Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kuchnia, jako pomieszczenie codziennego użytku
      Bez dwóch zdań można stwierdzić, że dom to miejsce wypoczynku i codziennego funkcjonowania. W naszych czterech ścianach powinno znaleźć się wszystko to, co jest nam potrzebne każdego dnia do życia. …
    • Kuchnia na poddaszu
      Budowanie domu jest naprawdę poważną inwestycją gdzie trzeba się przez wiele lat tak naprawdę zastanawiać nad wieloma rozwiązaniami, aby nasza przyszłość mogła nas jak najmniej zaskoczyć. Dlatego też trzeba umieć …
    Listopad 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Z czym może nam się kojarzyć Podhale? Z kulturą góralską, tradycją, malowniczymi krajobrazami, charakterystyczną gwarą i niespotykaną gdzie indziej fauną i florą. Jednak dla smakosza bardziej będzie się liczyć góralska kuchnia. Jest wiele przysmaków wywodzących się polskich gór i nie będą one nigdzie tak smaczne, jak właśnie na Podhalu. Nie sposób tu nie wspomnieć o kwaśnicy, czyli zupy gotowanej z kiszonej kapusty, która to w innych regionach może być nazywana kapuśniakiem. Inną góralską potrawą są grule ze Spyrką, którymi tak naprawdę są ziemniaki ze skwarkami. Potrawą z ziemniaków są też pieczone placki z dodatkiem mąki, nazywane moskolami. Warto także wspomnieć o góralskim żurku, określanym mianem białej poliwki. Jednak obok kwaśnicy najpopularniejszym przysmakiem bez wątpienia będzie oscypek. Jest to twardy wędzony ser, który serwuje się w różnych formach. Tak naprawdę to jedna z wizytówki polskich gór. Oscypki przygotowywane są z mleka owczego. Co prawda można też trafić na ser z koźlego mleka, ale ten tradycyjny kojarzy się z owczym mlekiem. Różnią się one smakiem. Można też wspomnieć, że swego czasu toczył się spór o osławionego oscypka. Stronami sporu byli Polacy i Słowacy. Nasi południowi sąsiedzi twierdzili, że oscypek wywodzi się z ich ziem. Ostatecznie jednak okazało się, że jest to polski specjał.

    Comments are closed.