Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Z góralskim przytupem
      Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła …
    • Internet to okno na świat
      Pragniesz przyrządzić kolację dla przyjaciół a nie masz za wielu osiągnięć w dziedzinie kulinarnej? Nic prostszego, po to przyszła nowoczesność aby właśnie radzić sobie z takimi problemami. Najlepszym wyjściem jest …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Desery to jedne z najprzyjemniejszych potraw kulinarnych, które serwujemy. Warto, by w swoim katalogu przyrządzanych potraw mieć choć jeden klasyczny i prosty do zrobienia deser, który sprawi, że goście oniemieją z zachwytu. Dobrym pomysłem na działania w tym właśnie zakresie jest z całą pewnością wykorzystanie najbardziej podstawowego ciasta, jakim jest szarlotka na kruchym cieście. Jest to po prostu jabłecznik, którego wykonanie nie nastręcza najmniejszych nawet problemów. Jak więc ją zrobić? Oto prosty i bardzo podstawowy przepis, który pozwoli osiągnąć pełen sukces. Podstawą szarlotki są oczywiście jabłka – właściwie to sprawdzi się każdy gatunek. Trzemy je, bądź kroimy na cieknie plasterki, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem waniliowym (bądź – lepiej, cukrem trzcinowym oraz prawdziwą laską wanilii) i odstawiamy. Następnie przyrządzamy ciasto – z masła, cukru i mąki. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 30 minut i cieszymy się pyszną szarlotką, którą podać można z bitą śmietaną i lodami.

    Comments are closed.