Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia i kulinaria
      Kuchnia jest miejscem, w którym możemy czuć się faktycznie swobodnie, ale pod warunkiem, że jak najbardziej postaramy się, aby była ona wysokiej jakości. Każde miejsce, w jakim znajduje się kuchnia, …
    • Różnorodność produktów spożywczych na rynku
      Na rynku istnieje wiele, różnorodnych produktów spożywczych. Możemy zatem komponować dania z odmiennych stron świata. Nie ma bowiem problemu z nabyciem, niewystępujących u nas, owoców morza, czy artykułów typowych dla …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie jest takie trudne- wystarczy stosować się ściśle do punktów przepisu kulinarnego. Bo i poniekąd tak jest, co to za sztuka, w której wystarczy posiąść dobry przepis. Jednak w praktyce to wcale nie jest takie proste, a każdy zawodowy kucharz powie, iż prawdziwą sztuką gotowania jest nie samo gotowanie, a przyprawianie. A i przepisy okazują się w tym niezbyt pomocne, najczęściej bowiem czytamy polecenie: „doprawić do smaku”. Jak wszyscy doskonal wiemy, jest w czym wybierać- przypraw mamy obecnie mnóstwo, od podstawowych takich jak pieprz, sól, majeranek, po wyszukane i mało znane. Każda przyprawa ma swój smak, każda przyprawa powinna być stosowana do innej potrawy i każda przyprawa powinna być stosowana w określonych ilościach. Jak jednak prawidłowo przyprawić kompozycję różnych dań? Kiedy dokładnie dodawać przypraw? To właśnie jest sztuką nadawania smaku potrawom. Sztuką trudną do opanowania, ale sztuką przynoszącą wspaniałe efekty. Każda przyprawa wymaga innej oprawy, innego podania, innego dania.

    Comments are closed.