Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Wyjątkowe przyprawy – wyjątkowy smak
      Nawet najbardziej klasyczną i standardową potrawę można z powodzeniem ożywić i nadać jej ciekawego smaku, jeśli użyje się właściwych przypraw. Możliwości w tym zakresie jest naprawdę wiele i każdy z …
    • Kuchnia włoska
      Włoskie potrawy są tymi, które lubimy niemal najbardziej na świecie. W wielu krajach ludzie deklarują, że najlepiej smakują im potrawy z okolic Florencji, Rzymu, czy też Neapolu. Dlaczego jednak tak …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Gdy za oknem śnieg i mróz, pogoda nie sprzyja spacerom, nie ma nic lepszego nad kieliszek domowej nalewki na spirytusie, która od razu poprawi nastrój i samopoczucie. Wprawdzie w sklepach jest wiele różnych nalewek, ale żadna nie będzie lepsza od takiej przygotowanej w domu przez nas samych. Do nalewek nadają się praktycznie wszystkie jadalne owoce i rośliny, wybór jest więc ogromny, a skład nalewki zależy tylko od naszych preferencji. Coraz więcej osób produkuje domowe nalewki w kilku rodzajach, zgodnie ze swoimi smakami. Aby zrobić nalewkę, wystarczy mieć trzylitrowy słój, do którego będziemy wrzucać po garści pokazujących się na drzewach i krzewach owoców, zalewając je niewielką ilością spirytusu lub wódki, i posypując odrobiną cukru. Ilość cukru w nalewce zależy od nas – czy lubimy słodsze, czy bardziej wytrawne trunki. Pierwszymi dobrymi do nalewki owocami są truskawki, a potem dodajemy pozostałe inne, które pokazują się po kolei w letnim sezonie. Możemy zrobić nalewki ‘tematyczne’ – z zielonych orzechów włoskich, z czarnego bzu, ze śliwek, z żurawiny, z wiśni – co komu w duszy gra.

    Comments are closed.