Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jak się uczyć sztuki gotowania?
      W nieco dawniejszych czasach, gotowanie było sztuką, którą musiały opanować wszystkie dziewczęta- wraz ze swoimi matkami, a często i babciami, spędzały w kuchni sporo czasu, by posiąść tajniki trudnej sztuki …
    • Różnorodność produktów spożywczych na rynku
      Na rynku istnieje wiele, różnorodnych produktów spożywczych. Możemy zatem komponować dania z odmiennych stron świata. Nie ma bowiem problemu z nabyciem, niewystępujących u nas, owoców morza, czy artykułów typowych dla …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Gdy nadejdą pierwsze chłody, a w ślad za nimi nadejdzie mróz, śnieg, ciemne popołudnia i wieczory, zaczynamy tęsknić za słońcem. Niedosyt słońca ma bardzo duży wpływ na wiele osób. Nachodzą nas jesienne melancholie, żeby nie powiedzieć depresje, tracimy ochotę na wyjście z domu, ogarnia nas lenistwo, znużenie i chcielibyśmy właściwie ten zimowy czas przespać. Możemy jednak poprawić sobie nastrój, przygotowując potrawy, których kolor przeniesie nas do lata. Na długie wieczory znakomitym poprawiaczem humoru będzie zupa z dyni, którą można przygotować na wiele sposobów. Z dodatkiem odpowiednich ziół i przypraw rozgrzeje nas, nasyci i nacieszy oczy swoim kolorem. Kurkuma, szafran, to przyprawy które także nadają potrawom żółty kolor. Miseczka ryżu zabarwionego na żółto, do tego smaczne mięso lub pieczone warzywa poprawią nam humor z pewnością. Warto w chwilach złego nastroju sięgnąć po słoiczek domowych konfitur lub powideł. Taki dodatek do ciepłej bułeczki, chleba czy ciasta drożdżowego to będzie wspaniała, zimowa uczta. A najlepszym lekarstwem na jesienną czy zimową melancholię, będzie kieliszek domowej nalewki zrobionej własnoręcznie na owocach zbieranych przez cały sezon.

    Comments are closed.