Mleko kozie – dlaczego jest najzdrowsze wśród nabiału?
Kozie mleko jest doskonałym źródłem białka, jest też znacznie lepiej tolerowane przez organizm człowieka, lecz mimo tak wielu zalet wciąż jest znacznie mniej popularne niż mleko od krowy. Zarówno mleko prosto od kozy, jak i kozie mleko w proszku są źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów, a do tego zawierają duże ilości wapnia. Jego wyjątkowy skład sprawił, że docenili je także producenci kosmetyków. Czy to prawda, że kozie mleko ma tak korzystne właściwości, określać je mianem najzdrowszego nabiału?
Mleko kozie w proszku, a kozie mleko płynie – jakie są ich wartości odżywcze?
Mimo tego, że kozie mleko pod względem składu i kaloryczności jest podobne donie rożni się za bardzo od tego pochodzącego od krowy, to uznane zostało za najbardziej wartościowy oraz najzdrowszy nabiał świata. Jednym z powodów są różnice w ilości poszczególnych białek — serwatkowych oraz kazeinowych. Warto wspomnieć, że te ostatnie posiadają silnie alergizujące właściwości, a w efekcie są w stanie wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Nie tylko Kozie mleko w proszku, ale też to w wersji płynnej, składają się w większości z białek serwatkowych, w efekcie organizm dużo lepiej je przyswaja. Porównując mleko od kozy z mlekiem krowim, to pierwsze ma w sobie niemal połowę tego typu białek, natomiast drugie ok. połowę mniej.
Różnica dotyczy również tłuszczy – te będące składnikiem mleka od kozy są o wiele szybciej wchłaniane i trawione. Powodują to krótsze łańcuchy kwasów tłuszczowych, a także mniejsze rozmiary cząsteczek tłuszczu.
Mleko jest również doskonałym źródłem węglowodanów, a najważniejszym z nich jest laktoza. W związku z tym osoby cierpiące na nietolerancję laktozy powinny unikać spożywania także mleka koziego. Mleko kozie zawiera również mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina E, witamina B12, witamina PP, witamina D, sód, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, żelazo i selenoraz kwas foliowy.
Działanie i właściwości prozdrowotne mleka koziego
Chociaż mleko od kozy jest składnikiem nieco tłustym i kalorycznym, to nasz układ pokarmowy potrafi sobie z nim poradzić – w rzeczywistości kozie mleko w tej kwestii wygrywa z tym od krowy. Dodatkową zaletą jest zawartość wielu składników odżywczych, za sprawą których jest to napój wyjątkowo korzystnie wpływający na zdrowie:
• ochrania przed zachorowaniem na nowotwory
• pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
• zmniejsza ryzyko pojawienia się niedokrwistości
• jest ochrona dla serca
• zwiększa wchłanianie miedzi oraz żelaza
• przeciwdziała rozwojowi osteoporozy
• wspomaga proces mineralizacji dziecięcych kości
Warto pamiętać, że kozie mleko ma pozytywny wpływ również na urodę, przez co jest chętnie wykorzystywane w branży kosmetycznej. Rekomenduje się dodawać je do kąpieli lub użyć do maseczki. To składnik, który dba o nawilżenie skóry a dodatkowo wpływa na jej wygładzenie i rozjaśnienie.