Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Książki kulinarne
      Książek, które znajdują się w księgarniach i mają sporo opisów odnośnie gotowania, jest niebywale wiele. Są dla nas najbardziej jakościowe, gdyż w obecnych czasach jest coraz mniej osób, które potrafią …
    • Zupa – barszcz
      Barszcz czerwony na pewno jest bardzo dobrze dopasowaną zupą, którą jak najbardziej można uwzględnić nie tylko w okresie świątecznym. Tutaj doskonale można dostosować określone wartości smakowe także na podstawie bardziej …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Lato to pora zbiorów i urodzaju, dlatego warto w tym czasie jeść świeże produkty, które oferują nam polskie gospodarstwa. Przede wszystkim próbujmy smacznych owoców. Na początku wakacji można kosztować najsmaczniejszych w Europie polskich truskawek. Smaczne są zwłaszcza te nieduże, czerwone i pachnące zrywane samemu w ogrodzie. Później nastaje czas czereśni białych i czerwonych. Dalej w kolejce czekają maliny, które są świetnym dodatkiem do ciast biszkoptowych. Później można próbować wiśni np. w postaci przepysznych pierogów. Wszystkie owoce świetnie smakują jako składnik koktajli mlecznych. Oczywiście pozostają również warzywa. Każdy z nas lubi chyba młode ziemniaki z dodatkiem koperku i kefirem – palce lizać. Do tego polecam mizerię ze świeżych ogórków lub gruntowe pomidory, które mają bardzo gęsty i słodki miąższ. Świetnym samodzielnym daniem lub dodatkiem do kotletów może być zasmażana młoda kapusta z dodatkiem świeżych ziół. Zupełnym uwielbieniem darzę natomiast fasolkę szparagową, którą podaje się z masłem i bułką tartą. Po prostu niebo w gębie. Wszystko przy tym bardzo zdrowe i niskokaloryczne – może poza zasmażką do fasolki. Więc cieszmy się smakami lata, bo bardzo długo będziemy na nie czekać, kiedy minie.

    Comments are closed.