Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Zakazane parówki uwielbiane przez Polaków
      Trudno spotkać w naszym kraju człowieka, który choć raz nie próbował by parówek, które choć niezdrowe i zakazane, posiadają miliony zagorzałych fanów. Każdy z nas chyba wie, że produkt ten …
    • Domowa kuchnia w służbie zdrowego odżywiania
      Tradycyjna domowa kuchnia niekiedy bywa oceniana negatywnie. Wiele dań przyrządzanych w sposób, którego uczyły nas nasze mamy i babcie w ocenie dietetyków bywa niezdrowa. Jemy zbyt tłusto, zbyt słodko i …
    Marzec 2019
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Zupa grzybowa stanowi jeden z najbardziej doskonałych smaków w polskiej kuchni. Jesteśmy jednym z nielicznych narodów na świecie, które potrafią tak skrzętnie wykorzystywać wszystkie dary, jakie daje nam natura, w tym również i grzyby. Najczęściej bazą do wyrobu tego dania jest wywar mięsno – warzywny lub warzywny. Dodaje się do niego grzyby świeże lub suszone, najlepiej jednak zastosować mieszankę tych dwóch opcji. Nie wolno jednak przesadzić, ponieważ smak grzybów ma być tylko wyczuwalny. Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie zupy grzybowej. Jedne mówią o stosowaniu wyłącznie grzybów jednego gatunku, na przykład borowików lub kurek. Zupa grzybowa w Polsce najczęściej serwowana jest z makaronem lub kluskami, często również jest zabielana śmietaną. Pierwsza wzmianka o zupie grzybowej w książkach kulinarnych miała miejsce w książce autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1865 roku. Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem.

    Comments are closed.