Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Dania kontynentalne
      Dania kontynentalne mają bardzo duży zasięg i obszerność pod względem potraw. Dania kontynentalne to przede wszystkim doskonała kuchnia europejska, która zaskakuje swoim zróżnicowanym menu. Można powiedzieć o tym, że najlepszą …
    • Orientalna kuchnia
      Nikt z nas nie lubi monotonności, która najbardziej szkodliwa jest dla nas samych przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym kiedy to nie mamy dla siebie najmniejszych możliwości jeżeli chodzi o zapchanie …
    Luty 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728  

    Gdy za oknem śnieg i mróz, pogoda nie sprzyja spacerom, nie ma nic lepszego nad kieliszek domowej nalewki na spirytusie, która od razu poprawi nastrój i samopoczucie. Wprawdzie w sklepach jest wiele różnych nalewek, ale żadna nie będzie lepsza od takiej przygotowanej w domu przez nas samych. Do nalewek nadają się praktycznie wszystkie jadalne owoce i rośliny, wybór jest więc ogromny, a skład nalewki zależy tylko od naszych preferencji. Coraz więcej osób produkuje domowe nalewki w kilku rodzajach, zgodnie ze swoimi smakami. Aby zrobić nalewkę, wystarczy mieć trzylitrowy słój, do którego będziemy wrzucać po garści pokazujących się na drzewach i krzewach owoców, zalewając je niewielką ilością spirytusu lub wódki, i posypując odrobiną cukru. Ilość cukru w nalewce zależy od nas – czy lubimy słodsze, czy bardziej wytrawne trunki. Pierwszymi dobrymi do nalewki owocami są truskawki, a potem dodajemy pozostałe inne, które pokazują się po kolei w letnim sezonie. Możemy zrobić nalewki ‘tematyczne’ – z zielonych orzechów włoskich, z czarnego bzu, ze śliwek, z żurawiny, z wiśni – co komu w duszy gra.

    Comments are closed.