Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Smaki lata
      Lato to pora zbiorów i urodzaju, dlatego warto w tym czasie jeść świeże produkty, które oferują nam polskie gospodarstwa. Przede wszystkim próbujmy smacznych owoców. Na początku wakacji można kosztować najsmaczniejszych …
    • Blogi kulinarne
      Z roku na rok przybywa blogów kulinarnych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zainteresowanie kulinariami jest bardzo duże i żywe. Coraz więcej osób chce gotować, gdyż sprawia im to ogromną przyjemność. …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Czy słodki smak dobrze komponuje się z elementami takimi, jak na przykład mięso? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie może być jednoznaczna, ponieważ zależy, o jakim mięsie mówimy i o jakich słodkich dodatkach. Na pewno jednak już teraz stwierdzić możemy, że dodanie słodkiego posmaku w odpowiedni sposób z całą pewnością daje lepsze efekty smakowe pod każdym względem, z czego zdecydowanie warto skorzystać w praktyce. A oto i przykłady takich właśnie dodatków. Idealnie, na przykład, do potraw z kurczaka nadawać się będzie słodki owoc, jakim jest ananas. Połączony z pomidorami oraz innymi tego typu składnikami, nadającymi ostrość, daje szansę na osiągnięcie ciekawej fuzji smaków. Dość dobrze do potraw mięsnych – szczególnie w odniesieniu do mięs smażonych i grillowanych sprawdza się dodatek w postaci miodu – ten nada odpowiedniego poziomu karmelizacji, a więc głęboki, złocisty kolor, a przy tym wzbogaci smak lekko pikantnej potrawy. Ja więc widać, opłaca się sięgać po tego typu rozwiązania w praktyce bez najmniejszych nawet wątpliwości.

    Comments are closed.