Najnowsze komentarze
    Na temat
    • Oryginalna kuchnia rosyjska
      Niezwykle oryginalną kuchnią jest kuchnia rosyjska, cechuje się wielkim bogactwem dań. Można co prawda się w niej doszukiwać wpływów litewskich, niemieckich czy francuskich. Kwas chlebowy i miodowy jest bardzo charakterystyczny …
    • Obiad dla każdego z domowników
      Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę, swoimi potrawami, powinieneś wiedzieć, jaki rodzaj mięsa czy warzyw, najbardziej odpowiada domownikom. Przepisów na różnego rodzaju potrawy jest tak wiele, że każdy znajdzie przepisy, które …
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Zupa grzybowa stanowi jeden z najbardziej doskonałych smaków w polskiej kuchni. Jesteśmy jednym z nielicznych narodów na świecie, które potrafią tak skrzętnie wykorzystywać wszystkie dary, jakie daje nam natura, w tym również i grzyby. Najczęściej bazą do wyrobu tego dania jest wywar mięsno – warzywny lub warzywny. Dodaje się do niego grzyby świeże lub suszone, najlepiej jednak zastosować mieszankę tych dwóch opcji. Nie wolno jednak przesadzić, ponieważ smak grzybów ma być tylko wyczuwalny. Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie zupy grzybowej. Jedne mówią o stosowaniu wyłącznie grzybów jednego gatunku, na przykład borowików lub kurek. Zupa grzybowa w Polsce najczęściej serwowana jest z makaronem lub kluskami, często również jest zabielana śmietaną. Pierwsza wzmianka o zupie grzybowej w książkach kulinarnych miała miejsce w książce autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1865 roku. Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem.

    Comments are closed.