Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Rarytasy kuchni staropolskiej
      Nasz kraj ma za sobą naprawdę bardzo długą historię pełną nie tylko wielu bitew i walk o swoje, ale także tworzenia się jednej z najpiękniejszych kultur Europy Środkowej. Polacy od …
    • Polska kuchnia
      W każdym kraju trochę inaczej wygląda przygotowanie domu w jego wydźwięku stylowym oraz architektonicznym. W ogromnej ilości kwestii okazuje się, że ludzie mają zupełnie różne pojęcie na temat tego, które …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Święta roślina Indian w Twoim domu. Jeszcze do niedawna znana była głównie wśród mieszkańców Ameryki Południowej, w Paragwaju, Argentynie i Brazylii. Yerba mate przebojem zdobywa polski rynek, stając się o wiele zdrowszą alternatywą dla, powszechnej w naszym kręgu kulturowym, kawy.

    Yerba mate, święta roślina Indian, to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonej rośliny, rosnącej w tamtejszej strefie klimatycznej. Jakkolwiek zawartość kofeiny wcale nie jest znacząco wyższe, ogromną rolę odgrywa potężną dawka magnezu i potas zawarty w naparze. Yerba mate znacząco poprawia koncentrację, reguluje zaburzenia snu, obniża cholesterol, poprawia metabolizm i usuwa zmęczenie. Wszystko dzięki potężnej dawce witamin i mikroelementów. Nie bez znaczenia są również jej właściwości antyoksydacyjne.

    Jakkolwiek na samym początku smak może nas odrzucić, istnieje szereg sposobów na jego poprawę jak choćby stevia zielony listek słodszy od cukru czy też zalewanie liści sokiem, czyli tzw. mate russo. Istotną właściwością yerba mate jest też fakt, iż naciąga ona zarówno w gorącej jak i lodowatej wodzie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na upały (terrere).

    Leave a Reply