Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Wysoka jakość kulinariów
      Kulinaria muszą mieć wysoką jakość, dlatego też należy się zastanowić, w jaki sposób wykonywać wszystkiego rodzaju dania, aby były zdrowe, pożywne i miały niebywałej jakości smak. Jak dla nas doszukanie …
    • Kulinaria szkolne
      Gotowanie w szkołach, ma także swój urok, chociaż nie jest tak bardzo smaczne, jak u mamy. Dla nas jedzenie powinno być pyszne, a dodatkowo dawać nam siłę do nauki, jak …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła się prawdziwa batalia. Kuchnia góralska powstała w oparciu o to co kiedyś było w gospodarstwie. Samowystarczalność i gotowanie ze składników, które zrodziła ziemia i dała natura stworzyły na przestrzeni lat najsmaczniejszy polski zakątek. Cały klucz sukcesu to niebywała prostota i wykorzystanie składników do przeróżnych potraw. Na ten przykład zwykły ziemniak to warzywo bez którego prawdziwy góral się nie obejdzie. Cały koncert góralskich klusem, moskoli, hałusiek czy sulek jest nadal tym co często króluje na stołach. Nawet kiszenie kapusty, która jest podstawowym składnikiem wielu potraw u górali odbywa się zgoła inaczej aniżeli w innych regionach kraju. Kapusta nie jest szatkowana, ale w całości układana w beczkach i przekładana liśćmi. Ta kapusta nadaje niepowtarzalny smak popularnej i tak ukochanej kwaśnicy. Prawdziwa będzie gotowana na gęsinie bądź baraninie. Tradycyjna kuchnia góralska jest niesamowicie kaloryczna. Do ich przyrządzania używa się swojskiej śmietany oraz tłuszczów zwierzęcych. To perła w polskiej kuchni.

    Comments are closed.