Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Romantyczne chwile w kuchni
      Powiedzenie odnośnie miłości, która rozpoczyna się od strefy kulinarnej jak najbardziej ma swoje odbicie w rzeczywistości. To właśnie poprzez kulinaria można dotrzeć do serca mężczyzny. Wielu mężczyzn bardzo ceni sobie …
    • Grecka oliwa z oliwek sklep internetowy
      Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek?. Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w każdej kuchni. Wielu profesjonalnych kucharzy i amatorów gotowania nie wyobraża sobie bez niej życia. Nic w tym dziwnego. …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła się prawdziwa batalia. Kuchnia góralska powstała w oparciu o to co kiedyś było w gospodarstwie. Samowystarczalność i gotowanie ze składników, które zrodziła ziemia i dała natura stworzyły na przestrzeni lat najsmaczniejszy polski zakątek. Cały klucz sukcesu to niebywała prostota i wykorzystanie składników do przeróżnych potraw. Na ten przykład zwykły ziemniak to warzywo bez którego prawdziwy góral się nie obejdzie. Cały koncert góralskich klusem, moskoli, hałusiek czy sulek jest nadal tym co często króluje na stołach. Nawet kiszenie kapusty, która jest podstawowym składnikiem wielu potraw u górali odbywa się zgoła inaczej aniżeli w innych regionach kraju. Kapusta nie jest szatkowana, ale w całości układana w beczkach i przekładana liśćmi. Ta kapusta nadaje niepowtarzalny smak popularnej i tak ukochanej kwaśnicy. Prawdziwa będzie gotowana na gęsinie bądź baraninie. Tradycyjna kuchnia góralska jest niesamowicie kaloryczna. Do ich przyrządzania używa się swojskiej śmietany oraz tłuszczów zwierzęcych. To perła w polskiej kuchni.

    Comments are closed.