Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Pożyczki pozabankowe pod zastaw nieruchomości
      Pożyczki pozabankowe – zastaw nieruchomości. Osoby, które znalazły się w dołku finansowym, szukają sposobów, które pomogą im wyjść z tarapatów. Sprawa nie jest prosta gdy kredyt w banku nie wchodzi …
    • Sok z aloesu
      Sok z aloesu dobry na wszystko!. Nikogo nie trzeba przekonywać , że aloes to roślina mająca niezwykle właściwości zdrowotne. Pełna wartościowych składników odżywczych powinna często gościć na naszym stole. Świetnym …
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Człowiek to organizm niezwykle skomplikowany, w którym znajduje się wiele różnego rodzaju komórek, które z kolei tworzą niezwykłe tkanki. Na pewno warto wspomnieć o tym, co odpowiada w naszym organizmie za to, że odczuwamy konkretny smak. Mowa o ludzkim języku. To jednak nie język potrafi rozpoznać smak. Jest on tylko i wyłącznie przekaźnikiem odpowiednich informacji. Należy zacząć od tego, że na języku znajdują się kubki smakowe. Każdy kubem składa się z odpowiedniej liczby komórek zmysłowych, które odpowiadają za odczuwanie smaku. Pokarm w jamie ustnej ulega początkowej obróbce. To co pozostaje w płynie, dostaje się do środka kubka smakowego. Wrażenia przekazywane są za pomocą zakończeń nerwowych do odpowiednich ośrodków w mózgu, które odpowiadają za odczuwanie smaku. Na języku znajdują się odpowiednie obszary, które odpowiadają za odczuwanie konkretnego smaku: słonego, słodkiego, gorzkiego. Są to trzy podstawowe smaki. Nasz mózg jest jednak tak rozbudowany, że odczuwamy mnóstwo odmian smaków, dlatego też możemy delektować się wieloma potrawami. Warto więc gotować i w ten sposób trenować nasz mózg! Różnorodna dieta wpływa na nasz organizm bardzo pozytywnie. Warto o tym pamiętać i często gotować.

    Comments are closed.