Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Najdroższa kawa na świecie
      Jest to azjatycka kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Dlaczego jest taka droga? Proces pozyskiwania ziaren kawy kopi luwak jest żmudny i długotrwały. Ziarna wybiera sie bowiem ręcznie z …
    • Zdrowy rosół
      W momencie kiedy przychodzi do nas jesień coraz więcej osób zaczyna mieć różnego rodzaju problemy jeżeli chodzi o swoje zdrowie. Większość z nich jest spowodowana niestety zarazkami, które trzeba umieć …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła się prawdziwa batalia. Kuchnia góralska powstała w oparciu o to co kiedyś było w gospodarstwie. Samowystarczalność i gotowanie ze składników, które zrodziła ziemia i dała natura stworzyły na przestrzeni lat najsmaczniejszy polski zakątek. Cały klucz sukcesu to niebywała prostota i wykorzystanie składników do przeróżnych potraw. Na ten przykład zwykły ziemniak to warzywo bez którego prawdziwy góral się nie obejdzie. Cały koncert góralskich klusem, moskoli, hałusiek czy sulek jest nadal tym co często króluje na stołach. Nawet kiszenie kapusty, która jest podstawowym składnikiem wielu potraw u górali odbywa się zgoła inaczej aniżeli w innych regionach kraju. Kapusta nie jest szatkowana, ale w całości układana w beczkach i przekładana liśćmi. Ta kapusta nadaje niepowtarzalny smak popularnej i tak ukochanej kwaśnicy. Prawdziwa będzie gotowana na gęsinie bądź baraninie. Tradycyjna kuchnia góralska jest niesamowicie kaloryczna. Do ich przyrządzania używa się swojskiej śmietany oraz tłuszczów zwierzęcych. To perła w polskiej kuchni.

    Comments are closed.