Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Talent potrzebny do gotowania
      Dla wielu osób gotowanie jest nie lada sztuką. Inni nie potrafią zaś tego zrozumieć. Przede wszystkim umiejętności sporządzania dań (zwłaszcza obiadowych) nie wymaga się od mężczyzn. Taki pozostał stereotyp z …
    • Najlepsze smaki
      Zazwyczaj, gdy rozmawiamy z naszymi znajomymi o tym, co najbardziej lubimy jeść to możemy się spotkać z różną opinią. Przede wszystkim możemy się dowiedzieć o tym, czy coś im smakuje …
    Styczeń 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Gdy za oknem śnieg i mróz, pogoda nie sprzyja spacerom, nie ma nic lepszego nad kieliszek domowej nalewki na spirytusie, która od razu poprawi nastrój i samopoczucie. Wprawdzie w sklepach jest wiele różnych nalewek, ale żadna nie będzie lepsza od takiej przygotowanej w domu przez nas samych. Do nalewek nadają się praktycznie wszystkie jadalne owoce i rośliny, wybór jest więc ogromny, a skład nalewki zależy tylko od naszych preferencji. Coraz więcej osób produkuje domowe nalewki w kilku rodzajach, zgodnie ze swoimi smakami. Aby zrobić nalewkę, wystarczy mieć trzylitrowy słój, do którego będziemy wrzucać po garści pokazujących się na drzewach i krzewach owoców, zalewając je niewielką ilością spirytusu lub wódki, i posypując odrobiną cukru. Ilość cukru w nalewce zależy od nas – czy lubimy słodsze, czy bardziej wytrawne trunki. Pierwszymi dobrymi do nalewki owocami są truskawki, a potem dodajemy pozostałe inne, które pokazują się po kolei w letnim sezonie. Możemy zrobić nalewki ‘tematyczne’ – z zielonych orzechów włoskich, z czarnego bzu, ze śliwek, z żurawiny, z wiśni – co komu w duszy gra.

    Comments are closed.