Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Potrawy odpowiednie na zimę
      Okres zimowy, z uwagi na niskie temperatury oraz niekorzystne warunki pogodowe wymusza na nas również dostosowanie swoich posiłków do wzmożonego wysiłku organizmu ludzkiego. Każdy z nas potrzebuje w tym okresie …
    • Kuchnia węgierska
      Każdy człowiek, który kocha paprykę, na pewno też polubi kuchnię węgierską. Dzieje się tak, dlatego, że papryka jest dodawana niemal do każdej potrawy, dlatego dania tutaj maja nieco specyficzny i …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Z czym może nam się kojarzyć Podhale? Z kulturą góralską, tradycją, malowniczymi krajobrazami, charakterystyczną gwarą i niespotykaną gdzie indziej fauną i florą. Jednak dla smakosza bardziej będzie się liczyć góralska kuchnia. Jest wiele przysmaków wywodzących się polskich gór i nie będą one nigdzie tak smaczne, jak właśnie na Podhalu. Nie sposób tu nie wspomnieć o kwaśnicy, czyli zupy gotowanej z kiszonej kapusty, która to w innych regionach może być nazywana kapuśniakiem. Inną góralską potrawą są grule ze Spyrką, którymi tak naprawdę są ziemniaki ze skwarkami. Potrawą z ziemniaków są też pieczone placki z dodatkiem mąki, nazywane moskolami. Warto także wspomnieć o góralskim żurku, określanym mianem białej poliwki. Jednak obok kwaśnicy najpopularniejszym przysmakiem bez wątpienia będzie oscypek. Jest to twardy wędzony ser, który serwuje się w różnych formach. Tak naprawdę to jedna z wizytówki polskich gór. Oscypki przygotowywane są z mleka owczego. Co prawda można też trafić na ser z koźlego mleka, ale ten tradycyjny kojarzy się z owczym mlekiem. Różnią się one smakiem. Można też wspomnieć, że swego czasu toczył się spór o osławionego oscypka. Stronami sporu byli Polacy i Słowacy. Nasi południowi sąsiedzi twierdzili, że oscypek wywodzi się z ich ziem. Ostatecznie jednak okazało się, że jest to polski specjał.

    Comments are closed.