Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Z jakich potraw warto korzystać?
      Jeśli zastanawiamy się, co jeść, nie powinniśmy w naszych wyborach ulegać mitom. Do takich mitów możemy zaliczyć to, że jedzenie pewnych składników jest niezdrowe. Nie jest to prawdą, gdyż jak …
    • Oświetlenie w kuchni
      Kuchnia jest bez wątpienia jednym z tych miejsc, w których spędzamy bardzo duże ilości naszego cennego czasu. Warto jest się postarać więc o to, aby mogła być ona przygotowana w …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła się prawdziwa batalia. Kuchnia góralska powstała w oparciu o to co kiedyś było w gospodarstwie. Samowystarczalność i gotowanie ze składników, które zrodziła ziemia i dała natura stworzyły na przestrzeni lat najsmaczniejszy polski zakątek. Cały klucz sukcesu to niebywała prostota i wykorzystanie składników do przeróżnych potraw. Na ten przykład zwykły ziemniak to warzywo bez którego prawdziwy góral się nie obejdzie. Cały koncert góralskich klusem, moskoli, hałusiek czy sulek jest nadal tym co często króluje na stołach. Nawet kiszenie kapusty, która jest podstawowym składnikiem wielu potraw u górali odbywa się zgoła inaczej aniżeli w innych regionach kraju. Kapusta nie jest szatkowana, ale w całości układana w beczkach i przekładana liśćmi. Ta kapusta nadaje niepowtarzalny smak popularnej i tak ukochanej kwaśnicy. Prawdziwa będzie gotowana na gęsinie bądź baraninie. Tradycyjna kuchnia góralska jest niesamowicie kaloryczna. Do ich przyrządzania używa się swojskiej śmietany oraz tłuszczów zwierzęcych. To perła w polskiej kuchni.

    Comments are closed.