Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Nowoczesna produkcja żywności
      Produkcja żywności to dzisiaj wielki przemysł i dla większości inwestorów giełdowych udziały w branży spożywczej są więcej niż pożądane. Wszystko to wynika z rosnącej cywilizacyjnej potrzeby jedzenia nie tylko jako …
    • Jak projektować kuchnię?
      Każda kuchnia musi być przygotowana w taki sposób by łatwo było w niej się poruszać, a jednocześnie by była ona dostosowana do liczby domowników, czy do stylu naszego życia. W …
    Styczeń 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    Desery to jedne z najprzyjemniejszych potraw kulinarnych, które serwujemy. Warto, by w swoim katalogu przyrządzanych potraw mieć choć jeden klasyczny i prosty do zrobienia deser, który sprawi, że goście oniemieją z zachwytu. Dobrym pomysłem na działania w tym właśnie zakresie jest z całą pewnością wykorzystanie najbardziej podstawowego ciasta, jakim jest szarlotka na kruchym cieście. Jest to po prostu jabłecznik, którego wykonanie nie nastręcza najmniejszych nawet problemów. Jak więc ją zrobić? Oto prosty i bardzo podstawowy przepis, który pozwoli osiągnąć pełen sukces. Podstawą szarlotki są oczywiście jabłka – właściwie to sprawdzi się każdy gatunek. Trzemy je, bądź kroimy na cieknie plasterki, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem waniliowym (bądź – lepiej, cukrem trzcinowym oraz prawdziwą laską wanilii) i odstawiamy. Następnie przyrządzamy ciasto – z masła, cukru i mąki. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 30 minut i cieszymy się pyszną szarlotką, którą podać można z bitą śmietaną i lodami.

    Comments are closed.