Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia meksykańska dla lubiących wyraziste smaki
      Wyrazistość smaku to dobre określenie na dania związane z kuchnią meksykańską. Znajdziemy tam bowiem bardzo wiele pikantnych przypraw, które przypadną do gustu tylko tym osobom, które uwielbiają naprawdę bardzo wyrazisty …
    • Zaskocz swoich gości niezwykłymi smakami
      Każdy człowiek od czasu do czasu spotyka się z problemem odpowiedniego ugoszczenia swoich dano niewidzianych znajomych. Na taka okazję trzeba oczywiście przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Goście jak to goście mogą …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie jest takie trudne- wystarczy stosować się ściśle do punktów przepisu kulinarnego. Bo i poniekąd tak jest, co to za sztuka, w której wystarczy posiąść dobry przepis. Jednak w praktyce to wcale nie jest takie proste, a każdy zawodowy kucharz powie, iż prawdziwą sztuką gotowania jest nie samo gotowanie, a przyprawianie. A i przepisy okazują się w tym niezbyt pomocne, najczęściej bowiem czytamy polecenie: „doprawić do smaku”. Jak wszyscy doskonal wiemy, jest w czym wybierać- przypraw mamy obecnie mnóstwo, od podstawowych takich jak pieprz, sól, majeranek, po wyszukane i mało znane. Każda przyprawa ma swój smak, każda przyprawa powinna być stosowana do innej potrawy i każda przyprawa powinna być stosowana w określonych ilościach. Jak jednak prawidłowo przyprawić kompozycję różnych dań? Kiedy dokładnie dodawać przypraw? To właśnie jest sztuką nadawania smaku potrawom. Sztuką trudną do opanowania, ale sztuką przynoszącą wspaniałe efekty. Każda przyprawa wymaga innej oprawy, innego podania, innego dania.

    Comments are closed.