Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kulinaria dla starszych
      Osoby starsze maja zdecydowanie inaczej zbilansowaną dietę, niżeli osoby młodsze. Koniecznie należy się postarać zrobić wszystko, aby dania, jakie chcemy mieć, a także, aby ogólnie rozumiane zajmowanie się jedzeniem, było …
    • Smaki dzieciństwa
      Mów się, że smak jest jednym z najtrwalszych zmysłów człowieka. Często smaki nasuwają nam wspomnienia, mało tego, zmysł smaku jest nawet wykorzystywany w niektórych praktykach psychologicznych- pomaga przypomnieć sobie jakieś …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Z czym może nam się kojarzyć Podhale? Z kulturą góralską, tradycją, malowniczymi krajobrazami, charakterystyczną gwarą i niespotykaną gdzie indziej fauną i florą. Jednak dla smakosza bardziej będzie się liczyć góralska kuchnia. Jest wiele przysmaków wywodzących się polskich gór i nie będą one nigdzie tak smaczne, jak właśnie na Podhalu. Nie sposób tu nie wspomnieć o kwaśnicy, czyli zupy gotowanej z kiszonej kapusty, która to w innych regionach może być nazywana kapuśniakiem. Inną góralską potrawą są grule ze Spyrką, którymi tak naprawdę są ziemniaki ze skwarkami. Potrawą z ziemniaków są też pieczone placki z dodatkiem mąki, nazywane moskolami. Warto także wspomnieć o góralskim żurku, określanym mianem białej poliwki. Jednak obok kwaśnicy najpopularniejszym przysmakiem bez wątpienia będzie oscypek. Jest to twardy wędzony ser, który serwuje się w różnych formach. Tak naprawdę to jedna z wizytówki polskich gór. Oscypki przygotowywane są z mleka owczego. Co prawda można też trafić na ser z koźlego mleka, ale ten tradycyjny kojarzy się z owczym mlekiem. Różnią się one smakiem. Można też wspomnieć, że swego czasu toczył się spór o osławionego oscypka. Stronami sporu byli Polacy i Słowacy. Nasi południowi sąsiedzi twierdzili, że oscypek wywodzi się z ich ziem. Ostatecznie jednak okazało się, że jest to polski specjał.

    Comments are closed.