Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Obiad dla każdego z domowników
      Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę, swoimi potrawami, powinieneś wiedzieć, jaki rodzaj mięsa czy warzyw, najbardziej odpowiada domownikom. Przepisów na różnego rodzaju potrawy jest tak wiele, że każdy znajdzie przepisy, które …
    • Gotowanie – naturalnie!
      W kuchni powinniśmy stawiać przede wszystkim na naturalne składniki. Oczywiście, temat ten rozumiany jest na wiele sposobów, ale z całą pewnością warto się postarać o przemyślane działania w tej kwestii. …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Gotowanie jest bardzo złożoną, trudną i skomplikowaną sztuka, która jednym przychodzi po prostu od tak, a inni mają z nią poważne problemy. Wielu ludzi powie, że gotowanie przecież wcale nie jest takie trudne- wystarczy stosować się ściśle do punktów przepisu kulinarnego. Bo i poniekąd tak jest, co to za sztuka, w której wystarczy posiąść dobry przepis. Jednak w praktyce to wcale nie jest takie proste, a każdy zawodowy kucharz powie, iż prawdziwą sztuką gotowania jest nie samo gotowanie, a przyprawianie. A i przepisy okazują się w tym niezbyt pomocne, najczęściej bowiem czytamy polecenie: „doprawić do smaku”. Jak wszyscy doskonal wiemy, jest w czym wybierać- przypraw mamy obecnie mnóstwo, od podstawowych takich jak pieprz, sól, majeranek, po wyszukane i mało znane. Każda przyprawa ma swój smak, każda przyprawa powinna być stosowana do innej potrawy i każda przyprawa powinna być stosowana w określonych ilościach. Jak jednak prawidłowo przyprawić kompozycję różnych dań? Kiedy dokładnie dodawać przypraw? To właśnie jest sztuką nadawania smaku potrawom. Sztuką trudną do opanowania, ale sztuką przynoszącą wspaniałe efekty. Każda przyprawa wymaga innej oprawy, innego podania, innego dania.

    Comments are closed.