Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Kulinarne tradycje w Polsce
      Polska kuchnia nie jest zjawiskiem odrębnym i wiele wspólnych cech dzieli z tradycjami innych krajów, sąsiadujących lub leżących niedaleko Polski, należąc do dużej grupy kuchni znanych w całym świecie, charakterystycznych …
    • Z góralskim przytupem
      Kuchnia góralska od lat jest tą, w której kochają się dosłownie wszyscy. Kojarzy się z czystością górskich potoków, dźwiękiem baranich dzwonków i owczym serem, o który kilka lat temu toczyła …
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Oprócz tego co jemy, ważne jest przecież w jaki sposób tą potrawę przygotowujemy. Należy pamiętać o wielu zasadach, które są bardzo ważne. Po pierwsze bardzo ważny jest dobór produktów. Należy pamiętać, że najlepiej jest kupować świeże produkty z wiadomego pochodzenia. Po drugie, gdy już dotrzemy z tymi produktami do domu należy je porządnie umyć, by pozbyć się wszelkich zarazków chorobotwórczych. Kolejna sprawa to obranie warzyw, czy owoców w taki sposób, aby nie pozbawić ich wartości odżywczej. Kolejny punkt to obróbka cieplna, która sprawi, że nasz potrawa zacznie nabierać koloru i sprawi, że będzie zdatna do spożycia. Wszystkie te punkty należy prowadzić w czystych warunkach. Nie pozwolić na dostanie się do potrawy żadnych zarazków, chociażby z brudnego widelca czy łyżki. Oczywiście każdy garnek, talerz, łyżka czy nóż powinien być myty w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu. Przestrzeganie wszystkich zasad wyjdzie nam na zdrowie, bo to w jaki sposób zrobimy jedzenie jest równie ważne.

    Comments are closed.