Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Bazylia
      Bazylia to bardzo popularna na świecie przyprawa, jest bardzo chętnie spożywana szczególnie we Włoszech, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw. Jest to roślina jednoroczna, pochodzi z rodziny jasnowatych. Prawdopodobnie pochodzi …
    • Zdrowy rosół
      W momencie kiedy przychodzi do nas jesień coraz więcej osób zaczyna mieć różnego rodzaju problemy jeżeli chodzi o swoje zdrowie. Większość z nich jest spowodowana niestety zarazkami, które trzeba umieć …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Lato to pora zbiorów i urodzaju, dlatego warto w tym czasie jeść świeże produkty, które oferują nam polskie gospodarstwa. Przede wszystkim próbujmy smacznych owoców. Na początku wakacji można kosztować najsmaczniejszych w Europie polskich truskawek. Smaczne są zwłaszcza te nieduże, czerwone i pachnące zrywane samemu w ogrodzie. Później nastaje czas czereśni białych i czerwonych. Dalej w kolejce czekają maliny, które są świetnym dodatkiem do ciast biszkoptowych. Później można próbować wiśni np. w postaci przepysznych pierogów. Wszystkie owoce świetnie smakują jako składnik koktajli mlecznych. Oczywiście pozostają również warzywa. Każdy z nas lubi chyba młode ziemniaki z dodatkiem koperku i kefirem – palce lizać. Do tego polecam mizerię ze świeżych ogórków lub gruntowe pomidory, które mają bardzo gęsty i słodki miąższ. Świetnym samodzielnym daniem lub dodatkiem do kotletów może być zasmażana młoda kapusta z dodatkiem świeżych ziół. Zupełnym uwielbieniem darzę natomiast fasolkę szparagową, którą podaje się z masłem i bułką tartą. Po prostu niebo w gębie. Wszystko przy tym bardzo zdrowe i niskokaloryczne – może poza zasmażką do fasolki. Więc cieszmy się smakami lata, bo bardzo długo będziemy na nie czekać, kiedy minie.

    Comments are closed.