Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Najważniejszy posiłek dnia
      Wiele osób preferuje różne pory dnia na spożywanie posiłków. Niektórzy posilają się wcześnie rano, inni czekają do późniejszych godzin rannych, a jeszcze inni w ogóle nie jedzą posiłków śniadaniowych. Wszystko …
    • Na ostro
      Na ostro to przede wszystkim element dotyczący dań, które przyrządzane są w bardziej pikantnym zarysie. Tutaj na pewno możemy uwzględniać wszelkie wspaniałe sosy, doskonale przyprawione mięsa, a także zapiekanki, które …
    Luty 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  

    Desery to jedne z najprzyjemniejszych potraw kulinarnych, które serwujemy. Warto, by w swoim katalogu przyrządzanych potraw mieć choć jeden klasyczny i prosty do zrobienia deser, który sprawi, że goście oniemieją z zachwytu. Dobrym pomysłem na działania w tym właśnie zakresie jest z całą pewnością wykorzystanie najbardziej podstawowego ciasta, jakim jest szarlotka na kruchym cieście. Jest to po prostu jabłecznik, którego wykonanie nie nastręcza najmniejszych nawet problemów. Jak więc ją zrobić? Oto prosty i bardzo podstawowy przepis, który pozwoli osiągnąć pełen sukces. Podstawą szarlotki są oczywiście jabłka – właściwie to sprawdzi się każdy gatunek. Trzemy je, bądź kroimy na cieknie plasterki, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem waniliowym (bądź – lepiej, cukrem trzcinowym oraz prawdziwą laską wanilii) i odstawiamy. Następnie przyrządzamy ciasto – z masła, cukru i mąki. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 30 minut i cieszymy się pyszną szarlotką, którą podać można z bitą śmietaną i lodami.

    Comments are closed.