Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Naleśniki
      O potrawach z mąki można mówić bardzo dużo. Niejedna książka kucharska jest zapełniona po brzegi tymi doskonałymi przepisami. Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, …
    • Potrawa z ziemniaków zwana prażonkami
      W niektórych regionach Polski jest znana potrawa określana mianem prażonek. Niekiedy używa się też nazwy „pieczonki”. Popularna jest zwłaszcza na Śląsku, a już na przykład na Mazowszu mało kto o …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie jest takie trudne- wystarczy stosować się ściśle do punktów przepisu kulinarnego. Bo i poniekąd tak jest, co to za sztuka, w której wystarczy posiąść dobry przepis. Jednak w praktyce to wcale nie jest takie proste, a każdy zawodowy kucharz powie, iż prawdziwą sztuką gotowania jest nie samo gotowanie, a przyprawianie. A i przepisy okazują się w tym niezbyt pomocne, najczęściej bowiem czytamy polecenie: „doprawić do smaku”. Jak wszyscy doskonal wiemy, jest w czym wybierać- przypraw mamy obecnie mnóstwo, od podstawowych takich jak pieprz, sól, majeranek, po wyszukane i mało znane. Każda przyprawa ma swój smak, każda przyprawa powinna być stosowana do innej potrawy i każda przyprawa powinna być stosowana w określonych ilościach. Jak jednak prawidłowo przyprawić kompozycję różnych dań? Kiedy dokładnie dodawać przypraw? To właśnie jest sztuką nadawania smaku potrawom. Sztuką trudną do opanowania, ale sztuką przynoszącą wspaniałe efekty. Każda przyprawa wymaga innej oprawy, innego podania, innego dania.

    Comments are closed.