Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Polska kuchnia
      W każdym kraju trochę inaczej wygląda przygotowanie domu w jego wydźwięku stylowym oraz architektonicznym. W ogromnej ilości kwestii okazuje się, że ludzie mają zupełnie różne pojęcie na temat tego, które …
    • Dobroczynny wpływ soi na nasz organizm
      Niektóre osoby, które nie spożywają mięsa z różnych przyczyn, bardzo często natury moralnej i etycznej bardzo chwalą sobie soje, którą znakomicie uzupełniają swoja dietę. Jest ona jak wiele roślin strączkowym …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Nie od dziś jest wiadomo, jak ważne dla zdrowia każdego człowieka jest spożywanie dużej ilości warzyw, niezależnie od tego, z czego składa się jego główne menu. W polskiej kuchni rola warzyw jest coraz bardziej doceniana, chociaż w kuchni staropolskiej takie warzywa jak marchewka czy brokuły nie były obecne w dużym stopniu. Obecnie wiele osób stosuje w naszym kraju kuchnie na poły wegetariańska, gdzie mięsa występują dość rzadko, a w dodatku w ilościach raczej niewielkich, stosowane jako dodatek do warzyw. Im bardziej różnorodne warzywa, bardziej kolorowe, danie jest bardziej zachęcające, bo przecież liczą się również bodźce wzrokowe. Z kolei różnorodność warzyw zapewnia też odpowiednia wartość posiłku, podanie do dania mięsnego bukietu warzyw znakomicie poprawia przemianę materii, wpływa dobrze na trawienie produktów mięsnych. Bardzo dobrze harmonizują się na naszych stołach kotlet schabowy z ziemniakami z wody i surówka z kiszonej kapusty lub wieloskładnikowa, a dodatkiem jednak takiej kapusty. Z kolei gulasz mięsny podany z kaszą gryczana lub jaglana, z sosem, znakomicie będzie smakowa z dodatkiem sałatki, w skład której wejdą kiszone ogórki lub grzybki marynowane.

    Comments are closed.