Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Najlepsze smaki Polaków
      Niektórzy twierdzą, że Polacy mają bardzo dziwny gust jeśli chodzi o jedzenie. Rzeczywiście część mieszkańców naszego kraju ma naprawdę wysublimowane myślenie o smakach. A trzeba zaznaczyć, że smaków jest w …
    • Jak tanio zorganizować jedzenie dla gości?
      Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje przynajmniej małego odpoczynku od codziennych spraw co z pewnością nie jest takie bardzo proste do wykonania. Nasza codzienna praca oraz wszystkie powszednie …
    Grudzień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    Desery to jedne z najprzyjemniejszych potraw kulinarnych, które serwujemy. Warto, by w swoim katalogu przyrządzanych potraw mieć choć jeden klasyczny i prosty do zrobienia deser, który sprawi, że goście oniemieją z zachwytu. Dobrym pomysłem na działania w tym właśnie zakresie jest z całą pewnością wykorzystanie najbardziej podstawowego ciasta, jakim jest szarlotka na kruchym cieście. Jest to po prostu jabłecznik, którego wykonanie nie nastręcza najmniejszych nawet problemów. Jak więc ją zrobić? Oto prosty i bardzo podstawowy przepis, który pozwoli osiągnąć pełen sukces. Podstawą szarlotki są oczywiście jabłka – właściwie to sprawdzi się każdy gatunek. Trzemy je, bądź kroimy na cieknie plasterki, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem waniliowym (bądź – lepiej, cukrem trzcinowym oraz prawdziwą laską wanilii) i odstawiamy. Następnie przyrządzamy ciasto – z masła, cukru i mąki. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 30 minut i cieszymy się pyszną szarlotką, którą podać można z bitą śmietaną i lodami.

    Comments are closed.