Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zdrowe soki domowe
      Wiele osób zaczyna z coraz większą niechęcią podchodzić do większości produktów, które są dostępne w sklepach. Większość z nich jest bowiem naprawdę bardzo kiepskiej jakości i zawierają składniki, które mogą …
    • Rarytasy kuchni staropolskiej
      Nasz kraj ma za sobą naprawdę bardzo długą historię pełną nie tylko wielu bitew i walk o swoje, ale także tworzenia się jednej z najpiękniejszych kultur Europy Środkowej. Polacy od …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Desery to jedne z najprzyjemniejszych potraw kulinarnych, które serwujemy. Warto, by w swoim katalogu przyrządzanych potraw mieć choć jeden klasyczny i prosty do zrobienia deser, który sprawi, że goście oniemieją z zachwytu. Dobrym pomysłem na działania w tym właśnie zakresie jest z całą pewnością wykorzystanie najbardziej podstawowego ciasta, jakim jest szarlotka na kruchym cieście. Jest to po prostu jabłecznik, którego wykonanie nie nastręcza najmniejszych nawet problemów. Jak więc ją zrobić? Oto prosty i bardzo podstawowy przepis, który pozwoli osiągnąć pełen sukces. Podstawą szarlotki są oczywiście jabłka – właściwie to sprawdzi się każdy gatunek. Trzemy je, bądź kroimy na cieknie plasterki, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem waniliowym (bądź – lepiej, cukrem trzcinowym oraz prawdziwą laską wanilii) i odstawiamy. Następnie przyrządzamy ciasto – z masła, cukru i mąki. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 30 minut i cieszymy się pyszną szarlotką, którą podać można z bitą śmietaną i lodami.

    Comments are closed.