Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Jak człowiek rozpoznaje smaki?
      Jak wiadomo to mózg ludzki jest głównym i praktycznie jedynym narządem, który odpowiada za odbieranie bodźców. Takie rzeczy jak palce, język czy też chociażby różnego rodzaju zakończenia nerwowe, to jedynie …
    • Catering na imprezy okolicznościowe Poznań
      Najlepsze jedzenie na imprezy. Organizacja imprezy okolicznościowej, takiej jak integracyjna, firmowa, czy urodzinowa zawsze wiąże się z pokonaniem pewnych problemów. Jednym z nich może być zorganizowanie dobrego jedzenia wraz z …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Gdy za oknem śnieg i mróz, pogoda nie sprzyja spacerom, nie ma nic lepszego nad kieliszek domowej nalewki na spirytusie, która od razu poprawi nastrój i samopoczucie. Wprawdzie w sklepach jest wiele różnych nalewek, ale żadna nie będzie lepsza od takiej przygotowanej w domu przez nas samych. Do nalewek nadają się praktycznie wszystkie jadalne owoce i rośliny, wybór jest więc ogromny, a skład nalewki zależy tylko od naszych preferencji. Coraz więcej osób produkuje domowe nalewki w kilku rodzajach, zgodnie ze swoimi smakami. Aby zrobić nalewkę, wystarczy mieć trzylitrowy słój, do którego będziemy wrzucać po garści pokazujących się na drzewach i krzewach owoców, zalewając je niewielką ilością spirytusu lub wódki, i posypując odrobiną cukru. Ilość cukru w nalewce zależy od nas – czy lubimy słodsze, czy bardziej wytrawne trunki. Pierwszymi dobrymi do nalewki owocami są truskawki, a potem dodajemy pozostałe inne, które pokazują się po kolei w letnim sezonie. Możemy zrobić nalewki ‘tematyczne’ – z zielonych orzechów włoskich, z czarnego bzu, ze śliwek, z żurawiny, z wiśni – co komu w duszy gra.

    Comments are closed.