Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Sztuka korzystania z przepisów kulinarnych
      Podstawą kulinarnego sukcesu każdej osoby, która lubi się bawić w gotowanie, jest zdobycie oraz właściwe zastosowanie ciekawego przepisu, który przeniesiony wprost z kart kucharskich poradników lub stron czasopism z kuchennymi …
    • Dania bezmięsne
      Dania bezmięsne także mogą by bardzo dobrze zaprezentowane. Tutaj najczęściej można odnieść się do takich aspektów jak typowe dania wegetariańskie. Istotne jest, że używamy w tym celu wyłącznie warzyw. To …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie jest takie trudne- wystarczy stosować się ściśle do punktów przepisu kulinarnego. Bo i poniekąd tak jest, co to za sztuka, w której wystarczy posiąść dobry przepis. Jednak w praktyce to wcale nie jest takie proste, a każdy zawodowy kucharz powie, iż prawdziwą sztuką gotowania jest nie samo gotowanie, a przyprawianie. A i przepisy okazują się w tym niezbyt pomocne, najczęściej bowiem czytamy polecenie: „doprawić do smaku”. Jak wszyscy doskonal wiemy, jest w czym wybierać- przypraw mamy obecnie mnóstwo, od podstawowych takich jak pieprz, sól, majeranek, po wyszukane i mało znane. Każda przyprawa ma swój smak, każda przyprawa powinna być stosowana do innej potrawy i każda przyprawa powinna być stosowana w określonych ilościach. Jak jednak prawidłowo przyprawić kompozycję różnych dań? Kiedy dokładnie dodawać przypraw? To właśnie jest sztuką nadawania smaku potrawom. Sztuką trudną do opanowania, ale sztuką przynoszącą wspaniałe efekty. Każda przyprawa wymaga innej oprawy, innego podania, innego dania.

    Comments are closed.