Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Stevia zielony listek
      Święta roślina Indian w Twoim domu. Jeszcze do niedawna znana była głównie wśród mieszkańców Ameryki Południowej, w Paragwaju, Argentynie i Brazylii. Yerba mate przebojem zdobywa polski rynek, stając się o …
    • Zakazane parówki uwielbiane przez Polaków
      Trudno spotkać w naszym kraju człowieka, który choć raz nie próbował by parówek, które choć niezdrowe i zakazane, posiadają miliony zagorzałych fanów. Każdy z nas chyba wie, że produkt ten …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Z czym może nam się kojarzyć Podhale? Z kulturą góralską, tradycją, malowniczymi krajobrazami, charakterystyczną gwarą i niespotykaną gdzie indziej fauną i florą. Jednak dla smakosza bardziej będzie się liczyć góralska kuchnia. Jest wiele przysmaków wywodzących się polskich gór i nie będą one nigdzie tak smaczne, jak właśnie na Podhalu. Nie sposób tu nie wspomnieć o kwaśnicy, czyli zupy gotowanej z kiszonej kapusty, która to w innych regionach może być nazywana kapuśniakiem. Inną góralską potrawą są grule ze Spyrką, którymi tak naprawdę są ziemniaki ze skwarkami. Potrawą z ziemniaków są też pieczone placki z dodatkiem mąki, nazywane moskolami. Warto także wspomnieć o góralskim żurku, określanym mianem białej poliwki. Jednak obok kwaśnicy najpopularniejszym przysmakiem bez wątpienia będzie oscypek. Jest to twardy wędzony ser, który serwuje się w różnych formach. Tak naprawdę to jedna z wizytówki polskich gór. Oscypki przygotowywane są z mleka owczego. Co prawda można też trafić na ser z koźlego mleka, ale ten tradycyjny kojarzy się z owczym mlekiem. Różnią się one smakiem. Można też wspomnieć, że swego czasu toczył się spór o osławionego oscypka. Stronami sporu byli Polacy i Słowacy. Nasi południowi sąsiedzi twierdzili, że oscypek wywodzi się z ich ziem. Ostatecznie jednak okazało się, że jest to polski specjał.

    Comments are closed.