Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Skromnie ale zdrowo czyli gdzie się podziały dobre nawyki żywieniowe
      Twierdzi się że dawniej było gorzej. Warto przeanalizować taki wniosek podając za przykład kuchnie. Kiedyś człowiek to co zagospodarował wkładał do garnka. Powstały skromne ale pyszne potrawy. Dzięki produktom naturalnym …
    • Blogi kulinarne
      Z roku na rok przybywa blogów kulinarnych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zainteresowanie kulinariami jest bardzo duże i żywe. Coraz więcej osób chce gotować, gdyż sprawia im to ogromną przyjemność. …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Święta roślina Indian w Twoim domu. Jeszcze do niedawna znana była głównie wśród mieszkańców Ameryki Południowej, w Paragwaju, Argentynie i Brazylii. Yerba mate przebojem zdobywa polski rynek, stając się o wiele zdrowszą alternatywą dla, powszechnej w naszym kręgu kulturowym, kawy.

    Yerba mate, święta roślina Indian, to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonej rośliny, rosnącej w tamtejszej strefie klimatycznej. Jakkolwiek zawartość kofeiny wcale nie jest znacząco wyższe, ogromną rolę odgrywa potężną dawka magnezu i potas zawarty w naparze. Yerba mate znacząco poprawia koncentrację, reguluje zaburzenia snu, obniża cholesterol, poprawia metabolizm i usuwa zmęczenie. Wszystko dzięki potężnej dawce witamin i mikroelementów. Nie bez znaczenia są również jej właściwości antyoksydacyjne.

    Jakkolwiek na samym początku smak może nas odrzucić, istnieje szereg sposobów na jego poprawę jak choćby stevia zielony listek słodszy od cukru czy też zalewanie liści sokiem, czyli tzw. mate russo. Istotną właściwością yerba mate jest też fakt, iż naciąga ona zarówno w gorącej jak i lodowatej wodzie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na upały (terrere).

    Leave a Reply