Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Gotowanie – naturalnie!
      W kuchni powinniśmy stawiać przede wszystkim na naturalne składniki. Oczywiście, temat ten rozumiany jest na wiele sposobów, ale z całą pewnością warto się postarać o przemyślane działania w tej kwestii. …
    • Zdrowe jedzenie
      Oprócz tego co jemy, ważne jest przecież w jaki sposób tą potrawę przygotowujemy. Należy pamiętać o wielu zasadach, które są bardzo ważne. Po pierwsze bardzo ważny jest dobór produktów. Należy …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Święta roślina Indian w Twoim domu. Jeszcze do niedawna znana była głównie wśród mieszkańców Ameryki Południowej, w Paragwaju, Argentynie i Brazylii. Yerba mate przebojem zdobywa polski rynek, stając się o wiele zdrowszą alternatywą dla, powszechnej w naszym kręgu kulturowym, kawy.

    Yerba mate, święta roślina Indian, to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonej rośliny, rosnącej w tamtejszej strefie klimatycznej. Jakkolwiek zawartość kofeiny wcale nie jest znacząco wyższe, ogromną rolę odgrywa potężną dawka magnezu i potas zawarty w naparze. Yerba mate znacząco poprawia koncentrację, reguluje zaburzenia snu, obniża cholesterol, poprawia metabolizm i usuwa zmęczenie. Wszystko dzięki potężnej dawce witamin i mikroelementów. Nie bez znaczenia są również jej właściwości antyoksydacyjne.

    Jakkolwiek na samym początku smak może nas odrzucić, istnieje szereg sposobów na jego poprawę jak choćby stevia zielony listek słodszy od cukru czy też zalewanie liści sokiem, czyli tzw. mate russo. Istotną właściwością yerba mate jest też fakt, iż naciąga ona zarówno w gorącej jak i lodowatej wodzie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na upały (terrere).

    Leave a Reply