Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Blogi kulinarne
      Z roku na rok przybywa blogów kulinarnych. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zainteresowanie kulinariami jest bardzo duże i żywe. Coraz więcej osób chce gotować, gdyż sprawia im to ogromną przyjemność. …
    • Kuchnia na poddaszu
      Budowanie domu jest naprawdę poważną inwestycją gdzie trzeba się przez wiele lat tak naprawdę zastanawiać nad wieloma rozwiązaniami, aby nasza przyszłość mogła nas jak najmniej zaskoczyć. Dlatego też trzeba umieć …
    Sierpień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Człowiek to organizm niezwykle skomplikowany, w którym znajduje się wiele różnego rodzaju komórek, które z kolei tworzą niezwykłe tkanki. Na pewno warto wspomnieć o tym, co odpowiada w naszym organizmie za to, że odczuwamy konkretny smak. Mowa o ludzkim języku. To jednak nie język potrafi rozpoznać smak. Jest on tylko i wyłącznie przekaźnikiem odpowiednich informacji. Należy zacząć od tego, że na języku znajdują się kubki smakowe. Każdy kubem składa się z odpowiedniej liczby komórek zmysłowych, które odpowiadają za odczuwanie smaku. Pokarm w jamie ustnej ulega początkowej obróbce. To co pozostaje w płynie, dostaje się do środka kubka smakowego. Wrażenia przekazywane są za pomocą zakończeń nerwowych do odpowiednich ośrodków w mózgu, które odpowiadają za odczuwanie smaku. Na języku znajdują się odpowiednie obszary, które odpowiadają za odczuwanie konkretnego smaku: słonego, słodkiego, gorzkiego. Są to trzy podstawowe smaki. Nasz mózg jest jednak tak rozbudowany, że odczuwamy mnóstwo odmian smaków, dlatego też możemy delektować się wieloma potrawami. Warto więc gotować i w ten sposób trenować nasz mózg! Różnorodna dieta wpływa na nasz organizm bardzo pozytywnie. Warto o tym pamiętać i często gotować.

    Comments are closed.