Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Potrawa z ziemniaków zwana prażonkami
      W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o …
    • Lampy zewnętrzne na dom
      Jakie lampy zewnętrzne zamontować na domu?. Dom jednorodzinny wolnostojący to marzenie wielu osób. Proces budowy wymaga nakładów zarówno tych finansowych jak i czasowych. Jeśli jesteśmy laikami w tym zakresie, trudnością …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Jedzenie to nie tylko podstawowa potrzeba naszego organizmu, ale również, o czym doskonale wszyscy na pewno wiemy, również niebywała przyjemność. Tym właśnie należy tłumaczyć sobie powstanie całej masy słodkich wyrobów, jedzonych zarówno jako główne danie – jak w przypadku wielu placków, naleśników czy racuchów – jak i przekąska czy deser albo podwieczorek. Przez wiele stuleci najważniejszymi słodyczami i często jedynymi dostępnymi były te, które przyrządzano samemu, a więc różnego rodzaju ciasta oraz domowe wypieki, a także przetwory owocowe, które pozwalały cieszyć się niepowtarzalnym smakiem wielu owoców poza sezonem, a które zresztą popularne są również do dziś. Obecnie jednak większość rynku cukierniczego stanowią przeróżne gotowe słodycze, najczęściej paczkowane, takie jak cukierki, ciastka czy żelki oraz batony, których na sklepowych półkach dostępnych jest coraz więcej, w coraz to nowszych i bardziej nietypowych lub rzadko spotykanych smakach oraz formach, co wpływa na ich atrakcyjność.

    Comments are closed.