Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zdrowe śniadanie
      Dla każdego śniadanie ma zupełnie inne znaczenie. Niektóre osoby rozpoczynają swój dzień obfitym i smacznym śniadaniem składającym się z jajecznicy, parówek i kanapek. Inni zaś lekko i delikatnie rozpoczynają kolejny …
    • Różnorodność produktów spożywczych na rynku
      Na rynku istnieje wiele, różnorodnych produktów spożywczych. Możemy zatem komponować dania z odmiennych stron świata. Nie ma bowiem problemu z nabyciem, niewystępujących u nas, owoców morza, czy artykułów typowych dla …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Nie od dziś jest wiadomo, jak ważne dla zdrowia każdego człowieka jest spożywanie dużej ilości warzyw, niezależnie od tego, z czego składa się jego główne menu. W polskiej kuchni rola warzyw jest coraz bardziej doceniana, chociaż w kuchni staropolskiej takie warzywa jak marchewka czy brokuły nie były obecne w dużym stopniu. Obecnie wiele osób stosuje w naszym kraju kuchnie na poły wegetariańska, gdzie mięsa występują dość rzadko, a w dodatku w ilościach raczej niewielkich, stosowane jako dodatek do warzyw. Im bardziej różnorodne warzywa, bardziej kolorowe, danie jest bardziej zachęcające, bo przecież liczą się również bodźce wzrokowe. Z kolei różnorodność warzyw zapewnia też odpowiednia wartość posiłku, podanie do dania mięsnego bukietu warzyw znakomicie poprawia przemianę materii, wpływa dobrze na trawienie produktów mięsnych. Bardzo dobrze harmonizują się na naszych stołach kotlet schabowy z ziemniakami z wody i surówka z kiszonej kapusty lub wieloskładnikowa, a dodatkiem jednak takiej kapusty. Z kolei gulasz mięsny podany z kaszą gryczana lub jaglana, z sosem, znakomicie będzie smakowa z dodatkiem sałatki, w skład której wejdą kiszone ogórki lub grzybki marynowane.

    Comments are closed.