Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Żeby nauczyć się gotować trzeba dorosnąć wewnętrznie
      Kuchnia to sztuka do której nie każdy jest przygotowany psychicznie. Aby móc powiedzieć, że gotowanie sprawia przyjemność potrzeba przede wszystkim cierpliwości. Na pewno nie wolno się spieszyć w innym przypadku …
    • Walory tradycyjnej kuchni góralskiej
      Z czym może nam się kojarzyć Podhale? Z kulturą góralską, tradycją, malowniczymi krajobrazami, charakterystyczną gwarą i niespotykaną gdzie indziej fauną i florą. Jednak dla smakosza bardziej będzie się liczyć góralska …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Kuchnie wielu narodów mają wiele potraw, które można spotkać w innych państwach. Trzeba jednak przyznać, że nie wiadomo jak bardzo by się człowiek starał to i tak mu ona nie wyjdzie tak jak w państwie, z którego pochodzi. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego przyczyną? Myślę, że przyczyn w tym przypadku może być wiele. Po pierwsze potrawy robione w danym kraju są przygotowywane ze świeżych, swojskich produktów. My niestety nie mamy takiej możliwości z tego względu, że np. mandarynki u nas nie rosną i nigdy nie będziemy mieli ich świeżych, zerwanych prosto z drzewa. Kolejna sprawa- przyprawy. Mamy możliwość kupienia tylko i wyłącznie suszonego organa, w innych krajach to oregano mają świeże i mogą je przetwarzać jak tylko chcą. Dalej patrząc na to mają też swoje własne sposoby, którymi się z nikim nie podzielą, Są to sekrety ich przodków i niestety my ich nigdy nie poznamy. To zupełnie tak jak my. My także nie dzielimy się z innymi recepturami, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

    Comments are closed.