlotka na kruchym cieście
      Desery to jedne z najprzyjemniejszych potraw kulinarnych, które serwujemy. Warto, by w swoim katalogu przyrządzanych potraw mieć choć jeden klasyczny i prosty do zrobienia deser, który sprawi, że goście oniemieją …
    • Jak się uczyć sztuki gotowania?
      W nieco dawniejszych czasach, gotowanie było sztuką, którą musiały opanować wszystkie dziewczęta- wraz ze swoimi matkami, a często i babciami, spędzały w kuchni sporo czasu, by posiąść tajniki trudnej sztuki …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Czy słodki smak dobrze komponuje się z elementami takimi, jak na przykład mięso? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ zależy, o jakim mięsie mówimy i o jakich słodkich dodatkach. Na pewno jednak już teraz stwierdzić możemy, że dodanie słodkiego posmaku w odpowiedni sposób z całą pewnością daje lepsze efekty smakowe pod każdym względem, z czego zdecydowanie warto skorzystać w praktyce. A oto i przykłady takich właśnie dodatków. Idealnie, na przykład, do potraw z kurczaka nadawać się będzie słodki owoc, jakim jest ananas. Połączony z pomidorami oraz innymi tego typu składnikami, nadającymi ostrość, daje szansę na osiągnięcie ciekawej fuzji smaków. Dość dobrze do potraw mięsnych – szczególnie w odniesieniu do mięs smażonych i grillowanych sprawdza się dodatek w postaci miodu – ten nada odpowiedniego poziomu karmelizacji, a więc głęboki, złocisty kolor, a przy tym wzbogaci smak lekko pikantnej potrawy. Ja więc widać, opłaca się sięgać po tego typu rozwiązania w praktyce bez najmniejszych nawet wątpliwości.

    Comments are closed.