Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Blogi kulinarne
      Z roku na rok przybywa blogów kulinarnych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zainteresowanie kulinariami jest bardzo duże i żywe. Coraz więcej osób chce gotować, gdyż sprawia im to ogromną przyjemność. …
    • Regionalna kuchnia polska
      Jeśli chcemy się wgłębić nieco w tradycyjną kuchnię polską, zauważyć musimy, ze bardzo Duzy wpływ na nią miały tutaj potrawy z innych krajów. Przepisy na potrawy, jakie to dziś gotuje …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Gdy za oknem śnieg i mróz, pogoda nie sprzyja spacerom, nie ma nic lepszego nad kieliszek domowej nalewki na spirytusie, która od razu poprawi nastrój i samopoczucie. Wprawdzie w sklepach jest wiele różnych nalewek, ale żadna nie będzie lepsza od takiej przygotowanej w domu przez nas samych. Do nalewek nadają się praktycznie wszystkie jadalne owoce i rośliny, wybór jest więc ogromny, a skład nalewki zależy tylko od naszych preferencji. Coraz więcej osób produkuje domowe nalewki w kilku rodzajach, zgodnie ze swoimi smakami. Aby zrobić nalewkę, wystarczy mieć trzylitrowy słój, do którego będziemy wrzucać po garści pokazujących się na drzewach i krzewach owoców, zalewając je niewielką ilością spirytusu lub wódki, i posypując odrobiną cukru. Ilość cukru w nalewce zależy od nas – czy lubimy słodsze, czy bardziej wytrawne trunki. Pierwszymi dobrymi do nalewki owocami są truskawki, a potem dodajemy pozostałe inne, które pokazują się po kolei w letnim sezonie. Możemy zrobić nalewki ‘tematyczne’ – z zielonych orzechów włoskich, z czarnego bzu, ze śliwek, z żurawiny, z wiśni – co komu w duszy gra.

    Comments are closed.