Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Najlepsze smaki Polaków
      Niektórzy twierdzą, że Polacy mają bardzo dziwny gust jeśli chodzi o jedzenie. Rzeczywiście część mieszkańców naszego kraju ma naprawdę wysublimowane myślenie o smakach. A trzeba zaznaczyć, że smaków jest w …
    • Kuchnia Aborygenów, czyli smaki rdzennej ludności Australii
      Australia może stać się kontynentem o najlepszej kuchni świata – wiele napływowych kultur stworzyło tu jedyna w swoim rodzaju kuchnię oparta na wpływach z całego świata. Niepowtarzalne smaki, kolory, zapachy …
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Człowiek to organizm niezwykle skomplikowany, w którym znajduje się wiele różnego rodzaju komórek, które z kolei tworzą niezwykłe tkanki. Na pewno warto wspomnieć o tym, co odpowiada w naszym organizmie za to, że odczuwamy konkretny smak. Mowa o ludzkim języku. To jednak nie język potrafi rozpoznać smak. Jest on tylko i wyłącznie przekaźnikiem odpowiednich informacji. Należy zacząć od tego, że na języku znajdują się kubki smakowe. Każdy kubem składa się z odpowiedniej liczby komórek zmysłowych, które odpowiadają za odczuwanie smaku. Pokarm w jamie ustnej ulega początkowej obróbce. To co pozostaje w płynie, dostaje się do środka kubka smakowego. Wrażenia przekazywane są za pomocą zakończeń nerwowych do odpowiednich ośrodków w mózgu, które odpowiadają za odczuwanie smaku. Na języku znajdują się odpowiednie obszary, które odpowiadają za odczuwanie konkretnego smaku: słonego, słodkiego, gorzkiego. Są to trzy podstawowe smaki. Nasz mózg jest jednak tak rozbudowany, że odczuwamy mnóstwo odmian smaków, dlatego też możemy delektować się wieloma potrawami. Warto więc gotować i w ten sposób trenować nasz mózg! Różnorodna dieta wpływa na nasz organizm bardzo pozytywnie. Warto o tym pamiętać i często gotować.

    Comments are closed.