Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kulinarne zmiany
      Nowoczesność staje się miejscem, w którym wiele codziennych obowiązków przechodzi zmianę jednak gotowanie i jedzenie jest niezbędnym elementem życia. Nie da się żyć bez jedzenia i wody, obecnie niestety coraz …
    • Sztuką nie jest kupienie gotowca a stworzenie coś własnymi siłami
      Ludzie coraz częściej wybierają produkty gotowe. Wystarczy wrzątek aby móc zrobić sobie obiad. Niestety niewielu jest świadomych tego, że w takim menu jest mnóstwo chemii. Wystarczy przeanalizować sobie lekturę z …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła się prawdziwa batalia. Kuchnia góralska powstała w oparciu o to co kiedyś było w gospodarstwie. Samowystarczalność i gotowanie ze składników, które zrodziła ziemia i dała natura stworzyły na przestrzeni lat najsmaczniejszy polski zakątek. Cały klucz sukcesu to niebywała prostota i wykorzystanie składników do przeróżnych potraw. Na ten przykład zwykły ziemniak to warzywo bez którego prawdziwy góral się nie obejdzie. Cały koncert góralskich klusem, moskoli, hałusiek czy sulek jest nadal tym co często króluje na stołach. Nawet kiszenie kapusty, która jest podstawowym składnikiem wielu potraw u górali odbywa się zgoła inaczej aniżeli w innych regionach kraju. Kapusta nie jest szatkowana, ale w całości układana w beczkach i przekładana liśćmi. Ta kapusta nadaje niepowtarzalny smak popularnej i tak ukochanej kwaśnicy. Prawdziwa będzie gotowana na gęsinie bądź baraninie. Tradycyjna kuchnia góralska jest niesamowicie kaloryczna. Do ich przyrządzania używa się swojskiej śmietany oraz tłuszczów zwierzęcych. To perła w polskiej kuchni.

    Comments are closed.